Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи музеєзнавства.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

4. Поєднайте поняття із визначенням:

1

Музей

А

пам'ятка історії культури, яку видобуто із середовища побутування і включено до музейного зібрання, завдяки властивості характеризувати історичну культуру певного суспільства, виступає в музеї як джерело знань та емоційного впливу, а також освіти.

2

Музейний предмет

Б

це їх групування за ознаками, істотним для організації та розвитку музейної мережі та для здійснення музейної діяльності.

3

Класифікація музеїв

В

науково-дослідна і культурно-освітня установа, яка відповідно до своїх суспільних функцій здійснює комплектування, облік, збереження, вивчення пам'яток історії, культури та об'єктів природи.

4

Дослідницькі музеї (академічні музеї)

Г

націлені на рішення, перш за все, освітньої функції.

5

Навчальні музеї

Д

орієнтовані на відвідувача будь-якого віку, соціальних груп тощо.

6

Просвітницькі музеї (масові музеї)

Е

особлива сфера суспільної діяльності, яка включає:

1) музейну практику (науково-фондова, науково-експозиційна та науково-освітня робота);

2) спеціальна наукова дисципліна - музеєзнавство;

3) музейну політику (законодавство);

4) спеціалізовану періодику - особлива сфера культури, яка охоплює усі сторони комплектування, обліку, зберігання, вивчення та використання музеями культурних цінностей країни.

7

Музейна справа

Ж

найчастіше створюються при наукових установах.

Тема 3. Історія виникнення й розвитку музеїв

АНОТАЦІЯ:

В темі розглядається первісне виникнення музеїв, історія їх створення, поняття колекціонування, колекції, визначення типів музеїв епохи відродження.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • вивчити поняття колекціонування, колекції;

  • охарактеризувати типи музеїв епохи відродження;

  • визначити особливості колекціонування у Середньовіччя;

  • перелічення найвидатніших музеїв епохи відродження;

  • розкриття понять: галерея, публічний музей, кабінет.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Первісні музеї виникли з архівів-бібліотек і древніх зборів дарунків храмам. Протомузеї передували появі музеїв, зіграли свою роль в зберіганні культурної спадщини минулого та у науковому пізнанні світу.

Протомузеї – це культурні угруповання (арсенали, великокнязівські скарбниці, тощо), які наряду с утилітарними функціями виконували завдання підтримки культурної пам`яті (зібрання та зберігання культурного досвіду) у різний час та в різних сферах суспільного життя.

Перший протомузей як різновид навчального закладу був заснований у Олександрії Птолемеєм I приблизно у 290 році до нашої ери. До нього входили житлові кімнати, столові приміщення, приміщення для читання, ботанічний і зоологічний сади, обсерваторія і бібліотека. Пізніше до нього було додано медичні та астрономічні інструменти, опудала тварин, статуї і бюсти, що використовувалися для навчання.

Перші музейні зібрання, як правило, ведуть свій початок від приватних колекцій. Колекціонування оригінальних предметів існувало вже у первісному суспільстві. Поняття "колекціонування" запровадив в обіг римський оратор Марк Тулій Цицерон. Латинською «Collectio» – це «збирання»

Колекціонування - створення колекцій - зборів, що представляють художній або науковий інтерес і поєднані власним баченням збирача-колекціонера.

Колекціонування включає знахідку (купівлю) предмета, його вивчення з історичної (технічної) сторони, ідентифікацію, нагромадження однорідних предметів та їхню систематизацію.

Предмети колекціонування можуть бути найрізноманітніші, і крім творів мистецтва, історичних або рідкісних природних об'єктів ними можуть стати, наприклад, технічні й побутові предмети епохи, які для інших не мають часом видимої цінності.

Колекція - сукупність однорідних або підібраних за певною ознакою різнорідних предметів, які незалежно від культурної цінності кожного з них, зібрані разом, мають історичне, художнє або інше культурне значення.

Музейна колекція - сукупність культурних цінностей, які здобувають властивості музейного предмета, тільки будучи поєднаними разом у чинність характеру свого походження, або видового споріднення, або за іншими ознаками.