Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
адмінка 2 семестр іспит.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
8.08 Mб
Скачать

43. Адміністративно-правове регулювання та державне управління у сфері освіти

КУ в ст. 53 закріплює право громадян України на освіту. Підставою для реалізації цього права є система освіти, яка забезпечує загальноосвітню та професійну підготовку громадян України, а також професійну підготовку іноземних громадян за міжнародними угодами чи контрактами. У сфері освіти розв’язують два основних завдання: освіта й виховання. Для громадян України повна загальна середня освіта є обов’язковою. Основним нормативним актом, який регулює освітянську діяльність у державі, є ЗУ «Про освіту» Система освіти в Україні складається із закладів освіти,наукових, науково-методичних і методичних установ, науково виробничих підприємств, державних і місцевих органів управління освітою та органів самоврядування в галузі освіти.Структура освіти включає: дошкільну освіту; загальну середню освіту;позашкільну освіту; професійно-технічну освіту; вищу освіту; післядипломну освіту; аспірантуру; докторантуру; самоосвіту. Управління освітою в Україні здійснюється системою державних органів і органів місцевого самоврядування.

Центральним галузевим органом державного управління в галузі освіти є Міністерство освіти і науки. У сфері навчально-виховного процесу Міносвіти і науки України визначає вимоги до змісту, рівня й обсягу соціально необхідного державного мінімуму освіти. У сфері управління, роботи з керівними та науково-педагогічними кадрами Міносвіти і науки України вносить пропозиції про створення, реорганізацію, ліквідацію в установленому порядку закладів, організацій, підприємств освіти загальнодержавного значення; сприяє розвиткові нових навчально-виховних закладів; проводить у встановленому порядку атестацію й акредитацію освітніх закладів….

На міністерство також покладені функції ліквідованої Вищої атестаційної комісії України

Міністерством керує Міністр освіти і науки.

Організація ліцензійно-акредитаційних процесів є основою адміністративно-правового регулювання освітньої діяльності та забезпечення державних стандартів у галузі освіти України, Ліцензування навчальних закладів — це система державного визнання спроможності навчального закладу здійснювати освітню діяльність за заявленими обсягами підготовки відповідно до державних вимог щодо кадрового, навчально-методичного та матеріально-технічного забезпечення.

Акредитація напрямів (спеціальностей) навчальних закладів — це підтвердження здатності вищих навчальних закладів (ВНЗ) здійснювати підготовку фахівців на рівні державних вимог з певного напряму (спеціальності) — інститут державно-громадського визнання такого статусу. Акредитація навчального закладу в цілому. Її необхідною умовою повинен бути певний відсоток акредитованих за відповідним рівнем спеціальностей , при цьому повинні враховуватись спеціальності, акредитовані не раніше ніж три роки тому. Для ВНЗ різних рівнів акредитації вимоги повинні бути різні. При акредитації ВНЗ у цілому за IV рівнем мають враховуватись: загальна кількість студентів; наукова робота студентів: участь у конкурсах та олімпіадах, отримані призові місця, кількість публікацій у наукових виданнях та ін.; наукова робота професорсько-викладацького складу; міжнародні зв'язки навчального закладу; внесок у систему освіти: кількість власних видань

На виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про ліцензування освітніх послуг» від

Важливим адміністративно-правовим засобом державного впливу у сфері освіти є встановлення державних стандартів освіти. Постановою КабМіну затверджений Державний стандарт базової і повної середньої освіти, який визначає вимоги до освіченості учнів і випускників основної та старшої школи, гарантії держави у її досягненні. Виконання вимог Державного стандарту є обов'язковим для всіх навчальних закладів, що надають загальну середню освіту.Офіційне визнання відповідності навчальних видань, засобів навчання, навчального обладнання вимогам державних стандартів освіти, навчальним програмам, іншим нормативним документам освіти реалізується МОН України через процедуру надання відповідного грифа.( МОН встановлює два види грифів: • «Затверджено Міністерством освіти і науки України»; • «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України») Важливим адміністративно-правовим засобом державного впливу у сфері освіти є присвоєння вчених звань професора і доцента. Вчені звання професора і доцента присвоюються МОНмолодьспорт України. Для проведення атестації наукових і науково-педагогічних працівників у МОНмолодьспорт України утворюється атестаційна колегія, головою якої є міністр .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]