Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kzd_itt.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

3.6. Нагляд за законністю застосування заходів заохочення і стягнен­ня до осіб, взятих під варту.

При перевірці законності застосування заходів стягнення (стаття 15 Закону України „Про попереднє ув’язнення”), прокурор повинен ознайомитись зі звітними даними дисциплінарної практики, записами у книзі обліку дисциплінарних стягнень та заохочень, книзі реєстрації порушень режиму, що ведуться в ІТТ.

Кожний факт застосування заходів заохочення і стягнен­ня оформлюється наказом (постановою) начальника ІТТ (органу внутріш­ніх справ) або особами, які їх заміщують, та реєструється в книзі обліку стягнень та заохочень, осіб, що тримаються в ІТТ. Накази та постанови оголошуються під розписку особам, до яких застосовані ці заходи. Копії наказів (витяги з них) або постанов разом з матеріалами перевірки додаються до особових справ.

Поміщення до карцеру (до 10 діб,неповнолітніх-до5 діб) здійснюється лише за вмотивованою постановою, затвердженою начальником міськрайліноргану. Вагітні жінки і жінки, які мають при собі дітей, поміщенню до карцеру не підлягають.

У виняткових випадках черговий має право помістити до карцеру особу, яка вчинила грубе порушення режиму, і тримати її до розгляду начальником ІТТ матеріалу про порушення, але не більше 24 годин.

Узятим під варту і засудженим особам, яких поміщено до карцеру, забороняється брати з собою продукти харчування, особисті речі. Ці особи тримаються в карцері по одному, на прогулянку не виводять­ся, позбавляються права на одержання передач, посилок, купівлю продуктів харчування і предметів першої необхідності, а також на по­бачення (крім побачень із захисником).

Виклик осіб, які тримаються у карцері, до слідчого, особи, яка провадить дізнання, або суду, а також тимчасове вибуття із ІТТ, не звільняють їх від подальшого виконання стягнення. Час відсутнос­ті в ІТТ понад добу в строк тримання в карцері не зараховується.

Якщо поміщення в карцер буде визнано необґрунтованим або порушник за станом здоров’я чи непридатності приміщення карцеру (холодне, сире тощо) не може в ньому перебувати, прокурор повинен винести постанову про негайне звільнення особи із карцеру.

3.7. Нагляд за додержанням закону щодо залучення до праці осіб, взятих під варту.

Відповідно до статті 16 Закону України „Про попереднє ув’язнення” взяті під варту особи, які тримаються в ІТТ, можуть залучатися до роботи за їх згодою і з дозволу слідчого або суду, у провадженні яких перебуває справа, лише до робіт, пов'язаних зі створенням належних санітарно-побутових умов і упорядкуванням місця попереднього ув’язнення не більш як на дві години протягом дня. Прибирання камер, миття підлоги, посуду проводиться особами під наглядом працівника міліції.

Використання затриманих і взятих під варту осіб на будь-яких інших господарських роботах, не пов'язаних із самообслуговуванням в ІТТ, забороняються.

При обході камер, під час бесід і опитування взятих під варту осіб, а також за особовими справами прокурор з’ясовує додержання порядку залучення до праці осіб, які перебувають в ІТТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]