Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. ЗО 2 семестр.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
3.76 Mб
Скачать

§10. Заміна змінної у визначеному інтегралі

Теорема 1.7 Нехай у визначеному інтегралі функція неперервна на . Введемо нову змінну за формулою . Якщо 1) числа і такі, що ; 2) функції неперервні на відрізку , то

Доведення. Нехай первісна функції на . Тоді інтеграл лівої частині рівності (1.10) обчислимо за формулою Ньютона – Лейбніца: . Доведемо, що і права частина дорівнює цьому ж числу.

. Рівність (1.10) доведена.

Зауважимо, що при виконанні заміни змінної у визначеному інтегралі ми не повертаємось до старої змінної . Замість у первісну просто підставляємо нові межі інтегрування і .

Приклад.

.

§11. Інтегрування частинами у визначеному інтегралі

Теорема 1.8 Нехай і - диференційовні на відрізку функції тоді:

Доведення. Обчислимо визначений інтеграл за формулою Ньютона – Лейбніца: . З іншого боку маємо: . Отже. . Це означає, що рівність (1.11) доведена.

Приклад.

§12. Невластиві інтеграли

1. Інтеграли з нескінченними межами інтегрування (невластиві інтеграли і роду).

Нехай функція визначена і неперервна на проміжку . Розглянемо інтеграл . Він має сенс при будь-якому . При змінені інтеграл змінюється і є неперервною функцією від (див. §8).

Означення. Якщо існує скінченна границя , то її називають невластивим інтегралом від функції по проміжку . Пишуть

.

Кажуть, що в цьому випадку невластивий інтеграл збігається. Якщо ж скінченної границі не існує, то будемо казати, що інтеграл розбігається.

Аналогічно визначаються невластиві інтеграли по іншим нескінченним проміжкам: ; .

Приклад.

1) ;

2) .

Якщо , то . Якщо , то . При цьому, коли , маємо: , а коли . Таким чином, збігається і дорівнює , якщо і розбігається при .

2. Інтеграли від розривної функції (невластиві інтеграли роду).

Нехай функція визначена і неперервна при , а в точці має розрив другого роду. Тоді неможливо говорити про як про границю інтегральної суми.

Означення. Невласний інтеграл в цьому випадку визначається рівністю

.

Якщо границя в правій частини рівності (1.13) існує і скінченна, то кажуть, що невластивий інтеграл збігається, в супротивному – розбігається.

Якщо функція має розрив другого роду на лівому кінці відрізка , то .

Приклад.

. Інтеграл збігається.

§12. Застосування визначеного інтеграла

Розглянемо загальну схему застосування визначеного інтеграла до практичних задач (так званий метод диференціалу). Нехай потрібно знайти значення якої - небудь геометричної або фізичної величини , що пов’язана з відрізком , якому належить деяка змінна .

І. На відрізку виберемо довільне значення і розглянемо змінний відрізок , на якому шукана величина стає функцією . Тобто вважаємо, що частина шуканої величини є невідома функція . При цьому .

ІІ. Знайдемо головну частину приросту цієї функції, коли набуває приросту . Тобто знайдемо її диференціал. Маємо: , де - функція, що визначається згідно з умовами задачі.

ІІІ. Вважаючи, що при знаходимо шукану величину шляхом інтегрування в межах від до :

.