Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

4. Перспективні напрями розвитку таропакувальної промисловості України.

Вітчизняна пакувальна галузь не приділяє уваги випуску упаковки для дрібного фасування товарів. В Україну імпортуються значні обсяги упаковки різних видів. Успішному розвитку вітчизняної пакувальної індустрії сприяють державні програми розвитку виробництва тари і пакувальних матеріалів. У цих програмах визначено основні напрями розвитку: -стимулювання виробництва тари і пакувальних матеріалів; -доведення обсягів фасованої харчов прод до 70%; -створ власн сировинної бази і налагодження випуску необхідних пакувальних матеріалів; -технічне переоснащ діючих виробництв; -буд. нових підпр з виробництва тари і пакувальних матеріалів; -удосконал технологічних процесів; -удосконал збирання склотари від населення, збирання макулатури та інш видів тари; -впровадж комплексу заходів щодо утилізації, переробки використаної тари і охорони навколишнього середовища; -продовж впровадж штрихового кодування; -підготовка кадрів для таропакувальної галузі; -вивч і впрвадж зарубіжного досвіду з питань виробництва, переробки і утилізації використаної упаковки.

5. Функції упаковки продовольчих та непродовольчих товарів і вимоги до неї.

Упаковка - засіб чи комплекс засобів, що забезпечують захист продукції під час транспортування, складування, перевантаження, полегшує виконання логістичних операцій. Упаковка ісп. для упаковки як продовольчих так і непродовольчих товарів і має деякі відмінності в її застосуванні. Напр. Полімерної упаковки завжди різна для прод і не прод товаров, приклад: полівінілхлорид. в якості упаковки: Жорсткі плівки для коррексів, блістерів, віконець, туб і коробок, твіст-плівки, стретч-плівки, усадочні плівки, пляшки і т.д.) Пакувальні засоби повинні відповідати наступним функціональним вимогам: захищати упакований товар від негативного впливу вологи , кисню, тепла, світла, механічних впливів та ін; забезпечувати повне збереження якості і кількості товарів при транспортуванні, зберіганні, реалізації. Упаковка повинна бути хімічно інертна і стійка до впливу упакованого товару.

Споживчі властивості: соціального призначення (відповідність виробництва різних видів упаковки і пакувальних матеріалів потребам суспільства в цілому, окремих груп населення, оптимальному асортименту і обсягами виробництва товарів), Функціональні (захист товару від зовнішнього впливу), Надійності (здатності зберігати свої функції і властивості протягом певного часу), Естетичні (виразністю і раціональністю форм упаковки, зовнішнім дизайном, інформаційної відповідністю, цілісністю композиції і рівнем технічного виконання), ергономічні-зручність. (Ергономічні вимоги поділяються на гігієнічні (безпечні умови для життєдіяльності людини при його взаємодії з упаковкою та товаром, упакований), антропометричні (відповідність упаковки розмірами і формою руки людини), фізіологічні, психофізіологічні (відповідність упаковки психіці людини, її сприйняттю на підсвідомому рівні) екологічні (відсутність негативного впливу на навколишнє середовище при виробництві, транспортуванні, зберіганні та експлуатації упаковки, а також після її функціонального використання.), економічна ефективність (яка визначається її вартістю, а також ціною експлуатації та утилізації).