Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

11. Основні види і типи споживчої тари для упаковки товарів.

1 Пакети: - корпус у формі призми, в основі прямокутник або квадрат; -корпус у формі призми з усіченими бічними гранями, в підставі прямокутник або квадрат;-корпус у формі призми із закругленими верхніми кутами, в підставі прямокутник або квадрат.

2.коробки – корпус у формі призми з двосхилим верхи, в підставі квадрат

3.заготовка коробки – висічка з нанесеними лініями згину (біговкой) і поздовжнім зварним швом

4.комплексна тара - коробка прямокутного перерізу, які зачиняються клапанами, і пакет-вкладиш.

12. Характеристика основних вимог до тари і упакування продовольчих та непродовольчих товарів.

Вимоги соціального призначення характеризують відповідність виробництва різних видів упаковки й пакувальних матеріалів потребам суспільства в цілому, окремих груп населення, оптимальному асортименту та обсягам виробництва товарів.

Функціональні вимоги пов’язані із основною функцією – захистом товару від зовнішнього впливу. Пакувальні засоби повинні відповідати таким функціональним вимогам: захищати упакований товар від негативного впливу вологи, кисню повітря, тепла, світла, механічних впливів тощо; забезпечувати повне збереження якості і кількості товарів під час транспортування, зберігання, реалізації.

Вимоги до надійності виражаються в здатності зберігати свої функції та властивості протягом певного часу. За цей період упаковка має забезпечити збереження товарів. Крім того, упаковка багаторазового використання сама повинна характеризуватися доброю збереженістю. Проте збереженість одноразової тари не повинна перевищувати довговічність (або строк придатності) упакованого товару, оскільки це може вплинути на вимоги щодо утилізації упаковки.

Крім того, вимоги до надійності безпосередньо залежать від вимог до її ремонтопридатності, довговічності та взаємозамінності.

Естетичні вимоги пов’язані з виразністю і раціональністю форм упаковки, зовнішнім дизайном, з чіткістю й досконалістю виконання всіх елементів упаковки, інформаційною відповідністю, цілісністю композиції та рівнем технічного виконання.

Ергономічні вимоги розглядаються з точки зору зручності використання тари, її відповідності особливостям організму людини, забезпечення оптимальних умов використання упаковки та споживання товарів.

Гігієнічні вимоги забезпечують безпечні умови для життєдіяльності людини при його взаємодії з упаковкою та товаром, що упакований.

Антропометричні вимоги передбачають відповідність упаковки розмірам та формі руки людини.

Психологічні вимоги характеризують відповідність упаковки психіці людини, її сприйняттю на підсвідомому рівні.

Екологічні вимоги передбачають відсутність негативного впливу на довкілля під час виробництва, транспортування, зберігання та експлуатації упаковки, а також після її функціонального використання.

Вимоги безпечності є основними при встановленні якості упаковки, оскільки забезпечують безпечність людини при її використанні.

Крім того, серед вимог до упаковки є економічна ефективність,яка визначається її вартістю, а також ціною експлуатації та утилізації.