Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

2.6.3. Офіційний курс іноземної валюти та банківських металів

Офіційний курс іноземної валюти та банківських металів встановлюється відповідно до «Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів», що затверджене постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003 р. № 496. Зокрема, офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів установлюється:

- щоденно - для вільно конвертованих валют (1-а група «Класифікатора іноземних валют та банківських металів», для іноземних валют інших країн, які є головними зовнішньоекономічними партнерами України (їх перелік приведено у додатку 1 до вказаного вище Положення), і для банківських металів (золото, срібло, платина та інші банківські метали, перелік яких приведено у додатку 3 до цього ж Положення);

- один раз на місяць - для інших іноземних валют ;

- один раз на місяць повторно - для спеціальних прав запозичення.

2.7. Залучення та розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках

2.7.1. Залучення позик і кредитів нерезидентів та їх обслуговування

З метою врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів Президентом України був прийнятий Указ «Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства» від 27 червня 1999 р. № 734/99. Було встановлено, що кредити в іноземній валюті від іноземних кредиторів можуть одержувати юридичні особи-резиденти України (для проведення діяльності, передбаченої їх статутними документами). Вказані кредити отримуються в безготівковій формі. Договори, які передбачають виконання резидентами боргових зобов’язань перед нерезидентами за запозиченими у них кредитами, позиками в іноземній валюті, підлягають реєстрації НБУ.

Вказаним Указом також було передбачено, що у разі одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів без реєстрації договорів до резидентів застосовуються фінансові санкції - штрафи у сумі, еквівалентній одному відсотку розміру одержаного кредиту чи позики і перерахованій у національну валюту України за офіційним обмінним курсом НБУ на день одержання кредиту, позики, з подальшою обов’язковою реєстрацією зазначених договорів. Суми штрафів спрямовуються до Державного бюджету України.

Порядок реєстрації кредитів та позик в іноземній валюті від нерезидентів встановлюється «Положенням про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам», що затверджене постановою Правління НБУ від 17 червня 2004 р. № 270. Відповідно до п. 4.1 глави 4 розділу I цього Положення уповноважений банк, що отримав письмовий дозвіл НБУ на право здійснення операцій із залучення та розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках, має право залучити кредит від нерезидента за умови реєстрації договору в НБУ.

Реєстрація договору (змін до договору) уповноваженого банку, у тому числі у разі перереєстрації договору про короткостроковий кредит, здійснюється територіальним управлінням НБУ, у якому цьому уповноваженому банку відкрито кореспондентський рахунок. Для реєстрації договору (змін до договору) уповноважений банк зобов'язаний подати до територіального управління повідомлення про договір (повідомлення про зміни до договору) за встановленою формою. Реєстрація договору здійснюється територіальним управлінням НБУ у строк, що не перевищує п'яти робочих днів з наступного робочого дня після дати надходження до територіального управління повідомлення, яке відповідає вимогам цього пункту.

Територіальне управління має право звернутися до уповноваженого банку за додатковою інформацією, що потрібна для прийняття рішення про реєстрацію договору. Також територіальне управління має право вимагати від уповноваженого банку внесення змін до повідомлення, яке оформлено неналежним чином.

Повідомлення вважається оформленим неналежним чином, якщо подана недостовірна (суперечлива) інформація, не заповнені відповідні реквізити, колонки (рядки), зокрема немає електронного підпису керівника банку, дати заповнення документа або колонки (рядки) заповнені неправильно, неточно, не в повному обсязі.

Територіальне управління перевіряє правильність оформлення повідомлення, відповідність умов договору вимогам, установленим цим розділом, і робить на повідомленні відмітку, яка свідчить про реєстрацію договору та в якій зазначаються присвоєний йому номер реєстрації і дата (у разі реєстрації змін до договору - номер реєстрації змін і дата).

Відмітка про реєстрацію має бути засвідчена підписом керівника територіального управління або уповноваженої ним особи (далі в цій главі - уповноважена особа територіального управління) та відбитком печатки територіального управління. Повідомлення з відміткою про реєстрацію на паперовому носії залишається в територіальному управлінні для обліку та контролю, а в електронному вигляді – надсилається територіальним управлінням уповноваженому банку і має містити електронний цифровий підпис уповноваженої тієї особи територіального управління, яка підписує його на паперовому носії.

Управління має право відмовити в реєстрації договору (змін до договору), якщо у повідомленні виявлено недостовірну (суперечливу) інформацію та з інших підстав, передбачених п. 4.2.7 глави 4 розділу I Положення № 270. Однією із підстав для відмови у реєстрації вказано ситуацію, коли розмір річних виплат за користування кредитом перевищує розмір річних виплат за максимальною процентною ставкою1. Уповноважений банк може оскаржити рішення про відмову в реєстрації договору (змін до договору) у суді.

Слід звернути увагу також і на те, що постановою Правління НБУ України від 18 червня 2008 р. № 171 затверджено «Правила резервування коштів за залученими уповноваженими банками депозитами і кредитами (позиками) в іноземній валюті від нерезидентів», відповідно до п. 2 яких банк зобов’язаний резервувати кошти за кожною операцією залучення депозиту, кредиту (позики) в іноземній валюті від нерезидента у розмірі 20 відсотків від загальної суми операції.

Банк протягом періоду резервування зобов'язаний зберігати кошти, що резервуються, на кореспондентському рахунку НБУ, який повертає ці кошти банкам після закінчення періоду резервування.

Вищевказані Правила № 171 встановлюють порядок резервування коштів за договором, відповідно до якого уповноваженим банком залучається депозит, кредит (позика) в іноземній валюті від нерезидента на строк, що фактично дорівнює або менший, ніж 183 календарних дні.

Дія цих Правил № 171 не поширюється на договір, кошти за яким залучаються:

- на строк не більше одного робочого дня;

- під державні гарантії;

- від міжнародних фінансових організацій, членом яких є Україна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]