Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика залік.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
94.77 Кб
Скачать
  1. Мова криміналістики.

Мова науки - являє собою специфічний понятійний апарат, за допомогою якого наука описує свій предмет дослідження. Так, виділяють мову математичних, фізичних, хімічних галузей знань тощо. Існує й мова криміналістики. Такі поняття, як ідентифікація, криміналістична ситуація, слідча версія, розшук за свіжими слідами, дактилоскопія, трасологія, латентні сліди і т. ін. є криміналістичними термінами.

Розвиток науки визначається, передусім, становленням її мови. Останнім часом в мову криміналістики були введені нові поняття: криміналістична характеристика, слідча ситуація, тактична операція, тактичне рішення, групофікація, засоби польової криміналістики, верифікація тощо.

Зрозуміло, що не всі терміни мови криміналістики, як і будь-якої іншої науки є специфічними. Структура мови поділяється на всезагальні, загальні та окремі поняття (терміни). Всезагальні - це філософські поняття, що використовуються в мові як засоби спілкування взагалі. До загальних належать ті, що використовуються у кількох близьких галузях знань, групах наук; окремі (спеціальні) - це поняття, які вживаються в одній науці або близьких до неї за предметом дослідження, наприклад криміналістика і теорія оперативно-розшукової діяльності.

  1. Місце криміналістики в системі юридичних наук. - це ж перше питання лол бля :D

  2. Поняття та предмет криміналістичної ідентифікації

У процесі розслідування кримінальних правопорушень нерідко виникає необхідність встановити за слідами та іншими відображеннями зв'язок людини чи іншого об'єкта з розслідуваною подією. Так, за слідами рук і ніг встановлюють особу, яка їх залишила; за слідами транспортного засобу - автомобіль; за слідами на стріляній кулі та гільзі - зброю, з якої здійснювався постріл; за рукописним текстом - виконавця документа.

Ідентичність чи тотожність об'єкта означає, насамперед, його неповторність, індивідуальність, відмінність від подібних йому. Немає двох об'єктів у природі, що були б однакові. Можна говорити про наявність подібних об'єктів, що поєднуються за цією ознакою в класи, види тощо, але не можна допустити наявності двох тотожних, співпадаючих повністю об'єктів.

Криміналістична ідентифікація (ототожнення) є одним із засобів встановлення істини в кримінальному судочинстві. Криміналістична ідентифікація має на меті встановлення індивідуальної тотожності, тобто ідентифікацію конкретно-визначеного об'єкта із самим собою.

Таким чином, криміналістична ідентифікація - це процес встановлення тотожності конкретного матеріального об'єкту шляхом його виділення із певної сукупності об'єктів за неповторним комплексом ознак, які були відображені при обставинах, що пов'язані з кримінальним правопорушенням.

Ідентифікація є криміналістичною, якщо факт тотожності, що встановлюється, має значення для попередження і розслідування кримінальних правопорушень. На відміну від ідентифікації в інших науках, у криміналістиці факт тотожності або її відсутності встановлюється з дотриманням кримінально-процесуальних норм.

Завданням криміналістичної ідентифікації є встановлення факту наявності або відсутності тотожності конкретного, індивідуально визначеного матеріального об'єкта (людини, предмета).

Істотними ознаками криміналістичної ідентифікації можуть вважатися такі:

а) об'єкти криміналістичної ідентифікації індивідуально визначені й мають стійку зовнішню будову;

б) криміналістична ідентифікація здійснюється за відображеннями стійких властивостей ідентифікованих об'єктів;

в) криміналістична ідентифікація реалізується в процесі досудового розслідування і судового розгляду кримінального правопорушення.

Криміналістична ідентифікація - це окремий метод науки криміналістики, що застосовується для виконання ідентифікаційних завдань, які виникають під час розслідування кримінальних правопорушень.