Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія_Лекції (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

9.4. Розвиток корпоративної стратегії

У даному підрозділі як необхідне логічне завершення теми викладаються три заключні позиції, що в ос­новному стосуються корпоративної стратегії в цілому.

У попередніх підрозділах показано, що корпоративна стра­тегія як складна система може мати кілька різних концептуаль­них побудов на основі своїх ключових підсистем. У зазначених підрозділах відбито три логіки таких побудов як у проектно-аналітичному, так і в практичному аспекті.

З усіх стратегій основних підсистем організації виділяється одна ключова стратегія (продуктово-маркетингова), за допомо­гою якої задається й істотно детермінується весь процес розроб­ки інших окремих стратегій організації, а також її корпоративної стратегії в цілому.

Таку логіку побудови стратегії можна назвати логікою пер­винного виділення провідної ключової стратегії-підсистеми з на­ступною похідною побудовою на її основі всіх інших стратегій-підсистем, а також корпоративної стратегії як системи в цілому.

На сучасному етапі одна з найбільш результативних побу­дов корпоративної стратегії — це створення ефективної системи ефективних стратегій окремих бізнесів організації. Дану систем­ну побудову можна назвати «Модель подвійної ефективності, або Модель 2Е» (ефективність стратегії кожного бізнесу й ефектив­ність їхньої системи).

Таким чином, друга логіка формування корпоративної стра­тегії — це логіка системи стратегій окремих бізнесів. Раніше в на­вчальному посібнику давалося уявлення про стратегію як ком­плекс стратегій основних функціональних напрямків діяльності організації. Іншими словами, третя логіка стратегії організації — логіка побудови системи функціональних стратегій.

У зв'язку з вищевикладеним треба відзначити, що існують й інші логіки чи принципи як вихідної розбивки (аналізу), так і на­ступного об'єднання (синтезу) стратегії організації.

Так, паралельно із зазначеним дуже успішно розвивається так званий ресурсний підхід до стратегії організації.

Популярною і, на думку багатьох фахівців, дуже продуктив­ною і перспективною є концепція, що пропонує створювати кор­поративну стратегію насамперед на основі стратегій основних елементів так званої ключової компетентності організації.

  • Дві додатково названі логіки (підходи), так само як і всі інші неназвані, самі по собі не гірші і не кращі від трьох раніше вже представлених логік побудови корпоративної стратегії.

  • В Україні, у порівнянні зі всіма іншими концепціями, від­носно більш відомим є функціональний підхід. З урахуванням за­значених позицій стосовно розробки стратегії і стратегічного управління в цілому необхідно підкреслити таке: за критерієм кінцевої ефективності зайво абсолютизований традиційний чи функціональний підхід має свої істотні внутрішні обмеження.

Тому для перемоги в сучасній конкурентній боротьбі в тій чи іншій стратегічній перспективі традиційний функціонально-стратегічний підхід доцільно доповнювати різними іншими ме­тодологічними підходами і відповідними методами побудови ефективних стратегій.

У такому контексті багатоаспектність у розробці стратегії стає не тільки реально можливою, але головне — дуже корисною і результативною.

Розумна достатність стратегії

У даній роботі дається уявлення про можливі теоретичні підходи і практичні способи розробки ефективної стратегії деякої абстрактної організації. Але існує безліч організацій, що реально функціонують у різних конкретних ситуаціях.

Отже, остаточний вибір, як щодо принципового підходу, так і щодо конкретного інструментарію доведеться робити са­мостійно. Тому такий вибір обов'язково повинен грунтуватися на дуже серйозному аналізі саме конкретної ситуації. Його рекомен­дується робити відповідно до так званого принципу розумної до­статності.

Суть принципу стосовно до організації в її даній конкретній ситуації полягає в тому, що вибір адекватного підходу й інстру­ментарію по розробки стратегії, з одного боку, повинен забезпечу­вати достатню ефективність стратегії, а з іншого боку, за своєю складністю, витратами й іншими факторами він має бути віднос­но простим і економічним.

Таким чином, своєрідна стратегічна оптимальність— це уміння поєднати розумну достатність по ефективності стратегії з відносним мінімумом по зусиллях і в цілому — по сукупних вит­ратах на її створення.

Органічність корпоративної стратегії

Під час викладу вже не раз згадувалося, що, наприклад, продуктово-маркетинговій стратегії необхідно бути глибоко й органічно пов'язаною зі всіма іншими стратегіями основних підсистем організації. Між корпоративною стратегією і її опера­тивно-тактичним втіленням повинен існувати ефективний орга­нічний перехід. Корпоративна стратегія як «розробка» зобов'яза­на являти собою Органічну проектну цілісність. Та ж умова повинна дотримуватися при розробці довгострокової програми конкретних дій. Досягнення дійсне повноцінної, тобто всеохоплюючої і наскрізної, органічності стратегії як у всіх її підсистемах

і елементах, так і у всіх процесах її розвитку — це обов'язкова істотна вимога до стратегії сучасної організації.

Практично в будь-якій сфері бізнесу така вимога задається об'єктивними тенденціями сучасної конкурентної боротьби.

Початкова стратегія й у цілому первинна модель стра­тегічного управління будь-якої організації повинні бути досить ефективними. І при цьому (причому в деяких конкретних ситу­аціях — особливо) вони можуть залишатися відносно простими. Але надалі довгострокова траєкторія руху сучасної організації повинна визначатися адекватним розвитком її загальної стра­тегії.

Стратегія організації під впливом змін, що уже відбувають­ся, а також можливих змін невизначеного зовнішнього середови­ща, що постійно ускладнюється, має сама безупинно, гнучко й адекватно змінюватися, тобто розвиватися як відносно са­мостійна і дійсно повноцінна органічна система.

Питання для обговорення і контролю:

  1. У чому полягає специфіка формування корпоративної стратегії?

  2. В чому полягає сутність розробки функціональної стратегії підприємства?

  3. Який порядок формування дерева стратегічних цілей для виробничої галузі?

  4. Які критерії доцільно використовувати при постановці цілей виробничої стратегії?

  5. В чому полягає порядок розробки виробничої стратегії?

  6. Які фактори спонукали до розробки стратегій управління персоналом?

  7. Обґрунтуйте методику формування фінансової стратегії.

  8. Обґрунтуйте принципи формування корпоративної стратегії.

  9. Які ще ви знаєте функціональні стратегії крім зазначених?

  10. Які конкретні приклади формування корпоративної стратегії іноземними компаніями ви знаєте?

Література: 3 с. 299-321.