Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика залік.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
94.77 Кб
Скачать
  1. Поняття та криміналістичне значення функціональних ознак людини.

Функціональні (динамічні) ознаки є загальними і характеризують людину як живу динамічну систему. Функціональні ознаки проявляються у русі та іншій життєдіяльності людини. До функціональних ознак належать хода, міміка, жестикуляція, мова та голос, навики поведінки, злочинної професійної діяльності (спосіб злому, відчинення замків, проникнення в сховище, вчинення убивства).

  1. Поняття та види особливих прикмет.

Особливі прикмети – це різні анатомічні або функціональні аномалії організму людини (І.Ф. Пантелеев), що рідко зустрічаються та відзначаються високою стійкістю. Ю.П. Дубягін визначає особливі прикмети як особливості зовнішності, що рідко зустрічаються та різко виділяють одну людину від інших внаслідок своєї неповторності та незвичності. До них належать невідповідності розміру окремих частин тіла (рук, ніг, голови, носа, вух та ін.); кольорові аномалії, тілесні нарости, шрами, татуювання, викривлення хребта, горб, родимки, бородавки, особливості ходи, жестикуляції, мови, голосу тощо.

Особливі прикмети у свою чергу можуть бути помітними, тобто такими, що очевидно спостерігаються, кидаються в очі. Тобто помітні ознаки – це особливі прикмети, які розташовані на відкритих частинах тіла та привертають увагу з першого погляду своєю незвичайністю (форма, розмір, колір). Помітні ознаки дозволяють одразу ж виділити окрему особу із групи людей.

  1. Правила складання словесного портрету.

Правила опису за методом С. п. базуються на взаємопов'яз. принципах системності й повноти. Принцип системності визначає послідовність (черговість) опису. Принцип повноти передбачає доповідь, характеристику загальнофіз. елементів зовнішності (стать, вік, національність), анатомічних (зріст, статура, форма голови, форма та особливості обличчя, брови, очі, ніс, рот, губи, підборіддя, вуха, волосся, шия, плечі, спина, руки, ноги), функціональних (постава, хода, жестикуляція, міміка, мовлення, манера поведінки) та супутніх (капелюхи, одяг, взуття, валізи, сумки, парасольки, годинники, запальнички, персні, окуляри тощо) ознак. Першочергова увага приділяється опису особливих та помітних прикмет (татуювання, анатом, аномалії, шрами, кульгавість, заїкання, колір волосся тощо), які суттєво відрізняють одну людину від іншої внаслідок своєї незвичності або неповторності і тому мають найб. цінність для ідентифікації. Опис ознак зовнішності здійснюється за схемою «від загального до окремого» та «зверху донизу». Кожний з анатом, елементів характеризується за формою, розміром, положенням, а деякі — за кольором. Ознаки обличчя описуються анфас і у правий профіль. При описі форми використовується найменування геометр, фігур (круглий, овальний, прямокутний, трикутний тощо) або геометр, ліній (прямий, хвилястий, вигнутий тощо). Розмір визначають не в абс. показниках, а в зіставленні з ін. елементами зовнішності (обличчя, тіло тощо). Найчастіше для опису розміру використовується 3-членна градація. Напр.: малий, середній, великий (низький, середній, високий). Може використовуватись і 5-членна (дуже великий, великий, середній, малий, дуже малий) або 7-членна (дуже високий, високий, вище середнього, середній, нижче середнього, низький, дуже низький) градація. Положення елемента визначається відносно вертикальних та горизонтальних напрямків. За кольором характеризують волосся, очі, а іноді й шкіру.