Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kzd_itt.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

2

Управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів Генеральної прокуратури України

Кафедра підтримання державного обвинувачення та нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Інституту підвищення кваліфікації кадрів Національної академії прокуратури України

Л Е К Ц І Я

на тему: „Прокурорський нагляд за додержанням законів у кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин, ізоляторах тимчасового тримання органів внутрішніх справ та Служби безпеки України”

(підготовлено на основі Методичних рекомендацій щодо здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів в ізоляторах тимчасового тримання органів внутрішніх справ – Київ: ГПУ. – 2007-2011. – 22 с.(підготовлено разом з кафедрою)

Київ – 2011

П Л А Н Л Е К Ц І Ї

1. Правове та організаційне забезпечення прокурорського нагляду у місцях тримання затриманих і спеціальних установах органів внутрішніх справ.

2. Організація і здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів у кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ.

3. Організація та здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів в ізоляторах тимчасового тримання.

1. Правове та організаційне забезпечення прокурорського нагляду у місцях тримання затриманих і спеціальних установах органів внутрішніх справ.

Конституцією України (стаття 3) людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Утвердження і забезпечення її прав є головним обов’язком держави. Статтями 28, 29 Основного Закону України кожній людині гарантується право на повагу її гідності, свободу та особисту недоторканність.

У статтях 3, 5 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод закріплено положення, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню, кожен має право на свободу та особисту недоторканність. Нікого не може бути позбавлено свободи, крім випадків, передбачених Конвенцією, і відповідно до процедури, встановленої законом.

Проте, як свідчать результати прокурорських перевірок, порушення конституційних прав громадян при їх триманні у кімнатах для затриманих та доставлених (далі – КЗД) чергових частин, ізоляторах тимчасового тримання ( далі – ІТТ) органів внутрішніх справ, мають поширений характер. Наявність таких порушень найчастіше спостерігається на первинному етапі затримання осіб, що зазначено і у висновках Комітету ООН проти тортур, наданих після розгляду п’ятого періодичного докладу України (травень 2007) щодо виконання Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Зокрема констатується про неприйняття державою заходів щодо ефективного розслідування повідомлень про застосування катувань до осіб, яких тимчасово позбавлено свободи. На думку Комітету, такі насильницькі дії нерідко пов’язані з отриманням показань про визнання особою своєї вини у вчиненні злочину.

З огляду на типовість та повторюваність порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що констатовані Європейським судом з прав людини, Урядовим уповноваженим України у справах Європейського суду з прав людини 27.04.2007 внесено подання Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів за рішеннями зазначеного суду, що вступили в законну силу. Зокрема у поданні йдеться про визнання Судом ненадання належної медичної допомоги, незадовільних умов тримання громадян під вартою та місцях позбавлення волі (санітарно-гігієнічні умови, переповненість камер, недостатність природного світла та повітря) обставинами, що принижують гідність особи.

З цього приводу Міністерство юстиції України поінформувало (28.04.2007) Уряд держави про заходи, що вживаються для вирішення системних проблем, які лежать в основі рішень Європейського суду з прав людини. Серед них проекти Закону України „Про внесення змін до статті 156 КПК України”, яким передбачається врегулювати питання тримання осіб під вартою після закінчення досудового слідства та передачі справи до суду, „Про внесення змін та доповнень до деяких законів України” (щодо лікування шляхом примусового годування особи за рішенням суду), оскільки Судом визначено спосіб, у який сьогодні здійснюється примусове годування, як „тортури”, про зміцнення матеріальної бази органів і установ виконання покарань, збільшення норми площі у камері для однієї взятої під варту особи, безперешкодне листування затриманих, взятих під варту та засуджених осіб з адвокатом.

Стану додержання законності під час тримання громадян у кімнатах для затриманих та доставлених, інших приміщеннях та спеціальних установах органів внутрішніх справ дана гостра і принципова оцінка на розширених засіданнях колегії Генеральної прокуратури України, що відбулися 23 червня 2006, 16 червня 2007 та 11 червня 2009 року. На останньому засіданні колегії ,зокрема, відмічалось: ”Міськрайпрокурори, як правило, проведення перевірок додержання законів у місцях та установах міліції не контролюють, участь у проведенні перевірок не приймають, методикою їх проведення не володіють. Результати наглядових перевірок та недоліки наглядової діяльності на оперативних нарадах не обговорюються. Питання щодо матеріально-побутового, медичного забезпечення та харчування, розгляду звернень громадян залишаються поза увагою прокурорів”.

За інформацією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Карпачової Н.І. щодо неефективної роботи правоохоронних органів у запобіганні та розслідуванні фактів тортур, управлінням нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів разом з Головним управлінням нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства і Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України у липні – серпні 2008 року вивчено стан діяльності органів прокуратури із зазначених питань. Результати показали, що такі факти поодинокі, отримують своєчасну та принципову оцінку органів прокуратури, про що Україна звітуватиме в ООН та Раді Європи.

З урахуванням останніх законодавчих змін, внесених у 2007-2009 роках, у спеціальних установах органів внутрішніх справ збільшено норму жилої площі для затриманих та взятих під варту осіб з 2,5 до 4 м2 на одну особу, скасовано обмеження щодо кількості посилок (передач) і бандеролей, покращено матеріально-побутове забезпечення, вдосконалено механізм первинного медичного огляду затриманих, заарештованих та запобігання розповсюдженню серед них туберкульозу та інших небезпечних інфекційних захворювань, розширено перелік предметів і речей, які дозволено мати при собі у камері тощо.

Узагальнена Генеральною прокуратурою України інформація із зазначених вказаних питань 01.12.2010 обговорювалася на парламентських слуханнях у Верховній Раді України на тему: «Про дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ», що були організовані Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Крім того, планом заходів з проведення Національної кампанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року, затвердженим Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.12.2010 № 2154-р, у період з грудня 2010 по 2015 рік передбачено проведення Державною пенітенціарною службою України серед засуджених осіб інформаційно-роз’яснювальної роботи, спрямованої на протидію усім формам насильства.

9 грудня 2010 року відбулася зустріч Генерального прокурора України Пшонки В.П. та Уповноваженого Верховної Ради України Карпачової Н.І., під час якої докладно обговорені питання взаємодії двох відомств, зокрема щодо запобігання та усунення порушень закону, що сприяють катуванням та іншому жорстокому поводженню у місцях застосування заходів примусового характеру органів внутрішніх справ та установах кримінально-виконавчої служби.

Актуальність проблематики додержання прав людини у кримінальному судочинстві, насамперед на стадії дізнання та досудового слідства, визначають 13 тисяч заяв і повідомлень про катування та інше жорстоке поводження в органах внутрішніх справ, які надійшли від громадян упродовж останніх двох років.

З березня до травня 2011 року Генеральною прокуратурою України успішно реалізовано другий етап Спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу “Боротьба з проявами жорстокого поводження і безкарністю”. У рамках проекту проведено 13 навчальних семінарів, участь у яких взяли близько 800 прокурорсько-слідчих працівників.

Крім того, з 16 по 25 травня 2011 року відбулось спільне засідання членів місії підкомітету з недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання Комітету ООН проти катувань та представників органів державної влади України, відповідальних за місця позбавлення волі, у рамках їх першого візиту в Україну.

Учасниками наради ухвалено спільне рішення, яким передбачено низку конкретних узгоджених заходів, зокрема щодо вивчення причин смертності, підвищення рівня організації лікування засуджених та ув’язнених, належного нормативно-правового врегулювання обговорюваних питань.

Запроваджена Генеральною прокуратурою України практика проведення засідань колегії, міжвідомчих нарад, «круглих столів», робочих зустрічей з обговорення проблемних питань захисту прав ув’язнених та засуджених за участі керівників центральних органів державної влади та правозахисників є систематичною. Залучення до цієї важливої роботи інститутів громадянського суспільства допомагає виробляти оптимальні рішення, спрямовані на підвищення ефективності прокурорського нагляду.

З метою реального усунення порушень конституційних прав громадян міськрайпрокурори вдавалися до рішучих і навіть крайніх заходів, у тому числі до призупинення функціонування окремих спеціальних установ МВС, де умови тримання не відповідали вимогам закону та могли прирівнюватися до нелюдського поводження. За таких обставин, у 2006 - 2010 роках призупинено діяльність понад 350 спеціальних установ міліції. Це сприяло проведенню реконструкції та капітального ремонту в 140 установах і будівництву 12 нових ізоляторів тимчасового тримання. У поточному році ця робота продовжується. Зазначені заходи в цілому позитивно вплинули на покращення санітарно-технічного стану спеціальних установ міліції та умов перебування затриманих громадян.

Таким чином, результати наглядової діяльності органів прокуратури в цілому позитивно вплинули на стан злочинності серед в’язнів, додержання законів щодо їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення, режиму тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав ув’язнених та засуджених.

Загалом протягом 12 місяців 2010 року внесено 14268 документів прокурорського реагування (за 3 місяці поточного року - 4734), за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10296 посадових осіб (за 3 місяці 2011 - 3568).

Стан прокурорського нагляду за додержанням законодавства при обліку, реєстрації, вирішенні заяв і повідомлень про катування та інше жорстоке поводження з людьми, а також досудового слідства та підтримання державного обвинувачення у кримінальних справах даної категорії проаналізовано та у березні поточного року обговорено на колегії Генеральної прокуратури України. Рішенням колегії передбачено низку конкретних системних заходів щодо підвищення ефективності прокурорського нагляду на даному напрямі, які на теперішній час знаходяться у стадії виконання.

Пунктом 4 статті 121 Конституції України на органи прокуратури покладений нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Статтею 4 Закону України „Про прокуратуру” визначено, що діяльність органів прокуратури має своїм завданням захист від неправомірних посягань особистих прав і свобод людини та громадянина, гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами.

На виконання зазначених функцій та завдань наказом Генерального прокурора України від 06.04.2011 №7гн „Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян”, визначені пріоритетні напрями наглядової діяльності за додержанням:

- законів під час перебування громадян у місцях тримання затриманих і підданих адміністративному арешту, установах попереднього ув’язнення, виконання кримінальних покарань та інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

- режиму та умов тримання або відбування покарання особами у цих місцях і установах, дотримання їх прав та виконання ними своїх обов’язків;

- вимог законодавства посадовими особами цих установ, звертаючи особливу увагу на запобігання та викриття фактів корупції і хабарництва;

- законів при здійсненні оперативно-розшукових заходів, спрямованих на виявлення та припинення правопорушень.

Відповідальність за стан організації роботи на даному напрямі покладена на перших керівників прокуратур, а безпосередній нагляд, зокрема, за додержанням законів в КЗД та ІТТ органів внутрішніх справ - на міськрайпрокурорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]