Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

4.2. Адміністративна відповідальність осіб за порушення вимог валютного законодавства

У ст. 162 КУАП передбачається відповідальність за порушення правил про валютні операції, а саме застережено, що незаконні скуповування, продаж, обмін, використання валютних цінностей як засобу платежу або як застави -

тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від тридцяти до сорока чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією валютних цінностей.

4.3. Кримінальна відповідальність осіб за порушення вимог валютного законодавства

Найбільш суворі покарання за порушення вимог валютного законодавства передбачаються у КК України. Так, у ст. 202 КК України встановлюється відповідальність за порушення порядку зайняття господарською та банківською діяльністю. Зокрема, згідно з ч. 2 ст. 202 КК України здійснення банківської діяльності або банківських операцій, а також професійної діяльності на ринку цінних паперів, операцій небанківських фінансових установ без державної реєстрації або без спеціального дозволу (ліцензії), одержання якого передбачено законодавством, або з порушенням умов ліцензування , якщо це було пов’язано з отриманням доходу у великих розмірах, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Отримання доходу у великому розмірі має місце, коли його сума у тисячу разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Як бачимо, у цій статті встановлено відповідальність особи за ведення банківських операцій, включаючи валютні операції, без одержання необхідної ліцензії.

У ст. 208 КК України законодавець передбачає відповідальність за незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків. А саме: незаконне, з порушенням встановленого законом порядку, відкриття або використання за межами України валютних рахунків фізичних осіб, вчинене громадянином України, що постійно проживає на її території, а так само валютних рахунків юридичних осіб, що діють на території України, вчинене службовою особою підприємства, установи чи організації або за її дорученням іншою особою, а також вчинення зазначених дій особою, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, -

караються штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, з конфіскацією валютних цінностей, що знаходяться на зазначених вище рахунках.

Ті самі дії, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та конфіскацією валютних цінностей, що знаходяться на зазначених вище рахунках.

1 Детальніше див.: О. Береславська. Актуальні проблеми курсової політики України //Вісник Національного банку України – лютий. – 2010. – С. 16.

1 «Бухгалтерія». - № 6 (889) від 8 лютого 2010 р. – С. 37-38

1 Детальніше про статус агентів у валютно-обмінних операціях банків див.: Т.Сушальська. Організація пункту обміну валют та облік його господарських операцій» //Збірник систематизованого законодавства. Посередницькі операції. Фінансове посередництво. Частина 3. «Бізнес» – Бухгалтерія – квітень. - 2007. - С. 223-226.

1 Детальніше див.: О. Береславська. Актуальні проблеми курсової політики України //Вісник Національного банку України – лютий. – 2010. – С. 17)

2 «Бухгалтерія». - № 6 (889) від 8 лютого 2010 р. – С. 39

1 Оскільки зовнішні запозичення були достатньо дешевими, у 2008 р. їх розмір сягнув 39,4 млрд. гривень, або 38,8 % від валового зовнішнього боргу країни, та 21,7 % від ВВП. Внаслідок цього підвищилися ризики ліквідності банків, які пізніше і реалізувалися в умовах світової фінансової кризи, коли закордонні банки згорнули свої кредитні програми. З цієї причини НБУ був змушений збільшити обсяг операцій з підтримки ліквідності банків (за дев’ять місяців 2008 року вони становили 64.1 млрд. гривень). Детальніше див.: Віра Герасименко, Раїса Герасименко. Причини виникнення та форми прояву фінансової кризи в банківській системі України// Вісник Національного банку України – липень – 2010 – С. 15.

26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]