Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції прок.нагляд за дод. з-ва про адмінправоп...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
376.83 Кб
Скачать

4. Розгляд справ про адміністративні правопорушення.

Кодексом України про адміністративні правопорушення надано вичерпний список посадових осіб, уповноважених складати протокол, і тим самим порушувати провадження у справі про адміністративні правопорушення. Також законодавцем встановлено повний перелік органів (посадових осіб), яким надано право розглядати такі справи.

Перевірка з питань додержання вимог законодавства щодо порядку порушення та розгляду справ про адміністративні правопорушення складаються з таких стадій:

1) додержання територіальної підвідомчості розгляду справ;

2) додержання підвідомчості розгляду справ уповноваженому органу (посадовій особі);

3) додержання строків розгляду справ;

4) додержання встановлених законом гарантій прав громадян (посадових осіб) у процесі провадження у справах про адміністративні правопорушення;

5) додержання порядку розгляду справ, у тому числі при підготовці до розгляду, розгляді справ, зокрема колегіальними органами;

6) додержання вимог щодо встановлення причин та умов вчинення правопорушень;

7) додержання порядку прийняття постанови, оголошення та її роз’яснення, доведення її змісту до відома громадськості.

Розгляд справи за загальним правилом та відповідно до ст.276 КУпАП здійснюється за місцем вчинення правопорушення, проведення адміністративного розслідування (перевірки або дослідження), проживання неповнолітнього, а також за місцем обліку транспортних засобів. Разом з тим, справи з окремих порушень, за вчинення яких настає відповідальність за статтями 80, 81, 121-126, 128-129, 132, 139 (коли правопорушення вчинені водієм), ч.ч.1-2 ст.130, ч.4 ст.133 Кодексу, можуть розглядатися за місцем обліку транспортного засобу, а також за місцем проживання порушника.

Прокурор у кожному конкретному випадку повинен з’ясувати:

а) чи розглянута справа про адміністративні правопорушення уповноваженим органом;

б) чи розглянута справа уповноваженою посадовою особою.

Прокурорська практика з нагляду у цій сфері засвідчує, що порушення з цих питань допускаються при розгляді справ, коли рішення приймається неуповноваженим органом, коли справа розглянута уповноваженим органом, але неуповноваженою особою. Переважно це стосується справ, які за розміром завданих збитків або тяжкості вчиненого проступку повинні розглядатися посадовими особами вищестоящих органів. Так, до таких осіб, наприклад, згідно зі ст. 222 Кодексу належать начальник МВ (РВ) ВС, його заступники, начальники відділків міліції, які є у складі відділів, та інші. Разом з тим справи розглядаються та приймаються по них постанови іншими працівниками органів внутрішніх справ.

Тому необхідно звернути увагу на відмінність їх компетенції залежно від характеру правопорушення. Наприклад, протоколи про порушення правових норм з питань додержання паспортного режиму (проживання без паспорта або реєстрації) складаються дільничними інспекторами за місцем вчинення порушення або працівниками відділів реєстрації. Ці справи повинні розглядатися начальниками або їх заступниками за місцем вчинення таких порушень.

На розгляд справи про адміністративні правопорушення відводиться у загальному випадку строк у 15 днів з дня надходження до органу, правомочного розглядати такі справи, протоколу про адміністративне правопорушення та інші матеріали. Але законодавцем передбачені і скорочені строки розгляду справ. Це стосується випадків, коли вчинене правопорушення тягне адміністративний арешт, конфіскацію майна, продукції, пристроїв, транспортних засобів та інше, тоді справа розглядається протягом доби (у день надходження), 3-, 5- або 7-денний строк. Частиною 2 ст. 277 Кодексу зазначений вичерпний перелік статей Кодексу, за якими вказані справи розглядаються у скорочені терміни.

Під час перевірки прокурору слід ознайомитися з книгою реєстрації вхідної кореспонденції або адміністративних справ, звернувши увагу на дату реєстрації отриманої справи. Це допоможе встановити, чи порушувалися строки розгляду справ. Відповідно до ст. 38 КУпАП адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при тривалому правопорушенні - два місяці з дня його виявлення. У разі відмови в порушенні кримінальної справи, але за наявності в діях порушника ознак адміністративного правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше як через місяць з дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або її закриття.

Разом з тим, при провадженні адміністративних справ поширення набули порушення строків розгляду, особливо строків після закриття провадження кримінальних справ.

При перевірці додержання вимог закону з указаних питань особлива увага повинна бути звернута на додержання законних прав громадян і в першу чергу їх права на участь у розгляді справи. Для з’ясування цих обставин прокурору треба перевірити дані про відправлення повідомлення у книгах реєстрації вихідної кореспонденції, поштових відправленнях, повідомлень з телеграфу або телефонної станції з цих питань, пояснення працівника – кур’єра, на якого були покладені обов’язки з вручення повідомлення;