Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство тари і упаковки.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

30. Основні та допоміжні матеріали, які використовують при виробництві металевої тари.

Для виготовлення металевої тари використовують основні ма-теріали підприємств чорної та кольорової металургії. Підприємс-тва чорної металургії випускають такі види жерсті:

•чорна холоднокатана лакована;

•біла холоднокатана гарячого лудження;

•біла холоднокатана електролітичного лудження;

•електролітично-хромована лакована;

•алюмінірована.

Жерсть чорна холоднокатана лакована буває чорна (звичайна) і чорна тонка, які поділяються на марки: ЧЖ-1 (чорна жерсть нормальної твердості), ЧЖ-2 (чорна жерсть підвищеної твердо-сті) та ЧЖ-3 (чорна жерсть загального призначення).

Жерсть білу гарячого лудження отримують шляхом занурення листів жерсті у розплавлене олово.

Жерсть білу електролітичного лудження отримують шляхом електролітичного лудження жерсті в лужних, кислих та галогені-дних електролітах. Єлектролітичне лудження порівняно з гарячим — значно продуктивніше; забезпечує більш рівномірне по-криття оловом, товщину якого можна регулювати диференційо-вано, покриттям олова з різних сторін жерсті.

Білу жерсть електролітичного лудження класифікують залеж-но від стану поверхні та дефектів форми листів і штаб, від тов-щини нанесеного шару олова з кожної сторони листа або штаби, від твердості сталевої основи і поділяється на класи, марки, види.

Хромована лакована жерсть — це холоднокатана електролі-тично-хромована жерсть, яка з обох боків покрита шаром лаку або сумішшю масел. Переваги хромованого покриття порівняно з іншими видами покриттів — хромове покриття по відношенню до стальної основи жерсті являє собою катодне покриття, яке об-межує міграцію хрому в товар. На цьому виді жерсті не спостері-гається «мармотизація», що має особливе значення при виробни-цтві харчових консервів, а хромована лакована літографована жерсть має високі декоративні властивості.

Підприємства кольорової металургії поставляють такі матеріали:

•тонкий прокат алюмінію;

•тонкий прокат алюмінієвих сплавів;

•лаковану алюмінієву стрічку;

•алюмінієву фольгу.

31. Класифікація і характеристика основних видів металевої тари, Тара-обладнання.

Тара-обладнання – сітчасті контейнери, призначені для транспортування, зберігання, реалізації продукції, пакованої в споживчу тару, безпосередньо в залах крамниць (без продавця), супермаркетах.

Основними класифікаційними ознаками металевої тари є: функціональне призначення, матеріал, з якого виробляється тара, конструкція і технологія виробництва.

За функціональним призначенням металева тара поділяється на транспортну, споживчу, виробничу, спеціальну. До транспортної відносять ящики, бочки, барабани, фляги, каністри, контейнери, піддони; споживчої — пляшки, туби, банки, коробки; виробничої — ящики, піддони, лотки, контейнери; спеціальної — збірна, штампована, комбінована тара.

За матеріалом виготовлення тара буває: із чорної лакованої жерсті, із білої жерсті гарячого лудження, із білої жерсті електролітичного лудження, із хромованої лакованої жерсті, із алюмінію і його сплавів, комбінована.

За особливостями конструкцій металева тара буває прямокутна, циліндрична, кругла і фігурна.

За особливостями технології виробництва — збірна і суцільна (штампована).

За станом захисного покриття — нелакована, лакована і літографована.

Велика жерстяна тара. Великі жерстяні циліндричні банки місткістю 3 л і 8 л виготовлюється із жерсті товщиною 0,28—0,40 мм на спеціальних напівавтоматах. Перевірку великих банок на герметичність здійснюють за допомогою водяних тестерів при тиску 0,5—0,6 атм.

Ці банки здебільшого використовують для розфасовки нестерилізованої продукції — томат-пасти, томат-торе, повидла, згущеного молока, джему і продуктів харчоконцентратної промисловості (сухі овочі, порошкоподібні продукти).

Інша металева споживча тара. Крім герметичної металевої тари, яка застосовується для консервованих харчових продуктів, жерстяна тара також використовується для пакування гігроскопічних товарів (чай, кондитерські вироби, спеції).

Ці види споживчої тари можуть виготовлятися з білої лудженої жерсті або із чорної (горячо- або холоднокатаної) з відповідним покриттям лаком або ґрунтоемаллю.

Циліндрична збірна споживча тара за своєю місткістю і формою (висотою) може бути різною, починаючи від малих баночок (для спецій) до банок місткістю 2-3 л. Циліндричні банки самі по собі не є герметичною тарою, але при закупорюванні їх липкою водогазонепроникною стрічкою на стику кришки і низу стають майже повністю герметичними. Така тара може застосовуватися для упаковування гігроскопічних і ароматичних продуктів (какао, кава).

Аерозольна тара з'явилась недавно, але розвиток її здійснюється інтенсивно. Основна відмінна особливість аерозольної тари полягає в тому, що вміст банок-балончиків знаходиться під значним тиском (3—10 атм) і може виводитися окремими дозами або повністю у вигляді струменя, піни чи в розчинному стані.