Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kzd_itt.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

3.10. Нагляд за додержанням закону щодо профілактики злочинності та інших правопорушень, виданні наказів, розпоряджень та постанов начальником ітт.

Прокурор повинен вивчати причини та умови, що сприяли вчиненню злочину затриманими особами в умовах суворої ізоляції. У черговій частині міськрайвідділу міліції слід перевірити записи у журналі обліку заяв, повідомлень про злочини та події, що мали місце в ІТТ (ЖРПЗ), а також своєчасність і законність прийняття рішень у порядку статті 97 КПК України. Перевірка цих матеріалів, а також постанов, наказів і розпоряджень начальників органу внутрішніх справ та ІТТ тимчасового тримання, вивчення дисциплінарної практики надасть можливість з’ясувати, чи не було випадків укриття злочинів від обліку. Найбільш повне уявлення про стан боротьби з порушеннями режиму і злочинністю серед ув’язнених можна одержати також після всебічного вивчення журналу обліку хворих, що зверталися за медичною допомогою.

3.11. Нагляд за додержанням дисципліни та профілактики злочинності серед працівників ітт, законністю застосування до ув’язнених спеціальних засобів.

Робота персоналу ізолятора тимчасового тримання повинна грунтуватися на суворому додержанні законності. У зв’язку з цим особливу увагу необхідно звертати на факти таких порушень, вчинених співробітниками ізолятора, а саме: позаслужбові стосунки з особами, взятими під варту, їх близькими, використання службового становища в корисливих цілях (корупційні зв’язки); умисне приниження людської гідності, спричинення фізичних чи моральних страждань ув'язненим; незаконне застосування до них спеціальних засобів, фізичної сили тощо.

Прокурор повинен ретельно розібратись за кожним фактом порушення законності та перевірити, чи проводилось їх належне службове розслідування. При аналізі цих даних та наявних матеріалів, встановлюються причини та умови, що сприяють вчиненню злочинів по службі, корупційним діям і дисциплінарним проступкам серед персоналу ІТТ та приймаються відповідні рішення.

При виявленні наказів та розпоряджень з питань режиму і умов тримання ув’язнених, що суперечать вимогам закону, прокурор повинен опротестувати їх у встановленому порядку. Він також зобов'язаний скасувати незаконну постанову чи розпорядження щодо тієї чи іншої особи (наприклад, про поміщення у карцер) та негайно поновити порушені її законні права, поставити питання про притягнення винних працівників до відповідальності, роз’яснити підстави щодо можливості вжиття до них заходів адміністративного впливу ( за ч. 2 ст. 185-6 КУпАП) у разі неналежного розгляду документів прокурорського реагування. При одержанні необ’єктивної відповіді доцільно підготувати подання начальнику регіонального ГУ-УМВС, управління Державного департаменту України з питань виконання покарань (наприклад, при необґрунтованій відмові адміністрації СІЗО у прийомі взятих під варту осіб із ІТТ) за підписом керівництва прокуратури обласного рівня. Доцільно також надсилати інформаційні листи до облміськрайдержадміністрацій про стан законності у піднаглядних органах та спеціальних установах для вжиття заходів щодо поліпшення умов тримання затриманих та ув’язнених.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]