Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

27. Організація контролю якості скляної тари.

При контролі якості користуються всіма методами контролю, зазначеними раніше, використовуючи для кожного виду свої контрольовані параметри.

Наприклад, для пляшок це загальна висота, зовнішній діаметр корпусу, повна (за погодженням із замовником) і номінальна місткість за рівнем заповнення; для напоїв, що містять вуглекислий газ, - товщина стінок і особлива форма дна (сферичне поглиблення для більш рівномірного розподілу тиску на дно пляшки), а також пробка, укріплена за допомогою мюзле (дротяного каркаса).

Інтенсивність забарвлення скла (коефіцієнт світлопис-ропусканія) повинна забезпечити можливість візуального контролю вмісту. Дефекти вироблення оцінюють за ГОСТом Р 30005-93 «Тара скляна. Терміни та визначення дефектів ». Дефекти виконання віночка і горловини контролюють органолептичним методом. Розміри бульбашок визначають вимірювальним методом.

До неприпустимих відносяться наступні дефекти зовнішнього вигляду:

• при липи скла;

• скляні нитки усередині виробів;

• наскрізні просічки;

• відколи;

• гострі шви;

• сторонні включення, що мають навколо себе тріщини і просічки;

• відкриті бульбашки на внутрішній поверхні;

• непрозорі бульбашки розміром більше 5 мм і в кількості більше 1 шт.

Закриті міхури і сторонні включення нормують за розміром і кількістю.

Розмір бульбашок визначається так: для круглих - по діаметру, для овальних - 1/2 суми довжини і ширини.

Аналогічні нормативи встановлені і для інших видів скляної тари.

Більш детальні вимоги до якості скляної тари відображені в державних стандартах, розроблених на кожний вид даної продукції.

28. Характеристика основних способів та умов упакування, зберігання та транспортування скляної тари.

Відвантажують пляшки однакової місткості , запаковані у ро-гожні кулі з перестильним сухим пакувальним матеріалом — сі-ном , стружкою, або укладені рядами з обов’язковим перекладан-ням сухим пакувальним матеріалом кожні 2-3 ряди.

При відвантаженні пляшок, укладених рядами у критих ваго-нах, дверні прорізи вагонів обов’язково розшивають пиломатері-алом, а простір між дверними прорізи і останніми рядами пляшок щільно заповнюють сухим пакувальним матеріалом.

Скляна тара місткістю до 1000 мл пакується в картонні або в дерев’яні ящики, в які вкладають контрольні талони, де вказують завод-виробник, тип тари, дату виготовлення, номер зміни і но-мер машини.

Скляну тару місткістю від 1000 до 3000 мл пакують у де-рев’яні ящики-клітки або транспортують без упаковки, але на гор-ло тари накладають захисні ковпачки.

Допускається відвантаження консервної скляної тари з укла-данням у штабелі рядами з обов’язковим перестиланням сухим пакувальним матеріалом: тару місткістю до 1000 мл — через ко-жні 3 ряди, місткістю понад 1000 мл — через кожний ряд.

29. Шляхи покращання експлуатаційних властивостей скляної тари.

Існує ряд технологій, які направлені на поліпшення стандар-тних властивостей скла. У наші дні скло значно легше і міцні-ше, ніж у минулому. Деякі виробники починають використову-вати полімерні покриття для поліпшення його базових влас-тивостей. Американський концерн запровадив нову технологію, завдяки якій за рахунок міцного зовнішнього шару скло стало на 20 % стійкіше. При цьому економиться значна частина мате-ріалу, 10—20 % електроенергії, яка використовується при його виготовленні, здешевлюється транспортування через зниження маси склотари. Пляшки зберігають свою конкурентоспромож-ність за рахунок оригінальної форми, кольору, привабливої етикетки.

Багато виробників скла акцентують увагу на своєрідній при-роді скла. Ряд фірм наносять кольорові, екологічно чисті покрит-тя на склотару за допомогою трафаретного або штампового дру-ку. Цей метод переважно використовується для створення юві-лейних або рекламних пляшок для пива. Він може бути викорис-таний і для перетворення «стандартної» пляшки для пива в екс-клюзивну.

Німецька фірма «Бесо Сіаз» пропонує наносити на пляшку до 4 керамічних кольорів і отримувати такі візуальні ефекти, як ма-товість, прозорість. При цьому тара не тьмяніє навіть після бага-торічного використання.

Для скляної (оборотної) тари перспективною є «змивна» са-моклейна етикетка з полімерної тари, яка наноситься за допомо-гою клею на водяній основі. Ці етикетки витісняють «пряме» на-несення друку на тару.

Європейський ринок склотари через високу вартість транспор-тування скла поділений на регіони.

Україна має певні досягнення у виробництві якісної склотари. Для фасування вина використовують скляні пляшки різної міст-кості (0,5—1,5 л) і форм, а також бутлів великих розмірів, обпле-тених лозою, і з ручками. Великі скляні бутлі встановлюють у металеві футляри.

Скло для винних пляшок повинно бути достатньо прозорим для можливості огляду продукції. Пляшки місткістю 1,0 та 1,5 л з темно-зеленого скла повинні витримувати внутрішній тиск 0,8 МПа, пляшки місткістю 0,8 л для шампанського тиражного виробництва — 1,7 МПа, а для резервування вин — 1,4 МПа. Заводи шампанських вин України вишукують можливості ви-пуску продукції у склотарі місткістю від 0,2 до 6 л і більше як сувенірної.