Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kzd_itt.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Нагляд за додержанням порядку листування з родичами та іншими особами.

Відповідно до ст.13 Закону України „Про попереднє ув’язнення” (в редакції ЗУ від 21.01.2010 № 1829-УІ „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права на листування осіб, які тримаються під вартою, та засуджених осіб”.

Особи, взяті під варту, можуть листуватися з родичами та іншими громадянами, а також підприємствами, установами, організаціями з письмового дозволу особи або органу, в провадженні яких знаходиться справа. Після набрання вироком законної сили листування здійснюється відповідно до закону. Скарги, заяви і листи (кореспонденція) осіб, взятих під варту, переглядає адміністрація місця попереднього ув'язнення, за винятком випадків, передбачених цією статтею.

Скарги на дії особи, яка провадить дізнання, або слідчого надсилаються адміністрацією місця попереднього ув'язнення прокуророві, а скарги на дії та рішення прокурора - прокуророві вищого рівня не пізніше трьох діб з часу їх подачі. Заяви осіб з питань оскарження постанови судді на обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту або на постанову про продовження строків тримання під вартою надсилаються адміністрацією місця попереднього ув'язнення до визначеного законом суду протягом доби з часу їх подання. Інші скарги, заяви, клопотання і листи, пов'язані з провадженням у справі, не пізніше трьох діб з часу їх подачі надсилаються адміністрацією місця попереднього ув'язнення особі або органу, в провадженні яких знаходиться справа. Ця особа або орган розглядають їх у встановленому законом порядку.

Скарги, заяви і листи, що містять відомості, розголошення яких може перешкодити встановленню істини в кримінальній справі, за належністю не надсилаються, а передаються на розгляд особі або органу, в провадженні яких знаходиться справа, про що сповіщається особа, яка перебуває під вартою, та прокурор, який здійснює нагляд за проведенням дізнання або слідства.

Скарги, заяви і листи з питань, не пов'язаних з провадженням у справі, розглядаються адміністрацією місця попереднього ув'язнення або надсилаються за належністю в порядку, встановленому законом.

З відповідями на заяви, скарги та листи адміністрація ознайомлює осіб, взятих під варту, під розписки, які додаються до їх особових справ.

Листи родичам та іншим особам передаються адміністрації ІТТ особами, які перебувають в ІТТ, у розпечатаних конвертах і протягом трьох діб надсилаються адміністрацією безпосередньо адресатові.

Листи, виконані тайнописом, шифрами або з використанням інших умовностей, а також такі, що мають очевидно неправдивий або цинічний характер чи містять відомості, які не підлягають розголо­шенню, адресату не надсилаються, про що оголошується авторові лис­та і повідомляється прокуророві. Ці листи передаються особі чи орга­ну, у провадженні якого перебуває справа.

Листи, що надійшли на адресу осіб, листування яким доз­волено, у триденний строк вручаються їм після перегляду особою, у провадженні якої перебуває справа.

Порушення законних прав осіб, які перебувають в ІТТ, на звернення можна виявити при обході камер та опитуванні взятих під варту осіб. Своєчасність оголошення відповідей, крім книг реєстрації, перевіряється також за особовими справами заявників.

Під час перевірки також необхідно звернути увагу на забезпеченість ІТТ у достатній кількості примірниками Конституції України, Кримінального, Кримінально-процесуального, Кримінально-виконавчого, Цивільного процесуального кодексів України, Законів України „Про прокуратуру”, „Про міліцію”, „Про попереднє ув’язнення”, інших нормативних актів, перелік яких встановлено ст. 21 Закону України „Про попереднє ув’язнення”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]