Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика залік.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
94.77 Кб
Скачать

26. Криміналістичні властивості папілярних візерунків.

Папілярні візерунки наділені трьома основними властивостями, що надають відбиткам пальців суттєвого криміналістичного значення, це: 1) індивідуальність; 2) стійкість; 3) відновлюваність.

Індивідуальність (неповторність) відбитків пальців кожної людини визначається винятковістю утворення візерунків, що формуються під час внутрішньоутробного розвитку плоду. Індивідуальність зовнішньої будови папілярного візерунку вигідно відрізняє об'єкти дактилоскопічної експертизи серед інших, у тому числі об'єктів трасологічних досліджень: відображення папілярних візерунків виразні, легко виявляються і доступні для візуального спостереження з використанням нескладних технічних засобів; незважаючи на різноманіття особливостей зовнішньої будови візерунку, вони піддаються чіткій і нескладній класифікації, що забезпечує процес їх індивідуалізації та розрізнення; численність особливостей дозволяє проводити ідентифікацію з використанням сукупності ознак, що відобразилися в незначних за площею слідах.

Стійкість папілярних візерунків визначається тим, що їх основа залишається незмінною впродовж усього життя людини. З віком (ростом) людини змінюються лише розміри візерунків. Папілярні візерунків зберігаються після смерті людини до повного розкладу м'яких тканин тіла. Саме за цих умов є можливим ідентифікувати труп.

Відновлюваність папілярних візерунків характеризується повним їх відтворенням у разі умисного чи необережного пошкодження верхнього шару шкіри. Відомі випадки, коли злочинці вдавалися до того, що хірургічним способом позбавлялися папілярних візерунків на пальцях і долонях своїх рук. Але, як з'ясувалося згодом, їхні папілярні візерунки повністю поновлювалися. Також, в експертній практиці мали місце випадки пересадки злочинцям, які перебували на дактилоскопічному обліку, ділянок шкіри папілярного узору. Однак і в цих випадках є певні ознаки, що дозволяють встановити факт пересадки шкіри та ідентифікувати особу. При глибокому травмуванні шкіри (дерми) утворюються шрами, рубці, що мають індивідуальні ознаки.

Своєрідність візерунків дозволяє класифікувати їх за трьома типами: петльові, дугові, завиткові. Надзвичайно рідко, але трапляються аномальні (атипові) папілярні візерунки нігтьових фаланг пальців рук людини.

У петльових візерунках папілярні лінії, які утворюють центральну частину, ідуть від одного краю пальця до центру, де круто повертаються і йдуть назад до того ж краю пальця, вимальовуючи петлю. Кінці петлі, які складають її відкриту частину і обернені до краю пальця, одержали назву ніжок або гілок петлі, закруглена частина на її вершині -голівки. Петлю обрамляють три потоки ліній, які під нею утворюють фігуру, що нагадує грецьку літеру "дельта" (Д). Ця фігура в дактилоскопії так і називається - дельта. Якщо ніжки петлі спрямовані в бік великого пальця, петля називається радіальною, якщо у бік мізинця -ульнарною. Таким чином, петльові візерунки, в свою чергу можуть бути ульнарними та радіальними. Петльові візерунки найбільш поширені і становлять близько 65% загальної кількості пальцевих візерунків. Для віднесення візерунку до петльового типу необхідно, щоб у центрі візерунку хоча б одна лінія утворювала завершену головку петлі або повну петлю. (Рис. 1).

Дуговий візерунок складається з папілярних ліній, що йдуть від одного краю подушечки пальця до іншого, з різним ступенем крутизни згинаючись посередині у вигляді шатра або утворюючи зовсім пологу хвилю. Такі візерунки є найбільш простими і становлять близько 5% загальної кількості пальцевих візерунків. (Рис. 1)

Завитковий візерунок являє собою сукупність концентричних кіл, овалів, спіралей, клубків зустрічних петель, по боках яких ближче до країв пальця розташовуються дві дельти. Рідко зустрічаються завиткові візерунки з трьома дельтами і зовсім рідко - з чотирма. Завиткові візерунки становлять близько 30% загальної кількості пальцевих візерунків. (Рис. 1)

Загальними ознаками папілярних візерунків є їх типи і види, розміри папілярних ліній, ступінь їх вигнутості, форма флексорних і білих ліній.