Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції коротко.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
66.07 Кб
Скачать

Методичні вказівки при погладжуванні

1. М'язи мають бути розслабленими.

2. Погладжування застосовують самостійно при травмах м'яких тканин, при підвищеній чутливості, а також в комплексі з іншими масажними прийомами.

3. Поверхневе погладжування є підготовкою до глибокого.

4. Погладжуванням починається і закінчується кожний сеанс масажу.

5. Площинне поверхневе погладжування можна робити як за ходом, так і проти течії лімфи тому, що в поверхневій лімфатичній мережі клапани відсутні, а в глибокій є в незначній кількості, через що течія лімфи може відбуватися в цих мережах по всіх напрямках.

6.Для розвантаження лімфатичної та кров'яної мережі погладжування здійснюється за ходом лімфатичних та кровоносних судин до регіональних лімфатичних вузлів.

7.При набряках обхоплююче глибоке погладжування має починатися з вищерозташованого сегменту.

8. Погладжування здійснюється повільно, ритмічно.

9. При масажуванні м’язів погладжування робиться за ходом м'язових волокон.

10.Сила тиску збільшується в місцях проходження великих судин на згинаючій поверхні, а також в місцях, покритих додатковим шаром м'язів та жиру, і зменшується в ділянках кісткових виступів, за наявності болючості і підвищеної чутливості.

Розтирання

Розтирання полягає в пересуванні, зміщенні або розтягуванні тканин в різних напрямках. При розтиранні рука масажиста не ковзає по шкірі, як при погладжуванні, а шкіра зсувається разом з рукою. Масажні рухи при розтиранні можуть робитися як за ходом, так і проти ходу течії лімфи і крові.

Розтирання можна робити подушечками великих пальців, подушечками 2-3-4-5-го пальців, міжфаланговими суглобами, опорною поверхнею кисті, ліктьовим краєм кисті, променевим краєм кисті.

Розтирання можна робити в різних напрямках: поздовжньо, поперечно, зигзагоподібно, колоподібно або циркулярно, однією або обома руками.

Розтирання пальцями застосовують при масажі обличчя, волосистої частини голови, суглобів, сухожиль, міжреберних проміжків, спини в ділянці остистих відростків, гребенів клубових кісток, кистей і стоп. Розтирання ліктьовим краєм кисті застосовується у ділянках великих суглобів (колінному, плечовому, кульшовому, на животі, спині, грудях). Розтирання опорною поверхнею кисті застосовується на великих м'язових пластах (сідницях, спині, стегнах). Розтирання - це основний прийом масажних маніпуляцій при лікуванні суглобів, контрактур, рубців, зрощень. Розтирання сприяє збільшенню рухливості тканин, розтягненню рубців, зрощень. При зрощенні шкіри з тканинами, які розташовані під нею, розтирання посилюють приток крові, швидше розсмоктуються патологічні відкладення в тканинах. Розтирання збуджує скоротливу діяльність м'язів, підвищує їх тонус.

Прийоми розтирання

1. Граблеподібний прийом.

Виконується подушечками випрямлених і розведених пальців в циркулярних напрямках.

2. Гребенеподібний прийом

Виконується кістковими виступами міжфалангових суглобів на долоні, підошві, попереково-крижовій ділянці, спині, сідницях, на передній і зовнішній поверхнях стегон.

3. Пиляння

Виконується ліктьовим краєм однієї або обох кистей, однією або двома руками, які розташовані одна від одної на відстані 1-2 см. Рухи робляться в протилежних напрямках, між кистями рук повинен бути утворений валик з масажованих тканин. Застосовують пиляння на спині, животі, стегнах, гомілках, великих суглобах.

4.Перетинання.

Виконується променевими краями кистей рук, повернутих тильними

сторонами при максимально відведених великих пальцях. Рухи робляться в протилежних напрямках, відстань між руками 2-3 см; як і при пилянні, між кистями повинен бути утворений валик із масажованих тканин.

Перетинання застосовують в основному на кінцівках, при масажі трапецієподібного м'яза, зовнішнього краю найширшого м'яза спини, м'язів черевного преса, великих суглобів.

5. Штрихування .

Роблять подушечками пальців. Пальці мають бути випрямленими і розташованими під кутом ЗО° до масажованої поверхні тіла. Руки зміщують підлеглі тканини поздовжньо, поперечно, зигзагоподібно. Штрихування застосовується при відновному лікуванні контрактур, рубцевих зрощень після опіків, ушкоджень внутрішніх органів. В результаті штрихування ліквідуються післяопераційні зрощення, збільшується еластичність тканин.

6. Стругання

Відрізняється більшою амплітудою рухів уперед, ніж назад. Вихідне положення рук таке саме, як при штрихуванні. Пальці, складені разом і максимально розігнуті в суглобах, короткими поступальними рухами занурюються подушечками у тканини і швидким натискуванням, утворюючи попереду валик, роблять їх розтягування і зміщення. Такими прийомами впливають на всю ділянку. Стругання застосовують при масажі великих ділянок, рубцевих уражень шкіри, при великих відкладеннях жиру в підшкірній основі. Стругання застосовують для стимуляції і підвищеному тонусі м'язів.

7. Щипцеподібний прийом

Виконується кінцями пальців, складеними у вигляді щипців. Щипцеподібним прийомом розтирають сухожилля, невеликі м'язи, вушні раковини, рубцеві зрощення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]