Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогрВСТУП на СПЕЦИАЛИСТа_2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Підприємницьке право

Тема 1. Поняття, метод і система підприємницького права

Підприємницьке право як інститут права. Підприємницьке право як правова наука і як навчальна дисципліна. Поняття і ознаки підприємницької діяльності. Принципи здійснення і види підприємницької діяльності. Організація і управління підприємницькою діяльністю. Рівні і форми регулювання підприємницької діяльності. Державний рівень організації підприємницької діяльності. Підприємницькі правовідносини. Методи правового регулювання підприємницьких правовідносин.

Тема 2. Законодавче забезпечення підприємницької діяльності

Конституційні принципи правового регулювання у сфері підприємництва. Система підприємницького права. Норми підприємницького права: поняття і види. Поняття, ознаки і особливості законодавчого регулювання підприємництва. Актуальні питання вдосконалення законодавства регулюючого підприємницьку діяльність.

Тема 3. Легалізація підприємницької діяльності. Банкрутство

Поняття легалізації підприємницької діяльності і її складові. Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності. Державна реєстрація припинення суб'єктів підприємницької діяльності. Ліцензування підприємницької діяльності. Ліцензійні умови. Патентування деяких видів підприємницької діяльності. Торговий патент. Відповідальність за порушення законодавства про патентування.

Поняття банкрутства. Сторони в справах про банкрутство. Стадії розгляду справ про банкрутство. Судові процедури, вживані відносно боржника в процесі розгляду справи про банкрутство. Ліквідаційна процедура в справі про банкрутство.

Тема 4. Суб'єкти правовідносин у сфері підприємництва

Поняття, ознаки і види суб'єктів підприємницьких правовідносин. Правовий статус суб'єктів підприємництва. Підприємство: поняття і основні ознаки. Види і організаційно-правові форми підприємств. Особливості правового статусу окремих видів підприємств. Кооператив як суб'єкт підприємницького права. Індивідуальні підприємці як суб'єкти підприємницького права. Кредитні союзи у сфері підприємництва. Фермерське господарство. Виділені підрозділи юридичних осіб.

Тема 5. Господарські суспільства і господарські об'єднання як суб'єкти підприємництва

Поняття і характерні ознаки господарських суспільств. Класифікація господарських суспільств. Форми господарських суспільств. Поняття і статус акціонерного суспільства. Суспільство з обмеженою відповідальністю. Суспільство з додатковою відповідальністю. Повне суспільство. Командитне суспільство. Господарські об'єднання: поняття, види, особливості правового статусу.

Тема 6. Правовий режим майна суб'єктів підприємництва

Поняття і види правового режиму майна у сфері підприємництва. Право власності як основний режим майна у сфері підприємництва. Особливості права господарського ведення, оперативного управління і оперативного використання. Права приватної і колективної власності. Використання природних ресурсів у сфері підприємництва. Використання прав інтелектуальної власності у сфері підприємництва. Поняття і принципи здійснення корпоративних прав. Правовий режим цінних паперів в підприємницькій діяльності.