Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

6. Характеристика основних видів пакувальних матеріалів. Основні способи споживчої упаковки.

Пакувальний матеріал - це основний елемент виробництва упаковки, який створюють пакувальні матеріали. Вони забезпечують можливість повторного використання тари або екологічно чистого їх знищення.

Види пакувальних матеріалів:

За ознакою походження пакувальні матеріали діляться на три групи - природні, синтетичні і комбіновані.

До першої, основній групі, відносяться пакувальні матеріали, виготовлені з природної сировини без глибокого зміни їх хімічної природи. Це дерев'яні, металеві, скляні, керамічні, паперові, також входять пакувальні матеріали на основі природних полімерів (целофанова плівка, мішковина, тканини, мотузки, шпагат і т.п.).

Другу групу складають пакувальні матеріали на основі синтетичних полімерів (поліетилену, поліпропілену, полістиролу і т.п.), а також смол (фенол формальдегідних, та ін).

До комбінованих природно-синтетичним пакувальних матеріалів ставляться паперові метало-полімери (каширований пергамент, металізований папір і т.д.).

Крім того, визначають пакувальні матеріали по конфігурації і формі, виходячи з їх геометричних розмірів і способів укладання матеріалу: листові, рулонні, профільно-орієнтовані, фасонні вироби.

Згідно з Директивою 94/62 / ЄС передбачена така нумерацію від 1 до 19 - для полімерів; від 20 до 39 - для паперу та картону від 40 до 49 - для металів; від 50 до 59 - для деревини; від 60 до 69 - для текстилю; від 70 до 79 - для скла.

Пакувальні матеріали повинні відповідати певним показниками: соціального призначення, функціональним, ергономічним, естетичним, екологічним, надійності.

(- Показники призначення (відповідність виробництва різних видів упаковки і потребам суспільства в цілому), функціональні (захист товару від зовнішнього впливу),

- Надійності (здатності зберігати свої функції і властивості протягом певного часу),

- Естетичні (виразністю і раціональністю форм упаковки, зовнішнім дизайном інформаційної відповідністю, цілісністю композиції),

ергономічні - зручність користування. (Ергономічні вимоги поділяються на гігієнічні (безпечні умови для життєдіяльності людини при його взаємодії з упаковкою та товаром, упакований), антропометричні (відповідність упаковки розмірами і формою руки людини), фізіологічні, психофізіологічні (відповідність упаковки психіці людини, її сприйняттю на підсвідомому рівні).

- Екологічні - відсутність негативного впливу на навколишнє середовище.

- Показники безпеки - економічна ефективність, яка визначається її вартістю, а також ціною експлуатації та утилізації.)

7. Вимоги стандартів до якості пакувальних матеріалів і характеристика

Упаковка повинна не лише приваблювати споживача своїм зовнішнім виглядом, але й забезпечувати якість упакованої про¬дукції, безпеку для життя і здоров'я людей та не забруднювати довкілля. Від якості упаковки залежить доставка без втрат товару від виробника до споживача, полегшення складських і транспорт¬них операцій.

Санітарно-гігієнічні вимоги, включає такі положення:

- До складу пакувального матеріалу не повинні входити високотоксичні речовини, що володіють кумулятивними властивостями і специфічною дією на організм (канцерогенність, мутагенність, алергенність та ін);

- Пакувальний матеріал не повинен змінювати органолептичні і фізіологічні властивості продукції, а також виділяти шкідливі речовини в кількостях, що перевищують допустимі з гігієнічної точки зору рівні міграції.

Деякі харчові продукти чутливі до дії повітря, води і водяної пари.

Тому важливою вимогою, що пред'являються до пакувальних матеріалів для харчової продукції, є газо-, паро-, водо-, жиро-і ароматопроніцаемость. Так, наприклад, при упаковці свіжого м'яса необхідно забезпечити низьку паропроникність (для запобігання втрати вологи) і одночасно певну газопроникність, та як дотримання цієї умови зберігає забарвлення м'яса. Жирні продукти харчування упаковують в жиростійкого матеріали, що забезпечують захист від кисню і світла, тобто факторів, що сприяють окисленню жирів.

Підтримання стандартних умов у дослідних приміщеннях за¬безпечується промисловими кондиціонерами, за допомогою яких підтримується температура та вологість повітря.

З метою дотримання відповідних вимог на підприємствах па¬кувальної індустрії впроваджують систему НАССР. Вона забез¬печує безпеку продовольчим товарам, сприяє проведенню держав¬ного контролю і нагляду за дотриманням обов' язкових вимог стандарту в процесі виробництва.