Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

2.4. Правове регулювання відкриття та функціонування в уповноважених банках України кореспондентських рахунків банків-нерезидентів в іноземній валюті та в гривнях

Відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях регулюється «Положенням про відкриття та функціонування кореспондентських рахунків банків - резидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях», що затверджене постановою Правління НБУ від 26 березня 1998 р. № 118 (з наступними змінами та доповненнями).

Відповідно до Положення № 118 після отримання від НБУ банківської ліцензії та письмового дозволу на здійснення операцій з валютними цінностями уповноважені банки України можуть укладати угоди про відкриття кореспондентських рахунків.

У Положенні № 118 у п. 2.1 встановлюється перелік документів, які потрібні для відкриття кореспондентських рахунків банків резидентів та нерезидентів в іноземній валюті. Зокрема, банки-резиденти України подають своїм майбутнім кореспондентам:

- заяву на відкриття рахунку;

- копію ліцензії та письмового дозволу (засвідчена нотаріально);

- копію статуту банку (засвідчена нотаріально);

- останній річний звіт (на дату складання, що передує даті подання заяви про відкриття рахунку);

- баланс на останню дату (на 1 число місяця, що передує даті подання заяви про відкриття рахунку);

- картку із зразками підписів згідно з нормативно-правовими актами Національного банку України;

- перелік банків-кореспондентів.

Банки-резиденти країн СНД і Балтії замість копій ліцензії НБУ та письмового дозволу подають копію ліцензії (засвідчену нотаріально) центрального банку країни (якщо це передбачено законодавством країни), а банки банки-резиденти інших країн (крім країн СНД і Балтії) подають копію легалізованої ліцензії центрального банку країни (якщо це передбачено законодавством країни), копію легалізованого статуту банку (якщо це передбачено законодавством країни) або іншого документа відповідно до законодавства країни реєстрації банку. Нагадаємо, що з 22 грудня 2003 р. для України набрала чинності Гаазька Конвенція, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів як умову їх подальшого використання в державах - учасницях цієї Конвенції

Згідно з п. 2.1.4 розділу 2 Положення № 118 ЄБРР у випадку викриття кореспондентського рахунку для кредитування резидентів у гривнях подає:

- заява про відкриття рахунку;

- альбом зразків підписів;

- перелік банків-кореспондентів.

У п. 2.2 розділу 2 Положення № 118 встановлюються вимоги до документів, які потрібні для відкриття кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях.

У разі якщо банк-нерезидент відкриває кореспондентський рахунок в іноземній валюті та в гривнях в одному уповноваженому банку, він надає тільки один пакет документів.

Уповноважений банк України після отримання документів інформує банк, який відкриває кореспондентський рахунок, про прийняте рішення. У разі прийняття позитивного рішення щодо відкриття рахунку банкові-кореспонденту уповноважений банк надсилає поштою або передає через представника банку підписану Угоду про встановлення кореспондентських відносин.

В Угоді в обов’язковому порядку мають бути відображені такі питання, як предмет Угоди, порядок ведення рахунку, обов’язки сторін, відповідальність сторін, розв’язання спорів, чинність Угоди, особливі умови, підсумкові положення, реквізити сторін, тарифи. В Угодах доцільно передбачати те, що банки беруть на себе зобов’язання щодо розшукування перерахованих, але не отриманих платежів.

Угода має бути укладена в двох примірниках, підписана двома сторонами та завірена печатками банків.

Крім вказаної Угоди, сторони також можуть укласти:

- Угоду про обслуговування за акредитивною формою розрахунків;

- Угоду про прискорення розшуку платежів;

- Угоду про проведення міжбанківських операцій;

- Угоду про неторговельні операції згідно з чинним законодавством України тощо.

Таким чином, правове регулювання здійснення операцій за кореспондентськими рахунками в значній мірі відрізняється приватно - правовим (договірним) механізмом регулювання.

Разом з цим, зберігається публічно-правовий обов’язок про інформування податкових органів про відкриття кореспондентських рахунків. Так, уповноважений банк України, який відкриває кореспондентський рахунок в іноземній валюті в іншому уповноваженому банку України, зобов’язаний протягом трьох робочих днів з дня відкриття цього рахунку (включаючи день відкриття рахунку) подати або надіслати повідомлення про відкриття рахунку на адресу органу державної податкової служби, у якому він обліковується як платник податків і зборів (обов’язкових платежів), з повідомленням про його вручення.

Датою початку здійснення видаткових операцій за кореспондентським рахунком уповноваженого банку України в іноземній валюті є дата відкриття цього рахунку.

Уповноважений банк України, у якому закрито кореспондентський рахунок іншого уповноваженого банку України в іноземній валюті, та уповноважений банк України, рахунок якого закрито, протягом трьох робочих днів з дня закриття цього рахунку (уключаючи день закриття рахунку) зобов’язані подати або надіслати повідомлення про закриття цього рахунку на адресу органу державної податкової служби, у якому обліковується уповноважений банк України, кореспондентський рахунок якого закрито, з повідомленням про його вручення.

Відповідно до п. 2.7-2.8 розділу 2 вищевказаного Положення № 118 уповноважений банк України, який відкрив кореспондентський рахунок банку-кореспонденту, щодо якого є публічне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, зобов'язаний у порядку, визначеному законодавством України, повідомити державного виконавця про відкриття такого кореспондентського рахунку та зупинити власні видаткові операції банку-кореспондента з такого кореспондентського рахунку на суму обтяження.

Відновлення власних видаткових операцій за кореспондентським рахунком банку-кореспондента здійснюється відповідно до законодавства України. Не забороняється встановлення кореспондентських відносин та відкриття уповноваженими банками України кореспондентських рахунків у банках-нерезидентах в іноземній валюті на підставі обміну відповідними повідомленнями по системах SWIFT, TELEX.

Законодавство України встановлює для кореспондентських рахунків банків в іноземній валюті режими зарахування та списання коштів. Наприклад, на кореспондентський рахунок банку-резидента в іноземній валюті, відкритий в уповноваженому банку України, зараховуються кошти в іноземній валюті, що надходять:

- на користь резидентів;

- на користь нерезидентів;

- на користь самого банку за операціями, які він має право здійснювати згідно з відповідними пунктами ліцензії Національного банку України, в тому числі:

а) одержані банком нараховані відсотки, в тому числі за залишком коштів на кореспондентському рахунку, якщо це передбачено Угодою;

б) готівка для поповнення кореспондентського рахунку;

- за міжбанківськими операціями щодо купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України та на міжнародних грошових ринках, які має право здійснювати уповноважений банк згідно з відповідними пунктами ліцензії Національного банку України;

- за неторговельними операціями згідно з чинним законодавством України;

- за іншими операціями відповідно до чинного законодавства України.

З кореспондентського банку-резидента в іноземній валюті, відкритого в уповноваженому банку України, здійснюються такі операції:

- платежі за дорученням клієнтів-резидентів:

а) на користь нерезидента, тобто на рахунок нерезидента в іноземному банку за наявністю підстав для платежу, що перевіряється банком платника коштів;

б) на користь резидента у випадках, які передбачені чинним законодавством України;

в) на власний рахунок в іноземній валюті в іншому уповноваженому банку України;

г) для здійснення продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України;

- платежі за дорученням нерезидентів згідно з чинним законодавством України;

- власні операції самого банку, які він має право здійснювати згідно з відповідними пунктами ліцензії Національного банку України, в тому числі:

а) перерахування іноземної валюти за обслуговування кореспондентського рахунку, якщо це передбачено Угодою;

б) зняття готівкової іноземної валюти з власного кореспондентського рахунку в уповноваженому банку України для підкріплення власної каси;

- міжбанківські операції з продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України та на міжнародних грошових ринках, які має право здійснювати уповноважений банк згідно з відповідними пунктами ліцензії Національного банку України;

- перерахування за неторговельними операціями згідно з чинним законодавством України;

- інші операції відповідно до чинного законодавства України.

Режим списання та зарахування коштів встановлено також кореспондентських рахунків банку-нерезидента в іноземній валюті, відкритих в уповноваженому банку України (п. 3.2 розділу 3 Положення № 118), та для кореспондентських рахунків ЄБРР, що відкриваються для кредитування резидентів у гривнях (п. 3.3 розділу 3 Положення № 118).

Звернемося до порядку ведення та режиму кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях, відкритих в уповноважених банках України, що використовуються для здійснення резидентами розрахунків за експортно-імпортними операціями з нерезидентами. Ці розрахунки можуть здійснюватися тільки через кореспондентський рахунок банку-нерезидента, який зареєстрований у тій самій країні, що й нерезидент. Не можуть здійснювати розрахунки в гривнях через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів представництва, філії та інші структурні підрозділи нерезидентів.

Слід зазначити, що розрахунки в гривнях у сфері торговельного обороту законодавством України обмежуються. Зокрема, відповідно до ст. 7 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» у розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки. Здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту у валюті України допускається за умови одержання індивідуальної ліцензії НБУ. Порядок надання таких ліцензій встановлено «Положенням про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту у валюті України», що затверджене постановою Правління НБУ від 14 жовтня 2004 р. № 484 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 9 листопада 2004 р. за № 1430/10029.

Уповноважені банки України відкривають кореспондентські рахунки в гривнях банкам-нерезидентам. Філії уповноважених банків України зазначені кореспондентські рахунки не відкривають.

Для здійснення контролю уповноваженим банком за операціями резидентів кошти в гривнях, які надійшли з кореспондентського рахунку банку-нерезидента, підлягають попередньому зарахуванню на розподільчий рахунок та обліковуються на цьому рахунку до того часу, поки клієнт не надасть банку документи, передбачені вимогами Положення № 118, але не більше п’яти робочих днів (враховуючи день зарахування коштів на розподільчий рахунок). Перерахування гривні на поточний рахунок клієнта здійснюється лише після одержання банком необхідних документів. Якщо клієнт протягом 5 днів не надав банку необхідні документи або надані документи на підтвердження здійснення операції щодо отримання коштів з кореспондентського рахунку банку-нерезидента в гривнях не відповідають вимогам п. 4.4 розділу 4 Положення № 118, уповноважений банк зобов’язаний повернути кошти на кореспондентський рахунок банку-нерезидента протягом двох банківських днів від дня виявлення порушення або закінчення 5-денного строку (вказавши мотиви повернення).

Будь-які перерахування гривень на кореспондентський рахунок банку-нерезидента за договорами (контрактами) з нерезидентами здійснюються виключно з поточного рахунку клієнта. У разі перерахування гривень за укладеними резидентами договорами (контрактами) з нерезидентами уповноважені банки з метою здійснення контролю за відповідністю операції чинному законодавству зобов’язані попередньо зарахувати кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок. Зазначені кошти перераховуються на користь нерезидента не раніше ніж на другий робочий день після дня списання коштів з поточного рахунку за умови отримання від клієнта всіх потрібних документів, передбачених Положенням № 118, та довідки податкового органу, у якому резидент зареєстрований як платник податків, про те, що в клієнта немає заборгованості за платежами перед бюджетом на дату звернення.

За кореспондентськими рахунками банків-нерезидентів у гривнях здійснюються операції лише за дорученням власників коштів на цих рахунках та в межах залишку коштів на початок робочого дня (з урахуванням сум коштів у вигляді депозитів та відсотків за ними, які повертаються на кореспондентський рахунок банку протягом цього робочого дня). Надання кредитів овердрафт у гривнях банкам-нерезидентам не дозволяється.

Порядок ведення та режим кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях, відкритих в уповноважених банках України, детально регулюється розділом 4 «Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях».

У розділі 5 Положення № 118 регулюються питання ведення та режим кореспондентських рахунків ЄБРР у гривнях, відкритих в уповноважених банках України для кредитування резидентів у гривнях.

Кореспондентські рахунки переоформляються в зв’язку з реорганізацією банку (злиття, приєднання, поділ, перетворення, виділення).

Кореспондентський рахунок банку-резидента закривається:

- за рішенням Національного банку України про ліквідацію уповноваженого банку або банку-кореспондента, в якому відкритий кореспондентський рахунок;

- за рішенням господарського суду про ліквідацію уповноваженого банку або його банку-кореспондента чи визнання одного з них банкрутом;

- за рішенням загальних зборів акціонерів (засновників) одного з банків-кореспондентів про реорганізацію чи ліквідацію;

- у разі позбавлення банку-резидента банківської ліцензії або відповідного пункту письмового дозволу на здійснення операцій з валютними цінностями;

- у разі розірвання угоди про встановлення кореспондентських відносин;

- на інших підставах, передбачених чинним законодавством України чи угодою між банками-кореспондентами.

Кореспондентський рахунок банку-нерезидента закривається:

- у разі ліквідації чи банкрутства згідно з законодавством країни реєстрації цього банку;

- у разі ліквідації чи банкрутства банку-резидента, в якому відкритий кореспондентський рахунок банку-нерезидента;

- у разі позбавлення банку-резидента, в якому відкритий кореспондентський рахунок банку-нерезидента, банківської ліцензії або відповідного пункту письмового дозволу на здійснення операцій з валютними цінностями;

- у разі розірвання угоди про встановлення кореспондентських відносин;

- на інших підставах, передбачених чинним законодавством чи угодою між банками-кореспондентами.

Проведення операцій через кореспондентський рахунок банку-резидента в іноземній валюті може бути зупинено за рішенням державних податкових адміністрацій, судових, правоохоронних та інших органів у випадках, передбачених чинними законами України.

Відповідно до п. 7.1 розділу 7 Положення № 118 функції контролю за здійсненням операцій через кореспондентські рахунки банків в іноземній валюті та банків-нерезидентів у гривнях покладаються на уповноважені банки України.

Функції контролю за операціями, які здійснюють через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях розпорядники бюджетних коштів, рахунки яких обслуговуються Державним казначейством України, покладаються на Операційне і територіальні управління НБУ.

Уповноважений банк здійснює контроль за операціями, які проводяться через кореспондентський рахунок ЄБРР. Правила такого контролю викладені у п. 7.6 розділу 7 Положення № 118.

Реєструються кореспондентські рахунки у порядку, встановленому «Правилами реєстрації кореспондентських рахунків банків Національним банком України», що затверджені постановою Правління НБУ від 15 серпня 2001 р. № 343.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]