Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

19. Характеристика основних груп полімерних пакувальних матеріалів, які використовують для виробництва полімерної тари.

Згідно з Директивою 94/62 / ЄС передбачена така нумерацію від 1 до 19 для полімерів. Додатково можуть використовувати скорочені назви матеріалів.

Упаковка з чистих матеріалів або сополімерів маркується символами, встановленими знаками пунктуації «<», наприклад,> РР <Суміші полімерів або сплави маркують відповідними скороченими термінами. На першому місці наведені символ головного компонента, а за ним наводять інші з урахуванням зниження концентрації та їх склад.

Полімерна упаковка - засіб чи комплекс засобів, що забезпечують захист товару від пошкоджень і втрат, а також полегшують його транспортування, зберігання та реалізацію. Полімерна тара являє собою виріб для розміщення продукції, виконаний у вигляді відкритого або замкнутого полого корпусу. Для її виробництва використовуються поліетилен (зокрема для виготовлення ящиків, бочок, лотків, мішків), полістирол, полівінілхлорид, поліетилен, інші синтетичні матеріали, які забезпечують надійний захист упакованих товарів. Найбільш перспективним матеріалом для виробництва полімерної тари вважається поліпропілен. Основними ознаками класифікації полімерної тари: функціональне призначення, матеріал, особливості конструкції, технологія виготовлення.

За функціональним призначенням полімерна тара буває споживчої, транспортної та виробничої. За особливостями конструкції виділяють наступні види споживчої тари: пляшки, банки, флакони, туби, ампули, пакети, пробірки, коробки.

Найбільш поширеними видами транспортної полімерної тари ящики, бочки, барабани, каністри, мішки, контейнери, лотки, піддони.

Залежно від технології виробництва розрізняють тару видувний, литу, пресовану, зварену і термоформованние.

Перевагами полімерної тари: хімічна інертність, низька питома маса за відносно високої щільності, легкість фарбування, низька крихкість, висока технологічність.

Недоліками полімерної тари: старіння під дією кисню повітря, агресивних середовищ, освіти сторонніх запахів в продукції упакована в полімерну упаковку, можливість міграції органічних сполук у продукті.

За гігієнічним властивостям полімерну тару ділять на тару: для харчових продуктів, для товарів побутового призначення, для товарів технічного призначення, для отрутохімікатів, сміття, добрив і т.д.

20.3Агальні та специфічні вимоги до полімерних матеріалів, які використовують для виробництва полімерної тари. Властивості полімерних матеріалів.

Полімерна упаковка - засіб чи комплекс засобів, що забезпечують захист товару від пошкоджень і втрат, а також полегшують його транспортування, зберігання та реалізацію. Полімерна тара являє собою виріб для розміщення продукції, виконаний у вигляді відкритого або замкнутого полого корпусу.

Перевагами полімерної тари: хімічна інертність, легкість фарбування, низька крихкість, висока технологічність.

Недоліками полімерної тари: старіння під дією кисню повітря, освіта сторонніх запахів в упакованої продукції.

Вимоги до полімерної тарі визначаються факторами, які умовно можна розділити на внутрішні і зовнішні.

До внутрішніх факторів належать: фізико-хімічні властивості, хімічна стійкість і зносостійкість матеріалів, з яких виготовляється тара. До зовнішніх факторів належать: механічні навантаження, кліматичні умови (сонячна радіація), що визначає якість нанесення друку і зовнішній вигляд виробу, обумовлює її естетичні властивості.

Виконання всіх вимог забезпечується не тільки вибором необхідного полімерного матеріалу або композиції, але і розробкою технології виготовлення, включаючи оптимізацію технологічних режимів і вибір устаткування.

З усіх вимог, пропонованих до полімерної тарі, використовуваної для транспортування харчових продуктів, найбільш важливими є санітарно-гігієнічні, спрямовані на збереження здоров'я людей. Пластмасова тара у вигляді бочки для рибної с \ г продукції повинна бути фізіологічно нешкідливою і хімічно безпечною, оскільки при контакті з харчовими середовищами в них можуть стабілізатори, барвники та інші речовини, що володіють токсичністю і які завдають шкоди здоров'ю людини.

Суттєвою вимогою, що пред'являються до пластмасовій тарі, є її оптимальна конструкція. Виконання цієї вимоги дозволяє займати мінімальні виробничі площі при установці на піддони або при зберіганні; піддавати мийці та іншої санітарній обробці, для чого на верхній кромці ящика робляться наскрізні отвори для видалення промивної води.