Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи музеєзнавства.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

1. Питання для самостійного вивчення:

1. Дослідження в галузі збереження і охорони музейних фондів.

2. Сучасні методи консервації музейних предметів.

2. Зробіть огляд періодичної літератури за темами:

  • Музей - науково - дослідницький центр.

  • Напрями та методи реставрації.

Тема 7. Документообіг діяльності музеїв.

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується вивченню задач обліку музейних фондів, правил прийняття предметів в музей та їх інвентаризації, розгляду руху музейних фондів.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • вивчити задачі обліку музейних фондів ;

  • ознайомитись з правилами прийняття предметів в музей;

  • ознайомитись з інвентарною картотекою;

  • охарактеризувати музейні каталоги і їх системи;

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

Основні положення теми:

Облік музейних фондів відбувається у три етапи.

На першому етапі, практично в процесі комплектування, відбувається первинна обробка матеріалів, що надійшли до музею.

До рішення фондово-закупівельної комісії чи у випадку прийняття предметів на тимчасове зберігання, реставрацію та інші цілі законність перебування предмета в музеї засвідчує акт прийому або квитанція про придбання, купівлі і т.д.

Якщо предмет купується, то окремо слід отримати письмову згоду власника до призначеної сумою купівлі, а також рахунок власника (це стосується як фізичних, так і юридичних осіб, в тому числі магазинів і інших торгівельних підприємств).

Прийом музеєм предметів з дорогоцінних металів і каменів, орденів і медалей, холодної та вогнепальної зброї регламентується, крім загальних правил, ще й спеціальними нормативними актами.

На основі позитивного рішення фондово-закупівельної комісії (це стосується і випадків тимчасового зберігання) акт прийому підписується головним зберігачем музею, затверджується директором і скріплюється печаткою музею («гербовою»).

Тільки після цього він стає офіційним документом і приймається до виконання.

Облік музейних колекцій має такі етапи:

а) реєстрація: фондово-закупівельна комісія музею колегіально вирішує, що брати, що ні, що в основний фонд, що в допоміжний. За підсумками засідання складається протокол. Рішення про прийняття предметів у музей приймається колегіально на засіданні фондово-закупівельної комісії із складанням протоколу. На основі цього протоколу складається акт прийому експонатів. Протягом місяця після засідання фондово-закупівельної комісії всі куплені предмети повинні бути вписані у книгу надходжень.

Акти та книги вступу - юридичні документи вічного зберігання. Перед заповненням книги вступу прошнуровуються, пронумеровуються і на останній сторінці скріплюються печатками вищепоставлених організацій для того, щоб з книги не виривали листів. До актів долучаються всі супровідні документи.

Кожному предмету надається шифр - порядковий номер вступу із абревіатурою музею. В книзі вступу обов'язково вказується шифр, номер, назва речі, опис, розміри, матеріал, стан збереження, джерело надходження і дата, якщо закуплений - вартість.

б) після первинної реєстрації у книзі вступу музейні предмети проходять наукову інвентаризацію. Завідувач сектору обліку має передати предмети музейним хранителям, що заповнюють інвентарні книги окремих фондових груп, які також є документами вічного зберігання і перед заповненням прошнуровуються, на останні сторінці скріплюються печатками вищепоставлених організацій для того, щоб з книги не виривали листів.

Запис до наукового інвентаря відбувається на підставі попередньо складеного інвентарного паспорта (інвентарної картки).

Уніфікований паспорт експоната містить 47 ознак (№ паспорта, відомство, музей, відділ, №№ за книгами надходжень та інвентарній, дата, спосіб і джерело надходження, документи, класифікація, типологія, датування, назва, матеріал, техніка, розміри, короткий опис, стан збереження).