Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції прок.нагляд за дод. з-ва про адмінправоп...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
376.83 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ КАДРІВ

Кафедра представництва інтересів громадян і держави у суді та нагляду за додержанням і застосуванням законів

А.М.Чернобай

Прокурорський нагляд за додержанням органами внутрішніх справ законодавства про адміністративні правопорушення.

Л Е К Ц І Я

П Л А Н.

В С Т У П ........................................................................................................

1.Поняття, сутність та правове регулювання адміністративної відповідальності, адміністративного правопорушення та адміністративного стягнення...............................................................................................................

2.Загальні риси та особливості правозахисної діяльності прокурора у сфері додержання законів про адміністративні правопорушення...................

3.Підготовка прокурора до проведення перевірок та їх проведення при здійсненні правозахисної діяльності у сфері додержання законів про адміністративні правопорушення органами внутрішніх справ.........................

3.1.Нагляд за додержанням законодавства про адміністративні правопорушення при складанні протоколу.

3.2 Адміністративно-примусові заходи:

а) доставлення порушника;

б) адміністративне затримання порушника;

в) особистий огляд порушника;

г) огляд і вилучення речей та документів порушника;

д) відсторонення від виконання порушником окремих дій.

4. Розгляд справ про адміністративні правопорушення.

5. Заходи прокурорського реагування на виявленні порушення законодавства про адміністративні правопорушення.................................................................

Орієнтовний перелік літератури для використання...........................................

В С Т У П .

Одним із важливих завдань адміністративно-правової реформи є реформуванню інституту адміністративної відповідальності, оскільки це важливий інструмент державного управління і майже неможливо виділити сферу, де б така відповідальність не застосовувалась. Маючи на меті забезпечення відповідної поведінки всіх учасників управлінських відносин, держава здійснює це за допомогою різних заходів і прийомів впливу на свідомість людей. До заходів переконання відносяться положення, які закріплені в Конституції України, а також публікації правових актів, що є запорукою добровільного виконання їх приписів. Вони зобов’язують посадових осіб і громадян точно та неухильно виконувати основний закон держави, закони України, інші правові акти, норми і правила, які спрямовані на охорону державних інтересів, соціально-економічних, політичних та особистих прав і свобод громадян, правопорядку, прав і законних інтересів підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, поважати честь та гідність громадян. Порушення встановлених правових норм має свій юридичний наслідок , одним з яких є адміністративна відповідальність.

Не завжди вдається захистити особу від неправомірних посягань, за які передбачається така відповідальність. Проблема забезпечення прав людини при застосуванні методів державного управління, особливо адміністративного примусу, потребує підвищеної уваги, оскільки згідно зі ст.3 Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави; держава відповідає перед людиною за свою діяльність; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Для контролю за додержанням законодавства про адміністративні правопорушення існує система відповідних контролюючих органів, а органи прокуратури здійснюють відповідно правозахисну функцію у сфері додержанням законів про адміністративні правопорушення, яка спрямована на захист від неправомірних посягань, гарантованих Конституцією та законами України, прав і свобод людини і громадянина, державних та суспільних інтересів.

Відповідно до пункту 9 розділу XV, ст. 123 Конституції України органи прокуратури України продовжують виконувати функцію нагляду за додержанням і застосуванням законів, у тому числі і про адміністративні правопорушення.

Для того, щоб кожен громадянин міг належним чином реалізувати свої права та вимагати виконання обов’язку з боку іншої сторони – необхідно підтримувати режим законності. Таке завдання покладається державою на прокуратуру. Згідно ст. 4 ЗУ «Про прокуратуру» діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань.

Прокурорський нагляд (правозахисна діяльність) за додержанням і правильним застосуванням законів здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами (ст. 1 ЗУ «Про прокуратуру»), для цього у прокурора є широка сфера повноважень, в свою чергу дуже важливим є ефективне їх застосування, їх досконале знання, що розширює можливості здійснення правозахисної функції прокуратури.

Правозахисна діяльність прокурора в умовах сьогодення є однією із самих надійних гарантій їх прав і свобод, а в зазначеній сфері правовідносин покликана ще й максимально забезпечити баланс дотримання інтересів держави і кожної особи. Серед правових сфер, в яких виявляється його законоохоронна роль, мож­на окреслити, зокрема, здійснення нагляду за додержанням компетентними органами законів про адміністративні правопорушен­ня.

Важливість роботи на цьому напрямі обумовлена поширеністю правопорушень, а також значною кількістю органів та їх поса­дових осіб, уповноважених складати про­токоли й розглядати справи про адміні­стративні правопорушення. Лише ст. 255 Кодексу України про адміністративні право­порушення (далі - КУпАП) містить понад 80 їх най­менувань, при цьому у вказаній статті є нор­ма, відповідно до якої зазначені повнова­ження можуть мати також інші посадові особи у випадках, прямо передбачених законом. Однак їх кількість, як засвідчує практика, не є запорукою ані безумовного додержання законодавства, ані якості про­вадження у справах про адміністративні правопорушення, що призводить до пору­шення конституційних прав громадян.

Вивченням Генеральною прокуратурою України стану додержання вимог законодавства при застосуванні заходів адміністративного впливу органами внутрішніх справ встановлено, що проблеми виконання працівниками міліції вимог законодавства при притягненні осіб до адміністративної відповідальності, здійснення дієвого захисту конституційних прав і свобод громадян у цій сфері залишаються актуальними і потребують вжиття реальних дієвих заходів щодо недопущення порушень закону.

За даними Генеральної прокуратури України упродовж минулого року за протоколами, складеними працівниками органів внутрішніх справ, до адміністративної відповідальності притягнуто майже 9 млн. громадян.

У минулому році органами прокуратури при здійсненні правозахисної діяльності у сфері застосування законодавства про адміністративні правопорушення порушено 218 кримінальних справ, з яких майже 200 направлено до суду, внесено майже 8 тисяч приписів та подань, принесено понад 17,6 тисяч протестів. За внесеними документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто більш як 14 тисячі посадовців, у тому числі понад 5 тисяч посадових осіб органів контролю, відшкодовано майже понад 1млн. грн., з яких понад 800 тисяч до бюджету.

Порушено кримінальні справи щодо службових осіб органів:

Дані за 2012 року