Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
медицина.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

41. Порушення зору Вади зору. Наймасовіший недолік — нечітка видимість близьких або віддалених предметів.

Видимість предметів змінюється з віком людини: десятирічна дитина бачить добре предмет не ближче 7 см, в 45 років — 33 см, а в 70 років необхідні окуляри для розгляду близьких предметів. Так протягом життя падає здатність кришталика змінювати свою кривизну, розвивається далекозорість.

Короткозо́рість, чи міопія, дефект зору, коли людина чітко бачить лише близько розташовані предмети, результат підвищеної заломлювальної сили оптичних середовищ ока (кришталика, роговиці) або надто великої довжини осі (при нормальній заломлювальній силі) очного яблука. При короткозорості промені від віддаленого предмета, що входять в очі паралельно, збираються не на сітківці ока, що потрібно для нормального зору, а перед нею. Короткозорість можна виправити за допомогою окулярів з розсіюючими лінзами або спеціальних контактних лінз. При короткозорості сила очкових стекол і контактних лінз позначається негативним числом. Чим воно більше негативно, лінзи більш сильні. Рефракційна хірургія здатна зменшити або повністю усунути Вашу залежність від окулярів або контактних лінз.

Далекозорість(гіперметропія) – це вада зору, що виникає внаслідок послаблення оптичної системи ока. При цьому промінь світла який потрапляє після преломлення через лінзу ока (рогівку та кришталик) віртуально збирається за сітківкою (світлосприймаючий апарат ока), а на сітківці формується нечітке зображення.

Далекозорість зазвичай виникає через те, що очне яблуко має неправильну форму, воно як би стисло по поздовжній осі. У результаті зображення предмета фокусується не на сітківці, а за нею. Часто неправильна, стисла форма очного яблука сполучається з недостатньою оптичною силою роговиці й кришталика. Значно рідше далекозорість буває обумовлена тільки слабістю оптичної системи ока при нормальній довжині очного яблука.

Далекозорий людина може тримати текст дуже близько від очей, тому, що це збільшує зображення тексту на сітківці. Однак зображення не стає краще, просто його збільшено. При тривалій роботі поблизу у гіперметропії можуть виникнути скарги на втому, болі в очах, головний біль, сльозотеча , печіння в очах, поколювання в очах. Можуть виникнути неприємні відчуття при погляді на світло або непереносимість яскравого освітлення. Це називається аккомодатівная астенопія. Аккомодатівная астенопія виражена тим більше, чим більше ступінь гіперметропії.

Далекозорість буває трьох ступенів і визначається за кількістю діоптрій, яких не вистачає гіперметропіческой оці, що б стати емметропіческім: - гіперметропія слабкого ступеня - до 2,0 діоптрій- гіперметропія середнього ступеня - до 4,0 діоптрій- гіперметропія високого ступеня - більше 4,0 діоптрій.

При гіперметропії слабкого ступеня очей за допомогою акомодації справляється зі своїм завданням. А при гіперметропії середнього та високого ступеню потрібна корекція і для далі, і для близьких відстаней. Лікування далекозорості

На жаль, терапевтичних методів лікування далекозорості, як і короткозорості, в даний час не існує. Корекція далекозорості проводиться за допомогою окулярів або контактних лінз.

АСТИГМАТИЗМ отримав свою назву від латинського слова стигма, або крапка. Розрізняють рогівковий і кришталикових астигматизм, але вплив рогівки на заломлення очі позначається сильніше, тому що вона має більшу заломлюючої здатністю. Різниця в силі заломлення самого сильного і самого слабкого меридіанів характеризує величину астигматизму в діоптрій. Напрямок меридіанів буде характеризувати вісь астигматизму, відображену у градусах. Як правило, астигматизм - стан вроджена або отримане після травм або операцій на рогівці, але при деяких захворюваннях, наприклад, при кератоконусі, тобто носить придбаний характер.

Астигматизмом можуть страждати і дорослі і діти. У більшості випадків астигматизм передається у спадщину і називається вродженим. Придбаний астигматизм зазвичай розвивається через грубі рубцевих змін в рогівці після травм і хірургічних операцій на очах.

Рогівка та кришталик нормального здорового ока мають рівну сферичну поверхню. При астигматизмі їх сферичність порушена, вона має різною кривизною за різними напрямками: більш щільна в одному напрямку і опукла в іншому, як, наприклад, узбецька диня-торпеда. Як правило, астигматизм поєднується або з короткозорістю (міопічний астигматизм), або з далекозорість (гіперметропіческій астигматизм).

Коригується астигматизм за допомогою спеціальних циліндричних лінз. Лікуванню не підлягає

Дальтонізм - часткова колірна сліпота, один з видів порушення колірного зору.

Дальтонізм зустрічається у 8% чоловіків і у 0,5% жінок. У центральній частині сітківки людини розташовані цветочувствітельних нервові клітини, які називаються «колбочки». Вони містять три типи цветочувствітельних пігментів білкового походження. Один тип пігменту чутливий до червоного кольору, інший - до зеленого, а третій - до синього. Точніше, вони чутливі до довжини хвилі, яка відповідає червоного, зеленого і синього кольору в нашому розумінні. Бачення всіх фарб світу забезпечується «складанням» саме цих трьох кольорів в нашому мозку. У людини пік чутливості цих пігментів припадає на довжину хвилі 552-557 нм для червоного, 530 нм для зеленого і 426 нм - для синього кольору. Це - нормальне, тріхроматіческое кольоровідчуття. При випаданні одного з цих елементів настає часткова колірна сліпота - діхромазія. Особи, які страждають діхромазіей, розрізняють кольори головним чином за їх яскравості; Серед дихроматів розрізняють сліпих на червоний колір (протанопія), у яких сприймається спектр укорочений з червоного кінця, і сліпих на зелений колір (дейтеранопія). Сліпота на фіолетовий колір - трітанопія, зустрічається вкрай рідко і практичного значення не має. Всі форми вродженої колірної сліпоти є спадковими. Придбані розлади колірного зору можуть виникати при різних захворюваннях органа зору і центральної нервової системи; уражається один або обидва ока і нерідко - на всі основні кольори. Розлади колірного зору виявляють за допомогою спеціальних таблиць або спектральних приладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]