Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kzd_itt.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

3.12. Нагляд за додержанням закону щодо підстав і порядку звільнення із ітт затриманих і взятих під варту осіб.

Підставами для звільнення з-під варти є:

- скасування запобіжного заходу;

- зміна запобіжного заходу;

- закінчення передбаченого законом строку тримання під вартою як запобіжного заходу, якщо цей строк не продовжено у вста­новленому законом порядку.

Особа, затримана за підозрою у вчиненні злочину, може перебувати в ІТТ не більше трьох діб з моменту, зазначеного у про­токолі затримання, якщо протягом цього часу не буде вирішене питання про застосування до неї як запобіжного заходу - взяття під варту. Якщо до ІТТ надійшла постанова прокурора про звільнення затриманого, начальник ІТТ, а в разі його відсутності черговий, зо­бов’язаний негайно звільнити цю особу.

Про закінчення строку тримання затриманої за пі­дозрою у вчиненні злочину особи начальник ІТТ або черговий завчас­но, але не пізніше ніж за 12 годин, інформує орган, у провадженні якого перебуває справа, і якщо у встановлений законом строк не надійде постанова про застосування до затриманого запобіжного за­ходу – взяття під варту, звільняє його, про що складає протокол про звільнення особи, яка трималась в ІТТ, та письмово повідомляє прокурора.

Звільнення осіб з-під варти в разі скасування або заміни цього запобіжного заходу проводиться відповідно до ст. 165 КПК України. Постанова, вирок або ухвала суду про звільнення особи, взятої під варту, після їх надходження до ІТТ, підлягає негайному виконанню. Перед звільненням особи начальник ІТТ або черговий повинен звірити постанову (вирок, ухвалу суду) про звільнення з-під варти з документами, на підставі яких дана особа поміщена до ІТТ, і пересвідчитися в особі, яка підлягає звільненню. Завчасно попереджувати осіб про їх наступне відправлення або про звільнення із ІТТ забороняється.

Звільнення з-під варти у залі суду проводиться негайно, за вироком (ухвалою) суду. Вилучені у особи, яку звільняють, при затриманні чи взятті під варту документи, речі та цінності, а також гроші, що перебувають на її особистому рахунку, повертаються їй адміністрацією ІТТ під розписку.

Затримана або взята під варту особа, яка захворіла на час звільнення з ІТТ, передається родичам або направ­ляється до лікувального закладу органів охорони здоров'я.

Звільненим з ІТТ особам на їх прохання може бути видана довідка про час перебування в установі.

4. Складання довідок за результатами прокурорських перевірок.

За результатами перевірки прокурор на місці вживає заходів до усунення виявлених порушень, складає довідку із зазначенням причин та умов, що їм сприяли, вимагає їх усунення. У подальшому здійснюється контроль за фактичним усуненням порушень законів. Форму довідки вироблено практикою. У довідці вказується дата і місце її складання, особа (особи), які її проводили, посадові особи, присутні при перевірці.

Не слід перенасичувати довідку статистичними даними, вказувати лише ті, що свідчать про ступінь поширення порушень законів та впливають на фактичний стан виконання їх вимог. У довідці висвітлюються основні питання, що перевірялися, а також яким чином усунуті порушення, що виявлені під час попередньої перевірки.

У довідці також необхідно відображати характер виявлених порушень закону; прізвища та посади осіб, які їх допустили. Дані про вжиті заходи щодо усунення порушень закону та поновлення прав засуджених, які внесено документи прокурорського реагування чи які слід внести на усунення виявлених порушень. Пропозиції щодо інших шляхів реалізації та використання результатів перевірки. Ефективність відомчого ко­н­т­ро­лю регіональних управ­лінь внутрішніх справ.

Необхідно також висловити пропозиції щодо реалізації та використання результатів перевірок (внесення документів прокурорського реагування, розгляду на міжвідомчих, координаційних нарадах тощо).

Довідка підписується особою (особами), які брали участь у перевірці, її зміст доводиться до начальника установи або особи, яка виконує його обов’язки.

Відповідно до вимог галузевого наказу Генерального прокурора України копії довідок перевірок і внесених за їх результатами документів прокурорського реагування надсилаються до органів прокуратури вищого рівня у десятиденний термін з дня їх підписання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]