Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції коротко.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
66.07 Кб
Скачать

Вплив масажу на кровоносну і лімфатичну системи

Пов’язується, насамперед, у розширенні та збільшенні числа функціонуючих капілярів. Кількість розкритих капілярів зростає в кілька разів, швидкість кровообігу прискорюється, покращується венозний кровообіг, зменшується периферійний опір. Разом з цим йде збільшення кількості видтікаючої лімфи з ділянки, що масажується, прискорюється її пересування по судинах, підвищується лімфоток у 6-8 разів. Все це сприяє ліквідації набряків, застійних явищ. За рахунок нервово-рефлекторних і гуморальних шліхів регуляції гемодинаміки підвищується кровопостачання серця, активізується його скорочувальна функція, усуваються застійні явища у великому і малому колі кровообігу, поліпшується транспорт кисню до клітин і поглинання його тканинами, що стимулює окисно-відновні процеси

Вплив масажу на дихальну систему

Пов’язується як із загально-рефлекторним впливами, що зменшують або збільшують частоту дихання, його глибину, покращують легеневу вентиляцію та газообмін, так і місцево діють на дихальні м’язи. Масаж інтенсифікує кровообіг у малому колі, сприяє ліквідації застійних явищ у легенях і, підсилюючи кровообіг, покращує транспорт газів кров’ю.

Вплив масажу на обмін речовин

Сприятлива дія масажу полягає в інтенсифікації доставки тканинам поживних речовин і кисню, виведенню продуктів розпаду і вуглецю, активізації окисно-відновних і обмінних процесів, вилученні з потом мінеральних солей, а з сечею азотистих органічних речовин. Масаж сприяє швидкому видаленню з організму молочної кислоти після фізичного навантаження. Підсилюючи трофічні і обмінні процеси у тканинах, він прискорює розсмоктування продуктів запалення і стимулює регенеративні процеси у тканинах.

Тема : Загальна техніка і методика масажу: прогладжування, розтирання. Загальна техніка і методика мануального лікувального масажу

До основних прийомів масажу належать погладжування, розтирання, розминання, вібрація. Кожний з них має допоміжні прийоми, які, зберігаючи сутність основного руху, дають можливість досягти найбільшого ефекту відповідно особливостей анатомічної конфігурації масажованої ділянки. Прийоми мануального масажу все ширше впроваджуються в практику підводного, механічного і інших видів масажу. Необхідно використовувати в основному здавна існуючі прийоми, перевірені практикою і науково обґрунтовані. Неодмінною вимогою є досконале знання техніки масажу. Всі чотири основні прийоми масажу - погладжування, розтирання, розминання, вібрації - відрізняються одне від одного характерними особливостями виконання і малюнком руху. Ці характерні особливості необхідно точно зберігати і при виконанні допоміжних прийомів. Техніка дії на тканини і визначає сутність прийому, його фізіологічну дію на організм. Нерозуміння дії і не опанування елементів техніки окремих прийомів приводить до дефектів практики і відсутності очікуваного від масажу ефекту. Всі ці прийоми можуть робитися почергово однією або обома руками, або порізно. Наприклад: права рука виконує розтирання, а ліва - погладжування. Такі прийоми називаються комбінованими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]