Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД книга Word.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
388.1 Кб
Скачать

5.4 Паніка, натовп

Почуття страху, що охоплює групу людей, миттєво передається іншим і переростає в некерований процес - паніку. У людей різко підвищується емоційність, сприйняття того, що діється навкруги, знижується відповідальність за свої вчинки. У такій ситуації розумно оцінити обстановку, що склалася, людина не в змозі, тому що її свідомість направлена на одне - швидше уникнути небезпеки. При цьому розум поступається місцем інстинктам. Тому люди найчастіше гинуть не від самої небезпеки, а від страху і паніки, що виникають у натовпі. Небезпека, яка викликає панічний настрій

людей може бути не тільки реальною, але й уявною.

Характерні риси паніки:

Напрям втечі при паніці не є випадковим (звичайно він спрямований в бік протилежний небезпеці чи знайомою дорогою або тією, якої втікають інші).Панічна втеча стає асоціальною, тому що в натовпі проявляються егоїзм самоврятування, будь-якою ціною врятувати себе. Тому сильніші давлять слабких, молоді - старих. Люди стають джерелом небезпеки один для одного.

Охоплені панікою, люди вважають, що обстановка дуже небезпечна,

панічна втеча та страх припиняються тільки тоді, коли людина усвідомлює, що перебуває поза небезпечною територією.

Людина, охоплена панікою і страхом погано міркує. Тому панічний рух людей відбувається в одному напрямку. В цих випадках присутній „інстинкт стадності", натовп не розмірковуючи рухається за попередніми. І хоча дії людини не позбавлені логіки, вона не шукає альтернативних рішень, бо не в

змозі передбачити наслідки своїх дій, інколи головних, як у типовому для пожеж випадку: стрибок з приречено великої висоти. Зрозуміло, що нейтралізувати паніку може сильне емоційне гальмо або чудо. ЗО листопада 1998 року у м. Червоноград на .Львівщині привели дивитися один з найкасовіших фільмів – «Армагедон». Наприкінці фільму одночасно одні учні стали виходити, а інші заходити на наступний сеанс.Внаслідок чого здійснилась давка. Багато учнів отримали не тільки фізичні, алей психічні травми, а 4 школярів загинуло.

* правила поведінки для збереження життя у натовпі. Про що треба пам'ятати, коли ви йдете в місця, де збирається дуже багато людей?

Статистика свідчить, що у місцях де збирається дуже багато людей, наприклад на стадіоні, в кінотеатрі, масових святах, некеровані панічні дії натовпу можуть викликати навіть людські жертви.

Знаходячись в приміщенні, найчастіше під час паніки люди пориваються вперед до виходу. Найбільша тиснява буває в дверях, перед сценою, біля арени.

Тому, входячи в будь-яке приміщення, треба звертати увагу на запасні і аварійні виходи, знати, як до них добратися.

ЗНАХОДЯЧИСЬ У НАТОВПІ:

Намагайтесь уникнути затору, тих місць де прохід обмежений гострими вуглами, перилами, скляними вітринами, стінами.

Під час просування в щільному натовпі, не напирайте на тих, що йдуть попереду, витримайте дистанцію. Бажання прискорити рух може закінчитись повною пробкою.

Якщо на рокконцерті або на футбольному матчі ви побачили багато п'яних людей або сильно збуджених глядачів - треба піти раніше закінчення видовища, або значно пізніше. Опинитися в перших рядах такої публіки - самогубство.

Якщо все ж таки натовп захопив вас - не чиніть йому опору.Краще дотримуйтесь наступних правил:

− глибоко вдихніть, зігніть руки в ліктях, підніміть їх, щоб захистити грудну клітину;

− не тримайте руки в кишенях;

− не чіпляйтесь ні за що руками, затиснута в натовпі рука або не зручна поза може обернутися великою бідою;

− якщо є можливість, застебніть одяг;

− високі каблуки можуть коштувати вам життя, так само, як і розв'язаний шнурок;

− викиньте сумку, парасольку, щоб вони вам не зашкодили;

− якщо у вас щось впало, ні в якому разі не намагайтесь підняти – життя дорожче,

Головне завдання в натовпі - не впасти.

Якщо вас збили з ніг і ви впали на землю спробуйте згорнутися в клубок і захистити голову руками прикриваючи потилицю. При будь-якій можливості треба спробувати встати!!!