Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогрВСТУП на СПЕЦИАЛИСТа_2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Тема 7. Цінова політика в системі маркетингу послуг готельного господарства та туризму

Ціна в комплексі маркетингу турпідприємства. Політика цін. Види цін на послуги підприємств готельного господарства та туризму.

Основні етапи ціноутворення туристського продукту. Постановка цілей ціноутворення. Виявлення факторів, що впливають на ціни: внутрішні (цілі маркетингу, стратегія використання маркетинг-міксу, витрати), зовнішні (попит, аналіз співвідношення ціни і попиту, цінова еластичність попиту, продаж супутніх товарів і послуг, тип ринку, державне регулювання).

Вибір методу ціноутворення. Підходи до формування цін в туризмі. Методи ціноутворення при витратному підході на встановлення цін: на основі «витрати + прибуток», аналіз беззбитковості і ціноутворення на основі цільового прибутку. Методи визначення ціни на послуги підприємств готельного господарства та туризму при ринковому (маркетинговому) підході: ціноутворення з орієнтацією на рівень конкуренції, ціноутворення з орієнтацією на попит.

Визначення цінової стратегії підприємства готельного господарства та туризму. Фактори, що впливають на вибір цінової стратегії. Види цінових стратегій, що використовуються для просування турпослуг (турпродукту). Використання турпредприятием різних цінових тактик в процесі ціноутворення.

Тема 8. Маркетингова комунікаційна політика в сфері послуг готельного господарства та туризму

Маркетингові комунікації у сфері послуг. Цілі та завдання маркетингових комунікацій в туризмі. Модель процесу комунікації.

Інтегровані маркетингових комунікацій. Базові елементи системи маркетингових комунікацій. Структура системи. Синтетичні елементи маркетингових комунікацій. Виставки та ярмарки в туризмі.

Особливості комунікаційних стратегій для продуктів і послуг. Інтегрування маркетингових комунікацій в туристичній практиці.

Імідж туристичного підприємства. Принци формування позитивного іміджу турпідприємства. Фірмовий стиль тур підприємства: сутність, функції, елементи. Брендінг.

Визначення загального бюджету просування послуг на ринок. Методи складання бюджету просування: метод оцінки можливостей, бюджет в процентах до обсягу збуту, метод відповідності конкурентам, метод цілей та задач.

Тема 9. Збутова політика підприємств готельного господарства та туризму

Канали збуту туристичного підприємства. Способи реалізації товаров та послуг в туризмі. Функції каналу розповсюдження. Рівні каналов збуту в туризмі. Турагентські мережі в процесі збуту турпродукту. Туроператор як посередник. Подходи щодо визначення кількості посередників на кажному рівні каналів збуту: інтенсивний розподіл, ексклюзивний розподіл, селективний розподіл. Види організації каналів збуту в туризмі.

Франчайзінг в туризмі. Переваги і вади франчайзінгу в туризмі.Види та форми франчайзінгу. Методи франчайзінгових систем. Взаємини у вранчайзінговому бізнесі. Договір франчайзінгу (комерційної концесії).

Збутова стратегія туристичного підприємства. Система збуту турпідприємства. Процес розробки збутової стратегії турпідприємства. Критерії вибору каналів збуту.

Електроная комерція в маркетингу туристичного підприємства.