Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи музеєзнавства.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

1. Визначіть, які науки впливали на виникнення і розвиток музеєзнаства:

а) соціологія;

б) культурологія;

в) історія туризму;

г) туристичне краєзнавство;

д) філософія.

2. Перелічить усі концепції музеєзнавства.

Тема 2. Основний понятійний апарат музеєзнавства

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується розгляду основного понятійного апарату музеєзнавства, визначення поняття музей, пізнання функцій та ролі музеїв, групування музеїв згідно їх класифікації.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • вивчити різні тлумачення поняття музей та музейна справа;

  • ознайомитись з ознаками музейного предмета;

  • визначити суспільні функції музеїв;

  • характеризувати особливості діяльності музеїв ;

  • класифікувати завдання наукової роботи музеїв;

  • розібрати поняття дослідницьких музеїв.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Музей (від грецької «μουσεον» - "Музейон" — «храм Муз») — установа, що займається збиранням, вивченням, зберіганням і експонуванням предметів — пам'ятників природної історії, матеріальної й духовної культури, а також просвітницькою та популяризаторською діяльністю.

Спочатку це поняття визначало колекцію предметів (експонатів) з мистецтва, а з XVIII в., цей термін визначає також будинок, де розташовано експонати.

З XIX в. до цього терміну приєдналася науково-дослідна робота, проведена в музеях. А із шістдесятих років в. почалася педагогічна діяльність музеїв (спеціальні проекти для дітей, підлітків і дорослих).

Таким чином, більш точне тлумачення наступне:

Музей - науково-дослідна і культурно-освітня установа, яка відповідно до своїх суспільних функцій здійснює комплектування, облік, збереження, вивчення пам'яток історії, культури та об'єктів природи.

У більш широкому сенсі:

Музей – це сховище артефактів або предметів природи, що отримали в культурі знакову цінність, одні з засобів самозбереження культури.

Мається на увазі, що експонати музею повинні бути еталоном зразка культури (або природи) або можуть їм стати, і в цьому плані всяка річ, що поміщається в музей, є річчю цілеспрямовано обраною. У предметах, що зберігаються в музеї, знакові властивості невід'ємні від матеріального носія, на відміну від тих предметів культури, що розташовано у бібліотеках, архівах і фотоархівах та принципово мають і допускають іншу матеріальну форму; наприклад, для музею книга, рукопис, друкований документ мають цінність насамперед як предмети, а не як записи в них.

Музейний предмет - пам'ятка історії культури, яку видобуто із середовища побутування і включено до музейного зібрання, завдяки властивості характеризувати історичну культуру певного суспільства, виступає в музеї як джерело знань та емоційного впливу, а також освіти.

Функції музеїв (суспільні):

  • науково - документаційна (наукове документування явищ природи та суспільства);

  • охоронна (збереження пам'яток);

  • дослідницька;

  • освітньо - виховна.

Музеї мають багато особливостей і специфічних рис, які зумовлюють їхні наукові, культурно-освітні функції і зближують з відповідними закладами.