Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції коротко.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
66.07 Кб
Скачать

Протипоказання до проведення масажу.

Масаж протипоказаний при: підвищеній температурі тіла; гострих запальних процесах; у разі кровотеч і схильності до них; за наявності хвороб крові; гнійних процесів; захворювань шкіри інфекційної та грибкової етіології; при гангрені; запаленні і значному варикозному розширенні вен. Протипоказаннями можуть бути також: трофічні виразки; атеросклероз периферійних судин; тромбангіїт у поєднанні з атеросклерозом мозкових судин; аневризми судин; тромбофлебіт; запалення лімфатичних вузлів; активна форма туберкульозу; сифіліс; хронічний остеомієліт; доброякісні та злоякісні пухлини різної локалізації (до хірургічного лікування); нестерпний біль після травми; психічні захворювання; недостатність кровообігу ІІІ ступеня; гіпер- і гіпотензивні кризи; нудота; блювання; біль нез’ясованого характеру під час пальпації живота; бронхоектази; легенева, серцева, ниркова, печінкова недостатність.

Тема: Загальні фізіологічні основи масажу.

Вплив масажу на органи і тканини.

Вплив масажу на окремі системи організму

Вплив масажу на нервову систему

Масаж різнобічно діє як на периферійну нервову систему, так і на центральну нервову систему. Подразнення рецепторів передається у нервові центри, змінюючи, залежно від характеру масажу, рівень збудження і швидкість перебігу нервових процесів. Так, погладжування знімає підвищену чутливість ЦНС, заспокоює пацієнта, а поплескування, рубання, постукування – підсилюють збудливість. Масаж стимулює функціональну здатність ЦНС, підсилює її регулюючу і координуючу функції, стимулює регенеративні процеси, відновлює функцію периферійних нервів, попереджуючи судинні і трофічні розлади, загалом діє болезаспокійливо. Разом з гімнастичними вправами він прискорює утворення рухових умовних процесів. Масаж діє на організм тонізуюче, підвищує настрій і самопочуття пацієнта.

Вплив масажу на шкіру

Вплив масажу на шкіру не обмежується очищенням її від злущених клітин епідермісу, пилу, мікробів, поліпшенням функцій сальних та потових залоз. Він посилює кровопостачання і кровообіг у шкірі, стимулює лімфо обіг, обмінні процеси, активізує шкірне дихання і шкірно-м'язовий тонус. Внаслідок цього шкіра стає більш пружною, еластичною, щільною, що позитивно впливає на її стійкість до несприятливих чинників.

З масажу шкіри починаються всі згадані вище позитивні зміни в організмі, які рефлекторно змінюють функціональний стан органів і систем залежно від прийомів, різновиду лікувального масажу, характеру захворювання або травми, загального стану пацієнта.

Вплив масажу на м’язову систему

Полягає у збільшенні скорочувальної здатності, сили і працездатності м’язів, швидкості перебігу відновних процесів у них, нормалізації їх тонусу, розсмоктуванні крововиливів і набряків, прискоренні процесів регенерації, відновленні еластичності м’язів. Основою цих змін є подразнення рецепторів, покращення кровообігу і окисно-відновних процесів у м’язах.

Вплив масажу на зв’язково-суглобовий апарат

Полягає у сприянні поліпшенню еластичності і міцності зв'язок і сухожилків, рухливості у суглобах. Поліпшуючи кровопостачання суглобів і навколишніх тканин, масаж стимулює утворення і циркуляцію синовіальної рідини, попереджуючи набряк і зморщення суглобових сумок, зміни і ушкодження хрящів. Все це прискорює розсмоктування крововиливів і випотів, допомагає ліквідувати патологічні зміни у суглобах і відновити їх функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]