Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_FDSP.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

4. Порядок нарахування та форми виплати дивідендів

У разі прийняття рішення про виплату дивідендів емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику корпоративних прав пропорційно його частці у статутному капіталі підприємства.

Величина дивідендів залежить від:

  • величини чистого прибутку, резерву дивідендів (інших джерел виплат);

  • встановленого співвідношення між розподіленим і нерозподіленим прибутком;

  • частки учасника (власника) в статутному капіталі.

У практиці дивідендної політики використовуються різні форми виплати дивідендів:грошова, не грошова, змішана та прихована.

Дивіденди, виплачені акціями, тобто дивіденди у вигляді додаткових акцій, можуть бути виплачені замість “грошових” дивідендів тоді, коли фірмі потрібні додаткові засоби для інвестицій і керівництво не бажає вилучати кошти з обороту для виплати дивідендів.

Поділ акцій на менші акції схоже на виплату дивідендів акціями, але воно зв'язано з випуском більшої кількості акцій. Коли фірма заявляє, що вона подрібнює свої акції у відношенні 2:1, те це значить, що інвестор, у якого є 20 акцій цієї ж фірми, отримає додатково ще 20. При цьому номінал акцій пропорційно зменшується вдвічі.

Порядок нарахування дивідендів залежить від форми організації бізнесу та форми власності.

Практика формування дивідендної політики в Україні обумовлюється насамперед зовнішніми об'єктивними факторами, серед яких одним з найважливіших є система оподаткування дивідендів.

Згідно із законодавством України підприємство, яке виплачує дивіденди своїм акціонерам (власникам) нараховує та утримує податок на дивіденди в розмірі 25% визначеної суми виплат, незалежно від того, чи є емітент платником податку на прибуток. Отже, ставка оподаткування розподіленого прибутку (як і нерозподіленого) становить 25%, безпосереднім платником податку на дивіденди є суб’єкт підприємницької діяльності – емітент корпоративних прав; об’єкт оподаткування – сума дивідендів; строк сплати – до/або одночасно з виплатою дивідендів. При виплаті грошових дивідендів на користь нерезидента на суму нарахованих його грошових дивідендів при їх фактичній виплаті нараховується податок на репатріацію в розмірі 15%.

Прибуток на акцію використовується для оцінки результатів операційної діяльності підприємства з метою формування висновку щодо його потенціалу і прийняття рішень про інвестиції. Його економічний зміст полягає в розкритті ефективності (прибутковості) використання підприємством ресурсів, наданих власниками його звичайних акцій.

Висновки щодо ефективності дивідендної політики можна зробити на основі аналізу показників прибутковості корпоративних прав.

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

  1. Опрацювати теоретичні основи лекційного матеріалу:

- Зміст, значення та основні завдання дивідендної політики

- Фактори дивідендної політики

- Види дивідендної політики

- Порядок нарахування та форми виплати дивідендів

  1. Побудувати структурно-логічну схему етапів дивідендної політики на підприємствах корпоративного сектору економіки.

  2. Написати есе «Вибір типу дивідендної політики підприємствами України», «Фактори дивідендної політики».

  3. Підібрати законодавчу базу щодо дивідендної політики підприємств корпоративного сектору України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]