Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

4. Питання для підготовки до заліку з дисципліни «Товарознавство тари і упаковки»

1. Роль тари та пакувальних матеріалів у раціональному використанні продовольчих та непродовольчих товарів.

2. Пріоритети державної програми розвитку виробництва тари і упаковки.

3. Упаковка, як фактор конкурентоспроможності товару.

4. Перспективні напрями розвитку таропакувальної промисловості України.

5. Функції упаковки продовольчих та непродовольчих товарів і вимоги до неї.

6. Характеристика основних видів пакувальних матеріалів. Основні способи споживчої упаковки.

7. Вимоги стандартів до якості пакувальних матеріалів і характеристика основних способів та умов їх зберігання.

8. Роль упаковки у створенні уявлення про споживчі властивості продукту.

9. Класифікація, стандартизація та уніфікація тари.

10. Характеристика виробничої і транспортної тари, що використовується для транспортування, зберігання та реалізації товарів.

11. Основні види і типи споживчої тари для упаковки товарів.

12. Характеристика основних вимог до тари і упакування продовольчих та непродовольчих товарів.

13. Штрихове кодування тари та упаковки.

14. Класифікація дерев'яної тари, що використовується для транспортування, зберігання та реалізації товарів.

15. Характеристика основних видів дерев'яної тари.

16. Характеристика основних видів картонної та паперової тари і матеріалів, з яких вона виготовляється.

17. М'яка тара та її використання.

18. Призначення, класифікація та характеристика полімерної тари.

19. Характеристика основних груп полімерних пакувальних матеріалів, які використовують для виробництва полімерної тари.

20.3агальні та специфічні вимоги до полімерних матеріалів, які використовують для виробництва полімерної тари. Властивості полімерних матеріалів.

21.Виробництво та художньо-декоративне оформлення полімерної тари (вимоги до оформлення полімерної тари, основні елементи зовнішнього оформлення упаковки та їх характеристика).

22. Характеристика основних способів художнього оформлення (декорування) полімерної тари.

23. Оцінка якості та використання полімерної тари і упаковки.

24. Характеристика технологічних властивостей скла та їх роль при виробництві скляної тари.

25. Характеристика основних технологічних операцій виробництва скляної тари.

26. Стандартизація та класифікація скляної тари.

27. Організація контролю якості скляної тари.технолог

28. Характеристика основних способів та умов упакування, зберігання та транспортування скляної тари.

29. Шляхи покращання експлуатаційних властивостей скляної тари.

30. Основні та допоміжні матеріали, які використовують при виробництві металевої тари.

31. Класифікація і характеристика основних видів металевої тари, Тара-обладнання.

32. Упакування харчових продуктів рослинного походження.

33. Упакування харчових жирів та рослинних масел.

34. Упакування харчових продуктів тваринного походження.

35. Упакування смакових товарів.

36. Порівняйте сферу застосування і призначення стандартів щодо екологічного маркування і декларацій.

37. Поясніть основні положення нормативного документа «Настанови стосовно пакування, спрямовані на задоволення потреб споживача».

1.Роль тари та пакувальних матеріалів у раціональному використанні продовольчих та непродовольчих товарів.

Тара - елемент і (або) вид упаковки для розміщення продукції, транспортування, складування та інших логістичних операцій. Крім тари до упаковки належать допоміжні пакувальні засоби - етикетки, укупорочні засоби, скріплюючи кошти, клеї тощо.

Вид тари - основна класифікаційна одиниця, що визначає тару за формою, матеріалом, з якого вона виготовлена, призначенням, спеціальними властивостями та іншими ознаками. До основних видів тари відносять: банки, бочки, пляшки, пачки, пакети, ящики, контейнери, піддони і т.п.

У товароведении споживча тара, виконує функцію збереження якості і кількості упакованого товару, вважається невід'ємною частиною товару.

Пакувальний матеріал - основний елемент виробництва упаковки, який створює пакувальні матеріали. З пакувального матеріалу виробляють тару, він забезпечує можливість повторного використання тари або екологічно чистого її знищення.

Упаковка повинна відповідати певним вимогам: соціального призначення, функціональним, ергономічним, естетичним, екологічним, надійності.

Споживчі властивості:

- Функціональні: газопроникність, теплостійкість, морозостійкість, світлостійкість;

- Надійності: термін придатності, міцність при ударі, можливість ремонту;

- Ергономічні: зручність відкривання, можливість повторного закривання, захист від навмисного розкриття дітьми, форма, колір, поєднання кольорів, можливість прочитання інформації;

- Естетичні: відсутність дефектів, оригінальність, відповідність форми призначенню, органічність декору, чіткість маркування, стабільність товарного виду;

- Безпеки: величина гранично допустимої концентрації токсичних речовин, стійкість до розтріскування при зміні температур;

- Екологічні: можливість повторної переробки, склад продуктів горіння.

За матеріалом виготовлення тара поділяється на: дерев'яну, картонну, паперову, текстильну, металеву, скляну, керамічну, полімерну, комбіновану.

Наприклад-Скляна тара - банки, пляшки, балони, флакони різних форм і ємності, використовувані для упаковки продукції косметичної, хімічної, харчової промисловості. Недоліком скляної тари є її нестійкість до механічних впливів і потреба в наявності жорсткої транспортної тари і м'яких пакувальних матеріалів при перевезенні. Переважна більшість різновидів скляної тари відноситься до споживчій тарі; проте окремі її види вважаються багатооборотної тарою і підлягають збиранню та поверненню постачальникам.

2. Пріоритети державної програми розвитку виробництва тари і упаковки.

Програма базується на тих засадах, що тара і пакувальні матеріали за обсягами, якістю і асортиментом не відповідають потребам підприємств усіх галузей економіки, що різко знижує її ефективність. Це в першу чергу стосується харчової, переробної промисловості, сфери обслуговування. Розвиток виробництва тари і пакувальних матеріалів здійснюватиметься за такими напрямами: створення власної сировинної бази; здійснення технічного переозброєння існуючих і будівництво нових відповідних підприємств; удосконалення технологічних процесів з виготовлення окремих видів тари і пакувальних матеріалів; створення і освоєння виробництва прогресивних видів транспортної і споживчої тари; доведення обсягів випуску фасованої харчової продукції на підприємствах до 70 відсотків загального обсягу її виробництва. Виконання Державної програми сприятиме більш повному забезпеченню населення товарами широкого вжитку, розв'язанню економічних і соціальних проблем, зокрема щодо: нарощування обсягів виробництва товарів споживання, особливо продовольчих; зменшення втрат готової продукції в процесі її транспортування і зберігання; поліпшення якості товарів та їх естетичного вигляду, задоволення потреби споживачів; збільшення обсягів експортних поставок харчової продукції; поступового зменшення імпортної закупівлі тари і пакувальних матеріалів; збільшення кількості робочих місць.

3. Упаковка, як фактор конкурентоспроможності товару.

Упаковка - засіб чи комплекс засобів, що забезпечують захист продукції і навколишнього середовища від пошкоджень і втрат і полегшують процес транспортування, зберігання і реалізації продукції. Упаковка на сьогоднішній день є наймасовішим об'єктом дизайну. Будь-який продукт укладений в яку-небудь оболонку, яка одночасно може виконувати декілька життєво важливих для даного продукту функцій. Серед них і захист від зовнішніх механічних впливів - захисна функція, подання інформації про продукт - інформативна функція, подання самого продукту споживачеві - репрезентативна функція і, нарешті, четверта функція - комунікативна.

Наявність на упаковках товарів торгових марок допомагає просуванню товару до споживача. Торгова марка гарантує стабільну якість товару.

Упаковка є вагомою складовою товару і визначає його якість і конкурентоспроможність на внутрішньому і зовнішньому ринках. Конкурентоспроможність упаковки обумовлюється такими факторами: зовнішній вигляд, можливість подачі інформації, можливість розміщення у рекламі, зручність при використанні.

Упаковка товарів, повинна відповідати ряду технічних, економічних та естетичних вимог.

Технічні вимоги передбачають, що вона повинна бути міцною і забезпечувати збереження товарів при перевезенні та зберіганні.

Упаковка повинна мати привабливий зовнішній вигляд, а її форма, колірне рішення, тексти й малюнки у ній повинні служити вихованню естетичних смаків у покупців.

Згідно з Директивою 94/62 / ЄС передбачена така нумерація:

від 1 до 19 - для полімерів; від 20 до 39 - для паперу та картону: від 40 до 49 - для металів; від 50 до 59 - для деревини; від 60 до 69 - для текстилю; від 70 до 79 - для скла.

Додатково можуть використовувати скорочені назви матеріалів, наприклад, НDРЕ (ПЕВЩ) - поліетилен високої щільності. Частина матеріалів може бути ідентифікована системою нумерації або скороченням назви. Ідентифікаційні знаки розміщують в центрі або нижче графічного маркування, що вказує на повторно використані або встановлену природу упаковки.

Комплекс:

Наприклад. Пакувальні матеріали, використовувані для виготовлення картонної упаковки, можна класифікувати за кількома основними ознаками:

• призначення (мета застосування пакувального матеріалу);

• походження (джерело отримання, природа матеріалу);

• стан і конфігурація (стан і будова пакувального матеріалу);

• технологія (способи, ступінь і особливості обробки);

• декор (колір, фактура, текстура, обробки, зовнішнє оформлення)