Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогрВСТУП на СПЕЦИАЛИСТа_2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Менеджмент готельного господарства і туризму

Тема 1. Особливості туризму як об'єкту управління

Особливості туризму як об'єкту управління. Велика глибина проникнення туризму і готельного господарства, складність взаємозв'язків між складовими частинами туризму і готельного господарства. Неясні і важкозміряні цілі туризму і готельного господарства. Обмежений вплив туризму і готельного господарства на регіон. Сильний вплив на туризм і готельне господарство із сторони зацікавленої клієнтури. Специфіка туристичного продукту, його невіддільність від джерел формування. Специфіка туристичної індустрії. Специфіка туристичного попиту. Комплексність туристичних послуг. Сезонність.

Тема 2. Система і структура управління туризмом та готельним господарством

Суб'єкт туризму і об'єкт туризму. Зовнішні чинники і їх вплив на розвиток індустрії туризму і гостинності. Технології, що забезпечують розвиток туризму. Структура управління туризмом і готельним господарством. Горизонтальний і вертикальний розподіл праці в туристській організації. Проектування організаційних структур.

Тема 3. Функції, принципи і методи управління в туризмі

Функції: планування, організація, мотивація, облік і контроль менеджменту туризму і готельного господарства. Принципи менеджменту туризму і готельного господарства. Загальні принципи управління. Приватні принципи управління. Методи менеджменту туризму і готельного господарства. Організаційно-адміністративні методи. Економічні методи. Соціально-психологічні методи. Методи вирішення конфліктів.

Тема 4. Управління процесами праці в туризмі

Стилі керівництва туристичною фірмою і готельним комплексом. Елементи управління (поведінкові чинники). Особа, влада і авторитет менеджера в туризмі і системи готельного обслуговування. Управління персоналом туристичної фірми і готельного комплексу. Підбір персоналу. Ринки робочої сили. Методи оцінки персоналу. Експертна оцінка управлінських працівників. Управління процесами праці в туризмі і готельному господарстві. Формування ефективної організаційної структури туризму.

Тема 5. Спілкування та організація проведення ділових нарад

Основні напрями раціональної організації праці. Культура управлінської праці. Організація проведення ділових нарад і переговорів. Значення ділового спілкування. Форми спілкування. Організація спілкування. Проведення переговорів. Рішення проблеми і завершення переговорів. Аналіз ділових переговорів.

Тема 6. Управлінські рішення

Зміст і види управлінських рішень. Процес ухвалення управлінських рішень. Методи ухвалення рішень. Індивідуальні стилі ухвалення рішень. Ефективність управлінських рішень і управління персоналом. Умови ефективності управлінських рішень. Організація і контроль за виконанням рішень.

Тема 7. Ефективність менеджменту в туризмі

Поняття ефективності менеджменту туризму і готельного господарства. Характеристика витрат відвідувачів в країні перебування. Вимірювання економічної ефективності туризму. Визначення витрат, пов'язаних з туризмом. Соціальна ефективність менеджменту туризму.