Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції коротко.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
66.07 Кб
Скачать

Методичні вказівки

1. Розслаблення м'язів при добрій фіксації кінцівки.

2.Розминання може робитися як у висхідному, так і в низхідному напрямках.

3.При виконанні розминання слід пам’ятати про підвищену чутливість тканин.

4.Починати треба з легких і поверхневих розминань і тільки після кількох процедур переходити до більш енергійних і глибоких розминань.

5.Розминання потрібно робити повільно, плавно, ритмічно, без ривків, різкого посмикування, перекручування м'язів.

6. Чим повільніше розминання, тим сильніший його вплив.

7. Після розминання має проводитись погладжування.

Вібрація

Вібрацією називають такі прийоми масажу, за допомогою яких масажовані тканини приводяться в коливальні рухи з різноманітною швидкістю і амплітудою. Розрізняють безперервну і переривчасту вібрацію. Безперервна вібрація полягає в наданні тілу серій безперервних коливальних рухів, під час яких рука масажиста, натискуючи на тканини, не відривається від масажованої ділянки. При безперервній вібрації рука масажиста і масажована частина складають ніби одне ціле. Безперервна вібрація може виконуватись у формі площинного і обхоплюючого погладжування або розтирання.

Техніка виконання: подушечками одного або кількох пальців; опорною поверхнею кисті, або всією долонею, або кулаком. Вібрація виконується однією або обома руками в різних напрямках: поперечно, поздовжньо, зигзагоподібно, спіралеподібно. Розрізняють вібрацію стабільну, коли рука масажиста не переміщується по тілі пацієнта, і лабільну, коли рука масажиста переміщується по поверхні масажованої ділянки.

Прийоми безперервної вібрації

1. Потрушування

Масажованому сегменту надають максимально розслабленого стану. Рука масажиста з широко розведеними пальцями, обхоплюючи м'язи, робить потрушування. При цьому коливальні рухи роблять в поперечному або поздовжньому напрямках. Прийоми потрушування ефективні при лікуванні наслідків поранень і травм м'яких тканин, при рубцях і зрощеннях в м'язах.

2. Струс

Розташовують кінці великого і вказівного пальців або великого пальця і долоні з обох сторін масажованого сегменту. При струсі в горизонтальному напрямку тканини зміщуються вправо і вліво. При струсі у вертикальному напрямку тканини зміщуються вверх і вниз.

3. Струшування

Застосовують на кінцівках для швидкої активізації кровообігу і для зниження м'язової напруги, а також для збільшення рухливості суглобів, зв'язкового апарату і м'язів при контрактурах і спайкових процесах.

Для струшування верхньої кінцівки масажист бере обома руками кисть пацієнта, злегка натягує його руку і вслід один за одним коливальними рухами у вертикальному напрямку робить ритмічно з невеликою амплітудою струшування руки, повільно відводячи її і повертаючи на місце.

Для струшування нижньої кінцівки одна рука масажиста охоплює ногу з боку п'яткового (ахілового) сухожилля, друга - тил стопи. Злегка натягуючи ногу, щоб не відбувалося згинання у суглобах, масажист повільно робить ритмічні струшуючі рухи, відводячи і приводячи її на місце.

4. Підштовхування

Прийом застосовують при масажі внутрішніх органів - шлунка, кишок. При цьому ліва рука масажиста злегка натискає на ділянку масажованого органа, а права короткими ритмічними поштовхами на сусідню ділянку, намагаючись підштовхнути її до лівої руки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]