Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи музеєзнавства.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ імені Михайла ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

КАФЕДРА ТУРИЗМУ

О.В. Виноградова, О.В. Воропаєва

ОСНОВИ

сталого розвитку

Методичні вказівки

для самостійної роботи

студентів денної і заочної форм навчання

напряму підготовки 6.140103

«ТУРИЗМ»

ДОНЕЦЬК - 2012

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ імені Михайла ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Кафедра туризму

О.В. Виноградова, О.В. Воропаєва

ОСНОВИ сталого розвитку

Методичні вказівки

для самостійної роботи студентів

денної і заочної форм навчання

спеціальності 6.140103

«ТУРИЗМ»

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні

кафедри туризму

протокол №

від «» 2011 р.

СХВАЛЕНО

Навчально-методичною

Радою ДонНУЕТ

(Протокол № __ від __.__.2011 р.)

ДОНЕЦЬК - 2012

УДК

ББК

В

Рецензенти: д.Е.Н., професор Дрожжина с.В.

к.е.н., доцент Шепелєва С.В.

Виноградова О.В.

В Основи сталого розвитку: метод. вказівки для самост. роботи студен. ден. і заоч. форм навчання спец. «Туризм»/ О.В. Виноградова, О.В. Воропаєва; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Каф. туризму. - Донецьк: [ДонНУЕТ], 2012. – 64 с .

Методичні рекомендації та завдання для самостійного вивчення дисципліни «Основи сталого розвитку» містять анотації з тем курсу, питання для самоперевірки, перелік завдань і форм контролю, тести, основні поняття та визначення, список рекомендованої літератури з кожної теми заняття.

УДК

ББК

© Виноградова О.В., Воропаєва О.В.

© Донецький національний університет

економіки й торгівлі імені Михайла

Туган-Барановського, 2012

ЗМІСТ

Стор.

Вступ…...................................................................................................................

4

Частина 1. Методичні рекомендації з вивчення модуля «Основи сталого розвитку»….............................................................................................

6

Частина 2. Методичні рекомендації з організації самостійної роботи студентів ...............................................................................................................

11

Змістовий модуль 1. Концептуальні засади сталого розвитку туризму…

14

Тема 1. Ідея сталого розвитку на сучасному етапі .……....................................

14

Тема 2. Поняття сталого розвитку туризму: сутність, принципи та критерії..….

20

Тема 3. Стратегія розвитку сталого туризму..………………………………….

27

Змістовий модуль 2. Особливості розвитку сталого туризму...........................

Тема 4. Міжнародні документи зі сталого розвитку туризму………………….

Тема 5. Показники сталості туризму.………………………………………….......

43

43

46

Список літератури, що рекомендується………………………………………….

52

ВСТУП

Вивчення дисципліни «Основи музеєзнавства» сприяє розширенню світогляду фахівців з туризму, підвищує теоретичний рівень, стимулює самопізнання, оскільки дає можливість зрозуміти специфіку туризму кожного регіону світу з урахуванням його історичних і національних особливостей.

Музеєзнавство як вчення про музеї виникло у XVIII ст. вслід за появою професійних державних музеїв. у II пол. XIX ст. - музеєзнавство формується як наука, тоді ж з'являється і сам термін (у зарубіжній літературі – «музеологія»).

Музеєзнавство як наукова дисципліна вивчає закономірності виникнення та розвитку музеїв, їх соціальні функції, форми та способи реалізації цих функцій на різних етапах суспільного розвитку.

Музеєзнавство включає теорію та історію музейної справи, музейне джерелознавство, музеографію та методику музейної справи.

Музеєзнавство належить до інтердисциплінарних наук. Воно інтегрувало елементи різних профільних історичних дисциплін, а також спеціальні та допоміжні дисципліни: історіографію, джерелознавство, археологію, етнографію, нумізматику, сфрагістику, палеографію. Сучасний розвиток музеєзнавства неможливий без взаємодії з теорією інформації, документалістикою, архівознавством, бібліотекознавством, педагогікою, психологією, соціологією. В останні десятиліття сформувалася така наукова дисципліна, як «музейна педагогіка».

Завданням курсу є формування у студентів теоретичних і практичних знань про музеєзнавство як сферу знань, необхідну в професійній діяльності, а саме - ознайомлення з характером збірок найбільших музеїв світу та України, а також набуття практичних навичок щодо створення музею у певній установі, веденні фондової документації музею, побудові експозиції тощо.

Музеєзнавство - це формуюча наукова дисципліна, що вивчає специфічне музейне ставлення людини до дійсності і породженого нею феномена музею; досліджує процеси збереження соціальної інформації, її пізнання і передачі за допомогою музейних предметів, а також розвиток музейної справи та напрямки музейної діяльності.

Дисципліна «Основи музеєзнавства» складається з 10 тем, взаємопов’язаних між собою логічною послідовністю.

Курс передбачає читання лекцій, індивідуальні заняття зі студентами, самостійну роботу студентів. Засвоєння теоретичного матеріалу повинне здійснюватися за допомогою вивчення лекційного матеріалу, самостійної роботи з монографічною, методичною, довідковою літературою, періодикою, Інтернет.

На заняттях передбачені: експрес-опитування, тестування, заслуховування рефератів з актуальних питань тем курсу, підготовка статей та тез доповідей.

ЧАСТИНА І.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З ВИВЧЕННЯ МОДУЛЯ

«ОСНОВИ МУЗЕЄЗНАВСТВА»

ІДЕНТИФІКАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ (МОДУЛЯ)

1. Дисципліна.

Основи музеєзнавства.

2. Опис. Змістовий модуль 1.

Вивчення основних понять музеєзнавства. Розкриття його структури та функцій. Вивчення історії виникнення перших музеїв світу

Змістовий модуль 2.

Вивчення музеїв, як науково- дослідницьких центрів. Пізнання основних видів відтворення музейних предметів. Розкриття понять музейного менеджменту та маркетингу.

3. Зв’язки з забезпечуючими дисциплінами.

Студент повинен володіти знаннями з історії туризму, туристичного краєзнавства, культурології.

4. Цілі і завдання

Ціль:формування теоретичних знань та практичних навичок з основних принципів організації діяльності музеїв; організації обслуговування туристів; системи взаємодії з відповідними організаціями.

Завдання:формування у студентів теоретичних і практичних знань про музеєзнавство як сферу знань, необхідну в професійній діяльності, а саме - ознайомлення з характером збірок найбільших музеїв світу та України, а також набуття практичних навичок щодо створення музею у певній установі, веденні фондової документації музею, побудові експозиції тощо.