Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

15. Характеристика основних видів дерев'яної тари.

За функціональним призначенням виокремлюють тару спожи-вчу і транспортну. До споживчої належать коробки і пенали, а до транспортної — ящики, барабани, бочки, бути, контейнери, ящич-ні піддони.

Ящики бувають дерев’яні й фанерні .. Вони поділяються на шість типів (1, 2, 3, 4, 5, 6) відкриті, без планок (№ 1-1, № 2-2, № 1-3);

2-й тип -ящики нерозбірні відкриті, щільні або гранчасті (№ 2-1, № 2-2, № 2-3, № 2-4);

3-й тип - ящики нерозбірні фанерні щільні з кришкою, яка знімається та закріплюється планкою (№ 3-1, № 3-2);

4-й тип - ящики нерозбірні щільні з відкритою кришкою на петлях, дощані (№ 4-1, № 4-2);

5-й тип - ящики розбірні щільні з кришкою, яка встановлю-ється під планку торцевої стінки з одного боку та кріпиться дво-ма болтами з другого (№ 5-1, № 5-2);

6-й тип -ящик складний щільний закритий, на двох метале-

Вантажопідйомність багатообігових ящиків залежить від типу:

> №1, № 4-1 -до 20 кг;

> № 3-1; № 4-2 -до 30 кг;

> № 2 (1—3); № 2-4 -до 40 кг;

> № 3-2 -до 50 кг;

> № 5-1 - до 60 кг;

> № 5-2 -до 100 кг; >№ 6 - до 75 кг.

16. Характеристика основних видів картонної та паперової тари і матеріалів, з яких вона виготовляється.

Згідно з Директивою 94/62 / ЄС передбачена така нумерація від 20 до 39 - для паперу та картону. Споживчі властивості пов'язані з естетичною привабливістю, зручністю в обігу, економічністю і екологічною безпекою.

Картонна і паперова тара виготовляється з листового, пресованого, клеєного і гофрованого картону та паперу. Картонна тара використовується у вигляді різних ящиків, барабанів і лотків, а паперова - у вигляді мішків.

Основними видами паперу, використовуваних для виробництва тари, є: друкарський (гарне сприйняття печатки), обгортковий (висока міцність і гнучкість, стійкість до проникнення вологи, масел і жирів), пергамент і підпергамент (висока міцність, в'язкість, напівпрозорість, водо- і жіростійкість ), пергаментний папір (жіростійкість і здатність не пропускати ароматичні речовини).

Гофрований картон вважається найпоширенішим, надійним і ефективним матеріалом для транспортної тари. Він придатний для багаторазового використання. Характерна ознака гофрокартону - наявність хвилястого шару. До переваг гофрокартону та транспортної упаковки з нього відносяться: - висока міцність при стисненні; - висока стійкість до вологи і жиру, - менше транспортних витрат за рахунок полегшеної тари; - Можливість комбінування з іншими матеріалами - можливість повторного використання гофротари; - Простота утилізації і тд.

Вимоги до цього виду упаковки наступні: висока якість матеріалів та їх екологічна безпека, мінімізація розмірів, яскравість упаковки, її обробка.

Переваги: легкий з усіх пакувальних матеріалів. Наприклад, звичайний літровий картонний пакет не пропускають сонячне світло, захищаючи вміст пакету від ультрафіолетових променів і кисню. Легко відкривати і закривати - зручні для зберігання, транспортування, складання і зберігання, мають високий рівень захисту від підробок і спроб фальсифікації продуктів, Екологічна упаковка Пакет не займає багато місця в сміттєвому баку, + переробка Деревина - це поновлюваний ресурс, що, за відповідального використання , є невичерпним. Недоліків немає :) Сфера застосування, наприклад. для підприємства швидкого харчування.

За способом виготовлення картон буває: одношарового, багатошаровій, профільноорієнтованій (гофровані).

Основними видами картону, что застосовується для виробництва картонної тари є: картон гофровані, картон для плоских шарів гофровані картону; картон тарний суцільній склеєній. Гофровані картон, залежних від кількості шарів, поділяється на три типи: Д - двошарова; Т- трішаровій; П - п'ятішаровій.