Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив пр ППФ Pl-sem8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

  1. Дайте характеристику правового положення некомерційних організацій: а) релігійних організацій; б) об’єднань організацій; в) торгово-промислових палат.

  2. Філії та представництва

  3. Відповідальність юридичних осіб

  4. Управління товариством

  5. Управління установою

Основні нормативно-правові акти

  1. Конституція України

  2. Цивільний кодекс України

  3. Господарський кодекс України

  4. Про господарські товариства: Закон України від 19 листопада 1991 р.

  5. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 р.

  6. Про благодійність і благодійницькі організації: Закон України від 16 вересня 1997 р.

  7. Про торгово-промислові палати в Україні: Закон України від 2 грудня 1997 р.

  8. Про місцеві державні адміністрації: Закон України від 9 квітня 1999 р.

  9. Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: Закон України в редакції від 30 червня 1999 р.

  10. Про кооперацію: Закон України від 10 липня 2003 р.

  11. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців: Закон України від 15 травня 2003 р.

  12. Про акціонерні товариства: Закон України від 17 вересня 2008 р.

Основна література

  1. Борисова В.І. Цивільне право України. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 1030 с.

  2. Буркацький Л.К. Захист цивільного права та інтересу. – К.: Юрінком Інтер. - 2006. – 400 с.

  3. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В.Луця. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 1920 с.

  4. Примак В.Д. Цивільно-правова відповідальність юридичних осіб. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 432 с.

  5. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. Издание второе. – Харьков: Одиссей, 2005. – 960 с.

  6. Хєда С.М. Правове регулювання участі іноземних юридичних осіб у цивільних правовідносинах (порівняльно-правовий аспект) . – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 184 с.

  7. Цивільне право України: Підручник: Кн. 1 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 736 с.

  8. Цивільне право України: Підручник: Кн. 2 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 640 с.

  9. Цивільний кодекс України: Коментар // За ред. Є.О.Харитонова, О.М.Калітенко. – Харків: Одіссей, 2003. – 856 с.

Тема 4. Об’єкти цивільних прав. Правочини. Представництво. Строки. Позовна давність

План:

  1. Речі, майно як об’єкти цивільних прав.

  2. Нематеріальні блага як об’єкти цивільних прав.

  3. Поняття та види правочинів.

  4. Умови чинності правочину.

  5. Форма правочину.

  6. Недійсність правочину.

  7. Загальна характеристика представництва.

  8. Строки та терміни.

  9. Позовна давність.

Завдання для індивідуальної роботи

Підготувати реферати з таких питань:

  1. Юридична сутність та суб’єктний склад представництва

  2. Початковий момент перебігу строку позовної давності

  3. Наслідки закінчення строку позовної давності

Практичні завдання

Задача 1 (до питань про об’єкти цивільних прав)

У зв’язку з розірванням шлюбу між подружжям Корниш виник спір про розділ спільно нажитого майна. Андрій Корниш наполягав на тому, щоб все майно, яке складається з меблевого гарнітуру, столового та чайного сервізів, художньої бібліотеки та іншого майна, було поділено порівну з урахуванням його вартості. Олена Корниш заперечувала проти такого розподілу, вказуючи, що в результаті відбудеться знецінення речей, і запропонувала Корнишу взяти меблевий гарнітур, а їй передати чайний та столовий сервізи. Що стосується книг, то вона згодна поділити їх за авторами. Але тільки просила з повного зібрання творів О. С. Пушкіна передати їй останній том, в якому опубліковані листи. Яку класифікацію речей необхідно враховувати при вирішенні спору і як повинно бути розподілене означене майно, якщо справа надійде до суду?

Задача 2 (до питань про об’єкти цивільних прав)

Сидорчук прийшов до комісійного магазину купувати скрипку. Скрипка разом зі смичком знаходилася у футлярі, і поруч з ними була проставлена ціна. Сидорчук у касі сплатив означену суму і отримав чек на цю суму. Продавець подав Сидорчуку скрипку без смичка і футляра. Сидорчук став вимагати передачі йому смичок і футляр. Продавець відповів, що ціна стояла лише за скрипку. Хто правий у цьому спорі?

Задача 3 (до питань про об’єкти цивільних прав)

Маркін одержав спадщину, серед якої виявилися золоті монети старовинної чеканки, золоті ложки та виделки, а також рукописні твори померлого. Побоюючись скоїти правопорушення, Маркін звернувся в юридичну консультацію за роз’ясненням його прав на отримані золоті монети та рукописи спадкодавця. Яке повинно бути дане роз’яснення?

Задача 4 (до питань про об’єкти цивільних прав)

Між авторами і театром був укладений договір, за яким один автор зобов’язався до обумовленого строку написати лібрето, а другий - музику. Театр взяв на себе обов’язок поставити виставу у випадку схвалення замовленого твору. Серед студентів виникли розбіжності щодо питання про те, що ж в даному правовідношенні є його об’єктом? Одні вважають, що об’єктом даного правовідношення є поведінка автора лібрето і композитора, які взяли на себе зобов’язання створити твір. Другі кажуть, що в цьому випадку слід вважати об’єктом і поведінку театру, який прийняв на себе зобов’язання виконати твір авторів. Треті вважають, що відношення виникає з приводу такого блага як твір. Деяк сумнівались, що в даному правовідношенні взагалі є об’єкт. А яка Ваша думка?

Задача 5 (до питань про правочини, представництво)

Сімдесятидвохрічна Федірко подала до суду позов про розірвання договору довічного утримання, укладеного з Никитенком. В позовній заяві Федірко зазначила, що житловий будинок, який належить їй на праві власності, вона нікому не збиралася відчужувати, бо має намір передати його за заповітом своїй онучці, яка не має своєї житлової площі. Що стосується договору довічного утримання, то він був укладений без її відома племінником Василенком. Набувач будинку Никитенко. заперечуючи проти позову, пояснив, що він справді уклав договір з Василенком, але в останнього є належним чином оформлена генеральна довіреність на управління майном Федірко. Тому він вважає, що підстав для визнання договору недійсним не існує. Він запевнив суд, що буде виконувати всі прийняті на себе зобов’язання належним чином, тому інтереси Федірко, яка справді потребує коштів і додаткового догляду, ніяк не будуть обмежені. Незважаючи на це Федірко наполягала на розірванні договору. Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 6 (до питань про правочини, представництво)

Мешканець Риги Столяров вирішив переїхати з сім’єю до Києва. Оскільки сам він не мав можливості зайнятися пошуками житла в Києві, він домовився зі своїм далеким родичем Петруком про те. що той підшукає варіанти придбання житла в межах обумовленої сторонам суми. У випадку виконання даного доручення Столяров зобов’язався сплатити Петруку винагороду в розмірі 2,5% від ціни житла, що набувається. Через деякий час Петрук чере знайомих дізнався, що є можливість придбати 3-кімнатну квартиру, яку за прийнятну ціну продає Кругляк. Оглянувши квартиру, Петрук вирішив, що даний варіант цілком влаштує Столярова. Побоюючись, що Кругляк може передумати, Петрук умовив її укласти письмовий договір, згідно якого вона зобов’язувалася продати свою квартиру по узгодженій ціні тільки Столярову. На підтвердження намірів придбання квартири Петрук переда Кругляк за рахунок особистих коштів частину суми, яку сторони назвали в договорі завдатком. Петрук негайно зв’язався зі Столяровим, однак останній повідомив, що через певні обставини уже не потребує житлової площі в Києві. Виплачувати Петруку будь-яку винагороду або покривати його витрати Столяров відмовився. Коли Петрук повідомив Кругляк про відмову Столярова від придбання квартири, Кругляк заявила, що одержані в якості завдатку гроші вона не має наміру повертати, бо через укладений договір була вимушена відмовити іншим покупцям. Петрук звернувся в юридичну консультацію із запитанням про можливість захисту своїх майнових прав як у відносинах зі Столяровим, так і в стосунках з Кругляк! Яку за змістом консультацію слід дати Петруку?

Задача 7 (до питань про правочини, представництво)

Васько, торговельний агент фірми, що реалізує комп’ютери, уклав від імені фірми договір на постачання чотирьох комп’ютерів акціонерному товариству (АТ). Оскільки комп’ютери в обумовлений договором строк не були поставлені, АТ звернулося з позовом до господарською суду про стягнення передбаченої договором неустойки, повернення перерахованих фірмі в якості передоплати коштів, а також сплаченої Ваську винагороди, що складає 0,3% від суми укладеної угоди. У відзиві на позовну заяву фірма зазначила, що готова повернути перераховані їй АТ кошти, але сплачувати неустойку і відшкодовувати сплачену Ваську винагороду вона не має наміру. Позиція фірми грунтувалася на тому, що укладений Васьком договір на постачання комп’ютерів є недійсним у зв’язку з тим, що Васько, як і всі інші торговельні агенти фірми, був уповноважений лише на пошук потенційних покупців комп’ютерів і проведення з ними переговорів, але не на підписання будь-яких договорів. Що стосується сплаченої Ваську винагороди, то до цього фірма взагалі ніякого відношення не має, бо сама виплачує своїм торговельним агентам комісійні з кожної укладеної при їх допомозі угоди. В ході судового засідання з’ясувалося, що, по-перше, Васько не зареєстрований в якості підприємця, і, по-друге, між ним та АТ був укладений договір, у відповідності з яким Ваську доручався пошук необхідних для АТ комп’ютерів за ціною нижче ринкової з виплатою винагороди в розмірі 0,3% від суми угоди. Як розв’язати спір? Чи може Васько розглядатися в якості представника?

Задача 8 (до питань про правочини, представництво)

Важко хворий Мальцев видав довіреність на розпорядження належним йому вкладом в Ощадбанку Федюшко, з якою він протягом декількох років перебував у фактичних шлюбних відносинах. При цьому Мальцев у присутності свідків висловив своє побажання, щоб Федюшко за рахунок цих коштів покрила всі видатки на його поховання, а кошти, що залишаться використовувала на свій розсуд. Ця довіреність, як і заповіт про передачу Федюшко у спадок автомашини і домашньої обстановки, були засвідчені головним лікарем лікарні, в якій Мальцев знаходився на лікуванні. Через рік після смерті Мальцева його дорослий син, що не підтримував з батьком стосунків на протязі декількох років, але був єдиним спадкоємцем Мальцева за законом, звернувся до Федюшко з позовом, вимагаючи передачі на його користь всієї суми вкладу, що зберігався в Ощадбанку на ім’я Мальцева. Чи обгрунтований даний позов?

Задача 9 (до питань про строки, позовну давність)

Згідно укладеному договору закупівельно-посередницька фірма поставила торговельному підприємству партію маргарину, що виявився з простроченим строком реалізації. Торговельне підприємство забракувало партію і виставило фірмі претензію про повернення перерахованих в якості передоплати коштів, а також про сплату передбаченої договором неустойки. Фірма претензію відхилила, посилаючись на пропуск торговельним підприємством строку для виставлення претензії, що був визначений договором у 10 днів. Торговельне підприємство звернулося з позовом до господарського суду. У відзиві на позовну заяву фірма просила господарський суд відмовити в позові, вказавши в якості аргументу не тільки на порушення торговельним підприємством погодженого сторонами порядку виставлення претензій, але також і на пропуск позивачем строку позовної давності, ще був визначений сторонами в 30 днів. На думку фірми, позов торговельного підприємства необгрунтований і по суті, оскільки закінчення строку реалізації маргарину само по собі ще не доводить неякісність поставленого товару. Хто правий в цьому спорі? Яке рішення слід прийняти господарському суду?

Задача 10 (до питань про строки, позовну давність)

Крилов позичив у Вороної значну суму грошей, зобов’язавшись повернути борг через 3 місяці, тобто не пізніше 15 серпня 2005 р. В означений строк гроші не були повернуті. Замість грошей Крилов видав Вороній нову розписку, у якій зобов’язався сплатити їй суму, збільшену на 50%, не пізніше 1 грудня 2005 р. В листопаді 2005 р. Крилов був призваний на дійсну військову службу, яку проходив у віддаленому прикордонному гарнізоні. Після демобілізації в липні 2007 р. Крилов додому не повернувся, оселився в приморському місті, де влаштувався на роботу в пароплавство. Довідавшись у родичів Крилова його адресу Ворона направила йому листа з нагадуванням про борг, але відповіді не отримала. 20 січня 2009 р Ворона звернулася до суду з позовом про стягнення з Крилова суми боргу. Крилов позову не визнав, посилаючись на те, що Ворона пропустила строк позовної давності. Ворона вважала, що строк позовної давності ще не закінчився, бо, на її думку, час служби Крилова в армії не повинен зараховуватися в строк позовної давності. Крім того, Ворона надала суду медичні документи, які підтверджували, що на протязі двох місяців, у період з 3 вересня до 5 листопада 2008 р., вона знаходилася у лікарні. Хто правий у цьому спорі? Чи зміниться рішення завдання, якщо б Крилов відповів на лист Вороної і пообіцяв повернути борг до якогось нового строку?

Задача 11 (до питань про строки, позовну давність)

Груздь на прохання свого знайомого Савенка надав йому в тимчасове користування свою автомашину, оформивши відповідну довіреність. Сторони домовилися, що машина буде повернута Груздю на його першу вимогу. 16 травня 2003 р. Груздь у письмовій формі зажадав від Савенка повернення машини, однак через два дні Груздь трагічно загинув. Його дружина знала про те, що машина не повернута Савенком, але відповідних вимог не заявила. 20 травня 2006 р. Савенко за власною ініціативою повернув машину Груздь, але через декілька днів заявив, що зробив це помилково, бо не знав, що строк позовної давності вже закінчився. На цій підставі він просив Груздь передати йому машину, інакше він витребує її через суд. Груздь виконати прохання Савенка відмовилася. На чию користь буде вирішений спір, якщо справу буде передано на розгляд суду?