Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції прок.нагляд за дод. з-ва про адмінправоп...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
376.83 Кб
Скачать

3.Підготовка прокурора до проведення перевірок та їх проведення при здійсненні правозахисної діяльності у сфері додержання законів про адміністративні правопорушення органами внутрішніх справ.

Прокурорська перевірка – один із ефективніших і важливих засобів виявлення порушень законності, який застосовується в ході правозахисної діяльності

В Україні більше 70% усіх протоколів про адміністративні правопорушення складається працівниками органів внутрішніх справ. Тому при здійсненні прокурорського нагляду питанням законності адміністративної практики цих органів, додержання їх посадовими особами конституційних прав і свобод громадян має приділятися посилена увага.

Результати прокурорських перевірок, аналіз скарг, що надходять до органів прокуратури, свідчать про розповсюдженість фактів порушень закону та конституційних прав громадян при застосуванні заходів адміністративного впливу посадовими особами підрозділів МВС. Поширена незаконна практика затримання в адміністративному порядку громадян, які підозрюються у вчиненні злочинів, численними є факти незаконного притягнення до адміністративної відповідальності, застосування адміністративних стягнень не уповноваженими особами. Тому серед приводів до проведення перевірок слід виокремити скарги громадян на незаконне притягнення до адміністративної відповідальності, перевищення влади працівниками міліції, незаконне застосування заходів адміністративного примусу, невжиття заходів до правопорушників тощо.

Під час організації перевірок додержання законів про адміністративні правопорушення органами МВС України слід враховувати особливості їх структурованості. Наглядовими заходами має бути охоплена адміністративна практика підрозділів громадської безпеки (патрульна служба, дільничні інспектори, дозвільна система, ветеринарна міліція та ін.), громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, державної автомобільної інспекції, державної служби охорони, державної служби боротьби з економічною злочинністю, кримінального розшуку, боротьби з незаконним обігом наркотиків, кримінальної міліції у справах дітей, боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та інші структурні підрозділи або служби, задіяні на охорону громадського порядку.

Проведенню якісних та результативних перевірок зазначеного законодавства повинно передувати налагодження належного інформаційного забезпечення за цією темою. Це мають бути аналітичні матеріали про стан законності в адміністративно-територіальних одиницях і населених пунктах; статистичні звіти органів міліції з адміністративної практики, інша достовірна інформація, що містить можливі дані про порушення законів у процесі провадження у справах про адміністративні правопорушення в органах внутрішніх справ.

Практика засвідчує необхідність використання в правозахисній діяльності прокурора інформаційних листів, методичних рекомендацій, листів про позитивний досвід інших прокуратур, листів-орієнтувань вищестоящих прокуратур.

Тому в прокуратурі за вказаною тематикою наглядової діяльності доцільно завести наглядову справу в якій накопичувати:

  • довідки за результатами проведених попередніх перевірок;

  • акти взаємозвірки з органами, куди працівниками міліції направлялись протоколи;

  • перелік законодавчих та нормативних актів, які регламентують відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень;

  • перелік органів, уповноважених застосовувати заходи адміністративного впливу (органів адміністративної юрисдикції), із зазначенням їх адрес і телефонів, тобто книгу об’єктів нагляду;

  • нормативно-правові акти, Правила, Положення про зазначені органи та їх структурні підрозділи, на які безпосередньо покладено здійснення діяльності по застосуванню законодавства про адміністративні правопорушення, облікова, статистична та аналітична робота на даному напрямку;

  • відомості про кількість справ про адміністративні правопорушення, розглянуті органом адміністративної юрисдикції, про результати розгляду цих справ, а також про реальне виконання рішень по адміністративним справам. Як правило такі відомості відображаються у державній статистичній звітності (форма 1-АП, яка подається раз на рік), або у відповідній відомчій звітності. Доцільно витребувати такі відомості один раз на квартал;

  • документи аналітичного характеру, які готуються органами адміністративної юрисдикції з питань додержання і застосування законодавства про адміністративні правопорушення.

Перед проведенням перевірки додержання законодавства про адміністративні правопорушення необхідно скласти її план.

Для проведення належної перевірки прокурор зобов’язаний ознайомитись зі:

- статистичними даними судів, органів внутрішніх справ, адміністративних комісій та ін. за формою 1 -АП (річний) „Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та особах, які притягнуті до адміністративної відповідальності”. Цей звіт складають органи, посадові особи яких уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення. У ньому вказуються: найменування статті КУпАП; кількість розглянутих справ, за якими прийнято постанови (рішення), дані про кількість осіб, які притягнуті до адміністративної і відповідальності, про закриття провадження у справах про адміністративні правопорушення; дані про кількість осіб, у відношенні яких винесені постанови (рішення) про застосування адміністративного стягнення: попередження, штрафу, конфіскації, оплатного вилучення предмета, позбавлення спеціального права, виправних робіт, адміністративного арешту; вказуються дані про суми накладеного та стягнутого штрафу, розміри матеріальнихзбитків, завданих правопорушеннями, та суми відшкодованих збитків.

При вивченні вказаної інформації необхідно звернути увагу на відповідність даних статистичних звітів контролюючих та правоохоронних органів щодо кількості виявлених адміністративних правопорушень та надісланих на розгляд суду адмінпротоколів, порівнявши з даними суду щодо кількості розглянутих справ за певними статтями Кодексу (41, 44, 130, 173, 185 та ін.).

У разі виявлення невідповідності статистичних даних фактичним, провести перевірку щодо наявності відповідних матеріалів адмінсправ та законності прийнятих рішень.

Для встановлення фактів порушення закону необхідно проаналізувати статистичні дані щодо кількості повернутих судами справ для належного оформлення, з’ясувати причини та подальший їх рух в контролюючих та правоохоронних органах, законність прийнятих у цих справах рішень.

При цьому необхідно мати на увазі, що відповідно до ст. 284 КУпАП орган (посадова особа) вправі винести лише такі постанови:

  • про накладення адміністративного стягнення;

  • про застосування заходів впливу, передбачених ст. 24 – 1 КУпАП;

  • про закриття справи.

Встановивши кількість закритих судами справ за наслідками розгляду протоколів, що складені правоохоронними органами, необхідно з‘ясувати причини їх закриття, встановити кількість незаконно затриманих осіб, факти фальсифікації документів та тяганини з боку посадових осіб, що складали такі протоколи.

До питань, що підлягають з'ясуванню при перевірці законності й обгрунтованості постанови (рішення) про накладення адміністративного стягнення відносяться: 1) правильність дій адміністративного органа та його правомочності по накладенню адміністративних стягнень; 2) наявність нормативної основи для накладення стягнення (матеріально-правових основ і процесуальних передумов); 3) дотримання порядку притягнення до адміністративної відповідальності; 4) відповідність виду та розміру накладеного стягнення тому, що передбачено законом за дане правопорушення; 5) наскільки враховані при визначенні виду та міри адміністративного стягнення вид правопорушення, дані про особистість обвинуваченого та його майнове положення; 6) чи враховані терміни давності накладення адміністративного стягнення та виконання постанови у справі". А складання протоколу не уповноваженою особою є порушенням вищеперерахованих пунктів 1 та 3.