Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
адмінка 2 семестр іспит.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
8.08 Mб
Скачать

1)Державна інспекція навчальних закладів України

Державна інспекція навчальних закладів України (ДІНЗ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра освіти і науки та який реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю навчальних закладів, підприємств, установ та організацій, які надають послуги у сфері освіти або провадять іншу діяльність, пов’язану з наданням таких послуг, на підставі ліцензій, виданих у визначеному законодавством порядку, та видають документи про освіту державного зразка, незалежно від їх підпорядкування і форми власності.

Основними завданнями ДІНЗ є:

1) реалізація державної політики у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю навчальних закладів, підприємств, установ та організацій, які надають послуги у сфері освіти або провадять іншу діяльність, пов’язану з наданням таких послуг, на підставі ліцензій, виданих у визначеному законодавством порядку, та видають документи про освіту державного зразка, незалежно від їх підпорядкування і форми власності (далі - суб’єкти надання освітніх послуг);

2) внесення на розгляд Міністра освіти і науки пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у зазначеній сфері.

Завдання ДІНЗ визначені нормативними документами: перевіряти діяльність навчальних закладів вивчати роботу управлінь та департаментів освіти. Виявляючи порушення в роботі навчального закладу, інспектори рекомендують органу управління освіти (або власнику навчального закладу), як їх усунути.

2)Органи місцевої влади з питань освіти.

У своїй діяльності контрольні органи в цьому році керуються Законами України, що регламентують особливості проведення державного контролю:

  • «Про освіту»

  • «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»

  • «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

У чому мораторій на перевірки

Останній із зазначених Законів (від 03.11.2016 № 1728-VIII) установлює мораторій на перевірки у 2017 році. Так, за статтею 2 цього Закону заборонено планові перевірки навчальних закладів до кінця року.

З 01.01.2018 року Закон припиняє свою дію.

Однак за наявності вичерпного переліку легітимних підстав дозволено позапланові перевірки закладів освіти. Серед таких підстав:

  • обґрунтовані скарги громадян про порушення їхніх конституційних прав суб’єктом надання освітніх послуг (про це — далі)

  • заяви за власним бажанням самих суб’єктів надання освітніх послуг про проведення відповідних перевірок, що подаються на розгляд:

– ДІНЗ України

– муніципальних інспекцій з питань освіти

  • судові рішення

  • летальні випадки, що безпосередньо пов’язані з діяльністю суб’єкта надання освітніх послуг.

В усіх інших випадках проведення позапланових перевірок освітніх закладів підпадає під дію мораторію.

65. Загальна характеристика державної політики у сфері науки

Згідно зі ст. 54 Конституції України держава сприяє розвиткові науки, встановленню наукових зв’язків України зі світовим співтова¬риством.

Державне управління та регулювання наукової діяльності здійснюється згідно з принципами: органічної єдності науково-тех¬нічного, економічного, соціального та духовного розвитку суспільства, поєднання централізації та децентралізації управління у науковій діяльності; додержання вимог екологічної безпеки; визнання свободи творчої наукової та науково-технічної діяльності; збалансованості розвитку фундаментальних і прикладних досліджень; використання досягнень світової науки, можливості міжнародного наукового спів¬ро¬біт¬ництва; свободи поширення наукової та науково-технічної інформа¬ції; відкритості для міжнародного науково-технічного співробітництва; забезпечення інтеграції української науки в світову в поєднанні із захистом інтересів національної безпеки.

Наукову діяльність здійснюють наукові установи, наукові організації вищі навчальні заклади III-IV рівнів акредитації, громадські організації у науковій та науково-технічній діяльності. Кожна організаційна форма має свої певні особливості. Безпосередньо у сфері організації науки діють спеціалізовані органи виконавчої влади, а також державні установи.

З метою забезпечення формування та реалізації державних науково-технічних програм затверджені пріоритетні напрями розвитку науки і техніки: охорона навколишнього природного середовища; здоров’я людини; виробництво, переробка та збереження сільсько¬госпо¬дарської продукції; екологічно чиста енергетика та ресурсозберігаючі технології; наукові проблеми розбудови держав¬ності України; нові речовини та матеріали; перспективні інформаційні технології, прилади комплексної автоматизації, системи зв’язку.

Статус державних (міжвідомчих) наукових та науково-технічних програм мають також відповідні частини загальнодержавних (національних) програм економічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля.

Для ефективного здійснення наукової та науково-технічної діяльності держава застосовує фінансово-кредитні та податкові важелі. Одним із основних важелів є бюджетне фінансування.

Центральним органом виконавчої влади у цій сфері є Міносвіти і науки, молоді та спорту України, яке розробляє засади наукового і науково-технічного розвитку України; забезпечує розвиток наукового і науково-технічного потенціалу України; організує та координує іннова¬ційну діяльність; координує розвиток загальнодержавної систе¬ми науково-технічної інформації; координує діяльність органів виконавчої влади щодо розроблення загальнодержавних наукових і науково-технічних програм та контролює їх виконання; здійснює керівництво системою наукової і науково-технічної експертизи: забезпечує інтеграцію вітчизняної науки у світовий науковий простір із збереженням і захистом національних пріоритетів.

Інші центральні органи виконавчої влади здійснюють управ¬ління науковою та інноваційною діяльністю у відповідній галузі; визначають напрями її розвитку; спрямовують і контролюють діяльність підпорядкованих їм наукових організацій: організують виробництво сучасної конкурентоспроможної продукції; відповідають за рівень науково-технічного розвитку відповідних галузей.

Місцеві органи державної виконавчої влади і органи місцевого самоврядування відповідно до своєї компетенції забезпечують виконання державних наукових і науково-технічних програм; розробляють та організують виконання регіональних (територіальних) програм.

З метою збереження та зміцнення інтелектуального потенціалу, створення сприятливих умов для подальшого розвитку фундаментальної науки, забезпечення з боку держави фінансової підтримки наукових досліджень створена вища наукова установа України – Академія наук. 22 березня 1994 p. Академія наук одержала статус національної і тепер офіційно іменується Національною академією наук України (далі – НАН України).

НАН України є державною самоврядною науковою організацією, що заснована на державній власності та діє на основі законодавства України відповідно до статуту Академії. Це вища наукова установа України, яка організує і здійснює фундаментальні та прикладні дослідження з найважливіших проблем природничих, технічних і гуманітарних наук. НАН України координує здійснення фундаментальних досліджень у наукових установах і організаціях незалежно від форм власності. При НАН України діє міжвідомча рада з координації фундаментальних досліджень в Україні. Положення про раду та її склад затверджується Кабінетом Міністрів України.

Українська академія аграрних наук входить до складу агро¬промислового комплексу, діє на основі законів України та власного статуту і спільно з НАН України здійснює підготовку наукових кадрів і спеціалістів вищої кваліфікації.

Указом Президента України від 24 лютого 1993 p. створена Академія медичних наук України. Указом Президента України від 23 липня 1993 p. було засновано Академію правових наук України як вищу галузеву наукову установу. Розвиток українського мистецтва, відродження національних тра¬дицій, проведення фундаментальних досліджень з історії станов¬лення й розвитку художньої культури України – мета заснування Указом Президента України від 14 грудня 1996 p. Академії мистецтв України як вищої творчо-наукової установи у галузі мистецтва.

Обов’язковій науковій і науково-технічній експертизі підля¬гають: національні, державні та міждержавні наукові і науково-технічні програми; галузеві та міжгалузеві програми; інноваційні програми та проекти державного значення.

Місцеві органи державної виконавчої влади відповідно до своєї компетенції забезпечують виконання державних наукових і науково-технічних програм; розробляють та організують виконання регіональних програм.

Місцеві органи влади фінансують навчальні заклади, визначають їх мережу, беруть під соціальний захист працівників цих закладів і дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]