Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярошевская консппект.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

5. Норми права, їх види та структура

Норма права є найменшою частинкою права, яка містить правило фізич- ної поведінки і встановлює покарання за його невиконання.

Норма права має певну структуру. Структура норми права являє собою її внутрішню побудову і складається з: гіпотези; диспозиції; санкції.

Гіпотеза – частина норми, в якій зазначаються обставини, за яких ця нор-

ма буде здійснюватися. Такими обставинами можуть бути дії людей чи події.

Диспозиція – частина норми, в якій зазначаються права чи обов'язки су- б'єктів права.

Санкція – частина норми, в якій зазначаються заходи державного приму-

су у разі порушення диспозиції.

Наведемо приклад визначення структури правової норми: ст. 148 Кримі- нального кодексу України: "Підміна чужої дитини, вчинена з корисливих або інших особистих мотивів, карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк". Диспозиція – "підміна чужої ди-

тини", гіпотеза "вчинена з корисливих або інших особистих мотивів", санкція

– "карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на

той самий строк".

Тема 2. Конституційне право України План

1. Поняття конституційного права.

2. Загальна характеристика Конституції України.

3. Система органів державної влади в Україні. Верховна Рада України.

Президент України: конституційний статус та повноваження. Кабінет Міністрів України.

Поняття конституційного права.

Кожна галузь права займає певне місце в системі національного права конкретної держави. Це місце визначається колом суспільних відносин, які ре- гулюються даною галуззю права. Конституційне право є провідною галуззю в системі національного права України, оскільки воно врегульовує відносини, пов'язані із здійсненням народовладдя, його політико-юридичними формами і гарантіями, включаючи відносини з організації та здійснення державної влади і місцевого самоврядування, визначення правового становища людини і грома- дянина в державі.

Конституційне право України являє собою систему правових норм, які регулюють відносини владарювання, суть яких полягає в організації державної влади та місцевого самоврядування. Ці норми визначають об'єкт конституцій- них прав і свобод людини і громадянина, встановлюють систему політико- правових гарантій реалізації цих прав і свобод. Нормами конституційного права врегульовується, закріплюється устрій української держави.

Основою конституційного права є конституція. Конституція – це основ- ний установчий юридичний акт держави. Преамбула Конституції України ви- значає її як Основний Закон нашої країни. Конституція регулює найважливіші

суспільні відносини в країні.

Основні принципи конституційного ладу України наступні: Сувере-

нітет, а саме: верховенства державної влади на всій території; незалежності і самостійності державної влади.

Демократизм передбачає правління, створеного і діючого за волею наро-

ду.

Соціальність. Кажучи про Україну як соціальну державу, слід брати до

уваги її орієнтацію на здійснення ефективної соціальної політики. Держава до- помагає перш за все тим групам населення, які не можуть самостійно підтри- мувати гідний людини рівень існування (сироти, інваліди, безробітні та ін.).

Гуманізм конституційного ладу означає, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначається в Україні найвищою цінністю. Забезпечення прав і свобод людини і громадянина є головним обов'я- зком держави.

Плюралізм. Цей принцип виключає можливість існування в суспільстві будь-якої обов'язкової ідеології, передбачає завдання держави сприяти органі- зації та діяльності всіх політичних партій, інших партій, діяльність яких не су- перечить положенням Конституції і чинного законодавства України. Держава гарантує свободу ідеологічного вибору і політичної діяльності, рівність усіх суб'єктів права власності та господарювання.

Розподіл влади. Організація державної влади в Україні здійснюється на принципі її розподілу на законодавчу, виконавчу, судову.

Верховенство права. Складовими елементами принципу верховенства права є: верховенство закону, зокрема, визнання за Конституцією найвищої юридичної сили; панування закону, безумовне підпорядкування закону всіх членів суспільства та держави в цілому; визнання пріоритету прав людини пе- ред державою; віднесення до предмету законодавчого регулювання найважли- віших суспільних відносин у всіх сферах суспільного життя.

Унітаризм. Конституція (ст.2) проголошує Україну унітарною державою,

що означає відсутність на її території інших утворень, які б мали ознаки суве- ренітету і право вступати у відносини з іншими державами, а також право ви- ходу зі складу України.

Республіканізм. В Україні встановлено республіканську форму правлін-

ня, що відповідає історичним традиціям української державності і принципу

демократизму. Конституція закріплює за народом виключне право визначати і змінювати в Україні конституційний лад.