Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

17. М'яка тара та її використання.

М’яка тара — це полімерна (паки, мішки, пакети), паперова (мішки, пакети, обгортковий та інший папір) і тканева (мішки, матеріали для перев’язування — шпагат, різноманітні мотузки, стрічки тощо).

М’яка тара не захищає вміщений у ній товар від механічних ушкоджень. Тому її використовують або для пакування товарів із високою механічною стійкістю, або додатково застосовуючи тверду тару.

До переваг м’якої тари належить те, що вона в порожньому стані займає мало місця і є відносно дуже дешевою. Основне призначення м’якої тари — забезпечення транспортування й зберігання сипких та інших подібних матеріалів, стійких до механічних поштовхів та ударів. Окремі види м’якої тари можна використовувати для герметичного упакування, завдяки якому створюються і підтримуються стабільні умови зберігання продукту (вологість повітря, газовий склад тощо). М’яка тара (поліетиленові мішки) застосовується також для зберігання деяких біологічних продуктів. Річ у тому, що поліетиленовий мішок пропускає назовні кисень значно інтенсивніше, ніж вуглець. Це дуже важливо для збереження свіжих плодів і овочів — так зване збереження в модифікованому газовому середовищі. Вуглець, який виділяється в процесі дихання цих біооб’єктів, накопичується в поліетиленовій упаковці, зменшуючи швидкість мікробіологічних процесів і гальмуючи дихання. Такий спосіб упакування ніби консервує плоди та овочі, значно збільшуючи строки їхнього зберігання.

18. Призначення, класифікація та характеристика полімерної тари.

Полімерна тара являє собою виріб для розміщення продукції у вигляді відкритого або замкнутого полого корпусу. Згідно з Директивою 94/62 / ЄС передбачена така нумерацію від 1 до 19 для полімерів. Додатково можуть використовувати скорочені назви матеріалів. Основними ознаками класифікації полімерної тари є: функціональне призначення, матеріал, особливості конструкції, технологія виготовлення. За функціональним призначенням полімерна тара буває споживчої, транспортної та виробничої. Споживча тара призначена для реалізації товару споживачеві, є частиною товару і входить в його вартість. Після реалізації вона переходить у повну власність споживача. Транспортна тара утворює самостійну транспортну одиницю, призначену для транспортування і зберігання товару. Після реалізації товару не переходить у власність споживача. Виробнича тара призначена для внутрішньоцехових, міжцехових, Міжзаводських і заводських перевезень, зберігання та накопичення сировини, матеріалів, напівфабрикатів. Вона підлягає обов'язковому поверненню цьому підприємству.

За складом матеріалу виділяють тару поліетиленову, поліпропіленову, полівінілхлоридну, полістирольну, комбіновану і тд. За особливостями конструкції виділяють наступні види споживчої тари: пляшки, банки, флакони, туби, ампули, пакети, пробірки, пенали, коробки. Залежно від технології виробництва розрізняють тару видувну, литу, пресовану, зварену і термоформованную. Екструзійно-видувна тара. Екструзією з полімерного матеріалу формують трубчасту заготовку, яка подається в спеціальну форму, роздувається в об'ємний виріб, охолоджується і віддаляється з форми Вона застосовується для упаковки рослинного масла, безалкогольних напоїв, ординарних вин, упаковки кремів, шампунів. Лита тара. Виробляється з розм'якшеного полімерного матеріалу, який під тиском впорскується в закриту форму для лиття, там він твердне при охолодженні, приймаючи конфігурацію внутрішньої порожнини форми, а потім видаляється з неї у вигляді готового продукту. Плівкова тара готується з одинарних і комбінованих полімерних плівок. Термоформованной тара. Її виготовляють з полімерного матеріалу, який нагрівається до певної температури, а потім піддається витягуванню у формі з наступним охолодженням і висічкою готових виробів. Термоформуванню тара найбільш широко застосовується для упаковки харчових продуктів (сирів, сметани, фруктів, салатів, соків, майонезу, кондитерських виробів, яєць, штучних товарів), товарів культурно-побутового призначення, сигарет тощо.