Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatka_gr_pr_dlya_studentov_2_kursa.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Тема 10. Правочини

Лекція (6 годин)

Поняття, ознаки та види правочинів. Форма правочину. Недійсність правочину. Види недійсних правочинів. Правові наслідки недійсності правочину (окремих його частин).

Семінар (2 години)

І. Завдання для самостійної роботи:

  1. Поняття правочину у цивільному праві України, його ознаки.

  2. Класифікація правочинів.

  3. Форма правочину. Правові наслідки недотримання форми правочину.

  4. Умови дійсності правочинів.

  5. Поняття та види недійсних правочинів.

  6. Нікчемні правочини.

  7. Оспорювані правочини.

  8. Правові наслідки недійсності правочинів.

ІІ. Перевірка знань студентів у формі тестування.

ІІІ. Вирішить задачі:

Завдання 1

Бабуся 15-річного Миколи Рудая подарувала йому велосипед. Через місяць, перед закінченням канікул він вирішив обміняти його з сусідом бабусі на семиструнну гітару. Одержавши згоду бабусі, він здійснив обмін. Дізнавшись про це, батьки Миколи звернулися до сусіда бабусі з вимогою повернути їм велосипед та забрати свою гітару, оскільки такий обмін їх не влаштовує. І сусід, і син заперечували проти повернення й стверджували, що:

1) батьки не вправі розпоряджатися майном їхнього сина; 2) бабуся, яка подарувала велосипед, дала свою згоду на це; 3) такий правочин задовольняє й Миколу, й сусіда. Батьки звернулися до суду.

Чи законна вимога батьків? Чи правильні з точки зору закону міркування Миколи? Чи всі вимоги дійсності правочину дотримані? Яким може бути рішення суду? Чи змінилося б рішення, якщо б Миколі Рудаю виповнилося не 15, а 13 років?

Завдання 2

Бойко у зв'язку з фізичною вадою (сліпотою) попросив свого сусіда по квартирі Дрозда підписати від його імені договір, за яким він позичив у свого знайомого Любченка 500 грн. Після настання строку Любченко звернувся з вимогою повернути йому гроші, на що Бойко відповів, що він не має таких коштів. В судовому засіданні з'ясувалося, що підпис Дрозда ніким не посвідчений, а сам він взагалі вибув невідомо куди. Посилаючись на недотримання форми правочину позики, Бойко не визнав позову.

Яке рішення має винести суд? Які правові наслідки недотримання вимоги щодо підписання письмового правочину? Які наслідки порушення письмової форми правочину?

Завдання 3

15 листопада 2007 р. Тивонюк позичив своєму знайомому Улянику 1000 грн. Оскільки вони були давно знайомими, то ніяких документів щодо позики не оформляли, однак усно погодили термін повернення позики - 5 січня 2008 р. У зв'язку з тим, що у домовлені строки Уляник боргу не повернув, на прохання повернути гроші ніяк не реагував, Тивонюк звернувся до суду. У заяві він просив викликати до суду як свідків - своїх колег по роботі Киркала та Метелицю, у присутності яких передавав гроші.

Уляник просив викликати як свідка свого двоюрідного брата Крутія, який разом з ним приходив до Тивонюка на роботу 15 листопада 2007 р. й може підтвердити, що позивач ніяких грошей йому не давав, а лише обіцяв дати у майбутньому, чого так і не сталося.

У якій формі належало укласти такий правочин? Які наслідки порушення простої письмової форми правочину? Чи можуть бути прийняті свідчення свідків позивача та відповідача? Стосовно яких питань спору існують обмеження щодо усних показань свідків у суді у разі порушення простої письмової форми правочину?

Завдання 4

У громадянини Гавдиша помер батько, який проживав в іншій місцевості. У цей самий час важко хворіла його дружина й потребувала постійного догляду, а тому йому надзвичайно бракувало коштів, щоб забезпечити її догляд та поїхати на похорони батька. Він звернувся до сусіда з проханням позичити йому 800 грн. Сусід сказав, що він просто так грошей дати не може, однак згоден за цю ж суму придбати у Гавдиша його годинник. Сусід підкреслив, що йому відомо, що справжня вартість цього годинника складає близько 5000 грн, однак у такій ситуації йому, Гавдишу, не варто дуже вибагати. Гавдиш погодився на такі умови. Однак через один місяць він звернувся до суду з вимогою визнати правочин недійсним.

Які умови дійсності правочину порушені? Чи є підстави для оспорення правочину в суді? Що означає вчинення правочину під впливом тяжкої обставини? Які ще є правочини з недоліками волі?

Завдання 5

Громадянка Волинчук, чоловік якої зловживав спиртними напоями, звернулася до суду з вимогою обмежити його в дієздатності. Одночасно вона просила суд визнати недійсним правочин, укладений чоловіком нещодавно у стані сильного алкогольного сп'яніння, за яким чоловік продав сусідові за безцінь столовий сервіз - сімейну реліквію, а гроші пропив.

Чи є підстави для задоволення вимоги Волинчук? Яке правове значення для справи матиме підтвердження факту укладення правочину у стані сильного алкогольного сп'яніння?

Завдання 6

Громадянин Моруга, який довгий час працював старшим науковим співробітником науково-дослідного інституту, подарував Інституту бібліотеку, що складалася із рідкісних спеціальних особливо цінних книг. Договір було укладено у простій письмовій формі. Через деякий час після укладення цього договору Моруга помер, не встигнувши передати книги за договором. Інститут звернувся з проханням до сина Моруги, котрий був єдиним спадкоємцем померлого, передати книги до бібліотеки. Син відмовився передавати книги Інституту, стверджуючи, що договір дарування є недійсним, бо не посвідчений нотаріально, та й узагалі дарування набуває чинності лише за умови реального передання речей, й до цього моменту не зобов'язує дарувальника.

Як вирішити ситуацію? Чи потребує такий договір нотаріального посвідчення? Чи може бути договір дарування консенсусним?

Завдання 7

Громадянин Сінчук придбав автомобіль "ВАЗ" у громадянина Прилипка. Оформлення відносин відбулося шляхом видачі Сінчуку довіреності з правом продажу, оскільки оформлення договору купівлі-продажу було більш тривалим та потребувало більших витрат. При одержанні довіреності Сінчук передав Прилипкові гроші у сумі 16000 грн, про що одержав відповідну розписку.

Через 6 місяців Сінчук одержав повідомлення від Прилипка про скасування довіреності з проханням повернути автомобіль, а ще через 2 місяці йому надійшла повістка з суду, до якого Прилипко подав позов про витребування автомобіля.

Чи існували реально відносини представництва? Чи є підстави для визнання правочину недійсним? Як вирішити спір?

Завдання 8

Картинна галерея "Імпресіо" придбала у художньому салоні картину відомого сучасного художника. Картину було розміщено на видному місці в центральному залі галереї з табличкою, де вказані дані про картину та автора. Один з відвідувачів звернув увагу власника галереї на те, що картина не може бути оригіналом, оскільки він зберігається в національному художньому музеї сучасного образотворчого мистецтва. Власник галереї звернувся до відповідної установи для проведення експертизи, висновки якої підтвердили, що він придбав вдало виконану копію, а не оригінал твору відомого художника. Власник картинної галереї звернувся до суду з вимогою визнати договір купівлі-продажу недійсним та відшкодувати йому вартість картини.

Чи може бути визнано даний правочин недійсним? Які правові наслідки настануть у разі визнання його недійсним? Які ще права, крім права на відшкодування вартості картини має власник галереї? Чи залежить рішення суду від того, чи знав художній салон, який продав картину, про те, що вона є копією, чи ні?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]