Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія_Лекції (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Тема 11. Альтернативність у стратегічному виборі

11.1. Стратегічні альтернативи розвитку підприємства

11.2. Загальні принципи формування стратегій

11.3. Основні конкурентні стратегії

11.4. Розгляд і вибір базових конкурентних стратегій

11.1. Стратегічні альтернативи розвитку підприємства

Стратегій у підприємств може бути безліч, але всі вони базу­ються, в основному, на чотирьох стратегічних альтернативах, це:

  1. Обмежене зростання фірми.

  2. Зростання.

  3. Скорочення.

  4. Поєднання будь-яких трьох явищ.

Обмежене зростання. Такої альтернативи дотримується більшість фірм. Для таких стратегій характерне встановлення цілей від досягнутого рівня, скоригованого з урахуванням рівня інфляції.

Організації часто вибирають цю альтернативу тому, що це найлегший, зручний і найменш ризикований спосіб дії.

Якщо організація працює стабільно і її піднесення неухильно спостерігалося в минулому, то навіщо якісь істотні зміни, ризик?

Дану альтернативу застосовують звичайно в зрілих і ста­більних організаціях, а також у фірмах зі статичною технологією, коли підприємство, в основному, задоволене своїм становищем.

2. Зростання. Стратегія зростання здійснюється шляхом значного щорічного підвищення рівня короткострокових і довго­строкових цілей над рівнем показників попереднього року.

Ця альтернатива також застосовується досить часто, особ­ливо в галузях з великою динамікою і швидкомінливою техно­логією.

Її можуть дотримуватися керівники, що прагнуть до диверсифікованості своїх фірм, щоб залишити ринки, які перебувають у стагнації.

3. Скорочення. Цю альтернативу рідше за все вибирають ке­рівники. І найчастіше цю альтернативу називають стратегією ос­таннього засобу.

Рівень цілей тут встановлюється нижчий від досягнутого в минулому. Фактично, скорочення може означати здоровий шлях раціоналізації і переорієнтації виробництва. У рамках цієї аль­тернативи може бути кілька варіантів: ліквідація; відсікання зайвого; скорочення і переорієнтація.

Ліквідація, Найбільш раціональним є повний розпродаж ма­теріальних запасів і активів організації (з метою розрахунку з ^кредиторами і започаткування нової справи).

Відсікання зайвого. Іноді фірми вважають вигідним відокре­мити від себе деякі підрозділи чи види діяльності. Можливий варіант продажу фірми з метою погашення боргів і одержання грошей для вкладення в більш вигідну справу.

Скорочення і переорієнтація. При застої багато підприємств вважають за необхідне скоротити частину своєї діяльності в спро­бі збільшити прибуток, тобто спочатку фірма зазнає неминучих втрат, а потім можливе різке зростання прибутку за рахунок ско­рочення кількості операцій до керованого і прибуткового рівня.

4. Поєднання. Стратегії поєднання швидше за все будуть до­тримуватись великі фірми, що активно діють у кількох галузях.

Стратегія поєднання — об'єднання будь-яких трьох згада­них стратегій.

Після розгляду можливих альтернатив розвитку керівницт­во підприємства звертається до розгляду стратегій. Стратегічний вибір повинен бути конкретним і однозначним.