Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив пр ППФ Pl-sem8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Задача 2

Подружжя Благініних вирішило розірвати шлюб і склало письмову угоду про те, що Благінін не буде вимагати розділу квартири, покине місто Суми і буде постійно проживати зі своєю матір’ю в Конотопі, а Благініна, зі своєї сторони, дала обіцянку не вступати у новий шлюб до закінчення строку навчання в інституті їх дочки - студентки першого курсу. Відразу ж після оформлення розірвання шлюбу Благінін виїхав з квартири. Через деякий час Благініна дізналась, що її колишній чоловік оформлює купівлю однокімнатної квартири в Сумах. Благініна прийшла до нотаріуса, який оформляв угоду купівлі-продажу, і повідомила його, що договір купівлі-продажу не може бути укладений, оскільки він суперечить письмовому зобов’язанню Благініна виїхати з міста. Нотаріус, заявивши, що не бачить перешкод для здійснення угоди купівлі-продажу, засвідчив договір. Благініна подала позов до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним. Яке рішення повинен винести суд?

Задача 3

Кравченко отримала у спадок після смерті матері житловий будинок. Оскільки у неї вже був житловий будинок для проживання, вона вирішила продати будинок, отриманий у спадок. Чоловік Кравченко, вважаючи свою дружину недостатньо практичною, став вимагати від неї розписку, яка б зобов’язувала її продати будинок тільки з його згоди. Така розписка була видана, а через деякий час чоловік поїхав у відрядження. За час його відсутності Кравченко продала будинок Тімко. Повернувшись з відрядження і дізнавшись про продаж будинку, Кравченко став вимагати від Тімко доплатити ще 30% вартості або повернення будинку, відчуженого без його згоди. Тімко відмовився як від доплати, так і від повернення будинку, пояснивши, що ціна була визначена Кравченко, яка є власником будинку. Кравченко подав у суд позов до своєї дружини і Тімко про визнання угоди недійсною. В позовній заяві він посилався на те, що його дружина уклала угоду на порушення прийнятих на себе письмових зобов’язань. Яке рішення повинен винести суд?

Задача 4

17-річний Віктор Станик отримав в подарунок від бабусі магнітофон. Через деякий час він спитав бабусю, чи не буде вона заперечувати проти того, щоб він обміняв магнітофон на відеокамеру. яка належить його знайомому Туніку. Бабуся не заперечувала і дала письмову згоду на здійснення угоди. Обмін відбувся. Батько Віктора, дізнавшись про обмін, почав вимагати від Туніка повернути магнітофон і забрати свою відеокамеру, оскільки він своєї згоди на обмін не давав. Тунік відповів відмовою, пояснивши, що, наскільки йому відомо, магнітофон був подарований Віктору не батьком, а бабусею, яка дала письмову згоду на здійснення угоди. За таких обставин, як вважав Тунік, Віктор не потребував згоди батька на здійснення угоди. Хто правий у цьому спорі? Чи зміниться рішення, якщо мати Віктора дасть згоду на обмін на прохання бабусі?

Задача 5 (до питань про особисті немайнові права фізичної особи)

Відома естрадна співачка під час гастролей в одному з міст виявила кафе, в назві якого було використане її власне ім’я. Не знаючи, як на це слід реагувати, співачка звернулася в юридичну консультацію з такими запитаннями: 1) Чи можуть треті особи використовувати її ім’я без її згоди? 2) Що складає зміст її права на ім’я та як вона може захистити це право. Дайте відповіді на ці запитання.

Задача 6 (до питань про особисті немайнові права фізичної особи)

Пенсіонер П. на протязі декількох місяців відвідував ресторан "Слов’янський базар", де видавав себе за відомого письменника і громадського діяча. При цьому він роздавав автографи, замовляв музику, привселюдно розповідав про те, як він постраждав від репресій і в нинішній час потребує житла. Письменник звернувся до колегії адвокатів з запитанням, чи порушені його права та які засоби захисту можна використати даній ситуації. Яку відповідь слід дати на поставлене запитання?

Задача 7 (до питань про особисті немайнові права фізичної особи)

Громадянин Ш. подав до письменника А. та газети позов про захист честі і гідності І.В.Сталіна. Підставою для подання позову стала публікація в газеті, де письменник А. охарактеризував діяльність І.В.Сталіна як злочин проти радянського народу. Суд даний позов не прийняв до розгляду, оскільки, на думку суду, чинним законодавством не передбачена можливість подання позову про захист честі і гідності інших громадян. Тоді громадянин Ш. подав позов до письменника А. та газети про захист своєї честі і гідності, які, на його думку, знеславлені розповсюдженням відомостей про І.В.Сталіна та його час, оскільки він приймав активну участь у подіях того часу. Суд прийняв позовну заяву громадянина Ш. і розглянув її по суті. Чи правильно вчинив суд?

Задача 8 (до питань про особисті немайнові права фізичної особи)

Громадянин С. зайшовши до одного з універмагів побачив, що в ньому продаються футболки з його зображенням. Зображення точно відповідало фотографії, яку він нещодавно зробив в одному з ательє. Громадянин С. звернувся в юридичну консультацію з запитанням, чи має він право вимагати захисту своїх прав у суді. Яка відповідь повинна бути дана громадянину С?

Задача 9 (до питань про особисті немайнові права фізичної особи)

Державна телерадіокомпанія протягом тривалого часу одержувала скарги і нарікання на зовнішній вигляд одного з своїх дикторів, що мав зачіску, властиву жінці, одягався так, як звичайно не одягаються чоловіки Телерадіокомпанія, стомившись від постійних скарг глядачів на диктора, зажадала, щоб той змінив свій зовнішній вигляд. Диктор категорично відмовився. Тоді компанія звільнила його, пояснивши це тим, що телеглядачі мають право знати, до якої статі належить диктор компанії. Диктор звернувся до суду з позовом, в якому зазначав, що вимоги глядачів і компанії порушують його права людини. Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 10 (до питань про особисті немайнові права фізичної особи)

Один з видатних вчених знаходився у тривалому листуванні зі своїм шкільним другом, який мешкав у Сімферополі. Після смерті вченого друг, бажаючи увічнити його пам’ять, вирішив видати їх листування, уклавши з Симферопольським видавництвом договір. Коли листи були опубліковані, діти вченого звернулися до друга батька з вимогою вилучити всі листи батька з книги. Однак друг батька відмовився виконати дану вимогу, вважаючи, що це його особиста справа. Чи заслуговують задоволення вимоги дітей? До кого може бути поданий позов? Які засоби захисту порушеного права може обрати суд?

Задача 11 (до питань про особисті немайнові права фізичної особи)

Петренко звернувся до нотаріуса за посвідченням заповіту, який він вирішив скласти. Нотаріус надав йому необхідну правову допомогу і посвідчив заповіт. Через деякий час до нотаріуса прийшов син Петренка і заявив, що його батько, на його думку, не розуміє значення своїх дій. Незважаючи на сімдесятирічний вік, він збирається одружитися, і син побоюється, що батько заповів все майно сторонній особі. У зв’язку з цим син попросив нотаріуса надати йому заповіт, складений батьком. Нотаріус надав сину примірник заповіту. Батько, дізнавшись про те, що зміст його заповіту став відомий сину, звернувся до суду з позовом до нотаріуса, в якому вимагав компенсувати йому моральну шкоду в сумі 1000 гривень. Чи підлягає позов задоволенню?