Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

8. Роль упаковки у створенні уявлення про споживчі властивості продукту.

Упаковка - засіб чи комплекс засобів, що забезпечують захист продукції під час транспортування, складування, перевантаження, полегшує виконання логістичних операцій. Для того, щоб упаковка виконувала зазначені функції, вона повинна відповідати певним вимогам: соціального призначення, функціональним, ергономічним, естетичним, екологічним, надійності. Оскільки упаковка є частиною будь-якого товару, то потреба в упаковці диференціюється залежно від вартості та доступності сировинних матеріалів, від видів і різновидів упаковки.

Є такий вид упаковки, як споживча, і саме вона впливає на вибір споживача. Упаковка-це власність споживача і ціна входити в ціну продукту.

Перш за все, вибираючи товар, споживач звертає увагу на упаковку і такі її характеристики як: естетичні вимоги, пов'язані з виразністю і раціональністю форм упаковки, зовнішнім дизайном, з чіткістю і досконалістю виконання всіх елементів упаковки, інформаційної відповідністю, цілісністю композиції і рівнем технічного виконання; структура упаковкі- фізична форма тари, її стійкість, контури, які здатні привернути увагу, відчуття упаковки в руці, спосіб її відкривання і розподілу змісту. Часто впізнаваність торгової марки в значній мірі залежить від структури, тобто від зовнішньої форми упаковки. Важливим елементом упаковки стиль оформлення. Важливими для споживача при виборі упаковки також ергономічні вимоги, які розглядаються з точки зору зручності використання тари, її відповідності особливостям організму людини, забезпечення оптимальних умов використання упаковки і споживання товарів. Також усвідомлений споживач вибере упаковку, яка матиме здатність до утилізації, буде знати, що матеріал екологічно безпечний

9.Класифікація, стандартизація та уніфікація тари.

Уніфікація тари передбачає приведення усіх різноманітних видів тари і упаковки до обмеженого числа видів, закріплених за окремими групами товарів на порівняно тривалий період. Вона дозволяє впровадити єдину систему технології обробки однотипних вантажних місць на складах, транспорті, торгівлі. Більш чітко визначаються вимоги до робочих параметрів пакувальних машин, виключається їхня різнотиповість.

Принципова схема уніфікації ящикової тари заснована на розмірах модуля 1200х800 мм. Уніфікованими є розміри ящиків, кратні вказаному модулю.

Стандартизація тари та упаковки передбачає встановлення найбільш раціональних типів і видів тари з точки зору матеріалів виготовлення, конструктивних особливостей, розмірів, форми, маси. Основною задачею стандартизації тари є встановлення загальних вимог до тари, правил її приймання, маркування, транспортування та зберігання.

Стандартизація включає в себе с-ти: по захисту прав споживачів; с-ти фізико-хім. Властивості ; с-ти на методи оцінки ф.-х. властивостей; с-ти по уніфікації тари; с-ти на дефекти.

10. Характеристика виробничої і транспортної тари, що використовується для транспортування, зберігання та реалізації товарів.

Виробнича тара застосовується для транспортування сировини, напівфабрикатів, комплектуючих, готових виробів у процесі виробництва на одному або декількох технологічно пов’язаних між собою підприємствах.

Транспортна тара використовується для транспортування та зберігання товарів, вона утворює самостійну транспортну одиницю. До транспортної тари відносять ящики, бочки, барабани, фляги, мішки, контейнери, каністри, піддони тощо.