Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД книга Word.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
388.1 Кб
Скачать

2.1.3 Електричний струм

Дія електричного струму на людину має різносторонній характер. Електричний струм справляє термічну, електролітичну, біологічну та механічну дії.

Термічна дія проявляється у вигляді опіків тіла, нагріванні до високої температури органів, котрі знаходяться на шляху струму. При цьому виникають суттєві функціональні розлади.

Електролітична дія струму полягає в розшаруванні органічної рідини (крові, плазми), у зміні її фізико – хімічного складу. Механічна дія струму – це розшарування, розриви тканин внаслідок електродинамічного ефекту і миттєвого вибухоподібного утворення пари від перегрітої струмом тканинної рідини та крові.

Біологічна дія струму полягає в подразненні та збудженні живих тканин організму, а також супроводжується порушенням внутрішніх біоелектричних процесів. Ці дії електричного струму призводять до двох видів електротравм – місцевих та загальних.

Загальні електротравми (електричний удар) викликають збудження різних груп м’язів тіла людини. Це призводе до судом, зупинки дихання та зупинки серця, фібриляції серця (безладні скорочення його м’язів).

Місцеві електротравми – це опіки, металізація шкіри, електричні знаки, механічні пошкодження та електроофтальмія.

Електричні опіки – наслідок термічного ефекту як результат проходження електричного струму через тіло людини, та зовнішньої дії на нього електричної дуги. Може бути кілька ступенів електричних опіків, тобто від незначного почервоніння до обвуглення тканини. Металізація шкіри зумовлюється проникненням в неї дрібних частинок металу під час його розплавлення внаслідок електричної дуги.

Електроофтальмія зумовлена запаленням зовнішніх слизових оболонок очей внаслідок дії потужного ультрафіолетового випромінювання електричної дуги.

Механічні ушкодження – це розриви або пошкодження шкіри, вивихи суглобів і навіть переломи кісток.

Електричний шок – своєрідна нервово-рефлекторна реакція організму на сильне подразнення електричним струмом, що супроводжується глибоким розладом кровообігу, дихання, обміну речовин та ін. Шоковий стан триває від декількох хвилин до доби. Після цього може наступити повне одужання, як результат своєчасного лікувального втручання або смерть.

На наслідки ураження людини електричним струмом впливає ряд чинників:- величина напруги V і сила струму І;

- електричний опір людини – R;

- тривалість дії електричного струму ;

- вид і частота струму – f;

- шлях струму через тіло людини;

- умови зовнішнього середовища;

- індивідуальні особливості людини;

Сила струму зумовлюється напругою, під котрою опинився потерпілий, від його загального електричного опору.

Опір тіла людини R = 1 кОм для f = 50 Гц.

R= V\I; I = V\R – закон Ома;

За умови великих напруг та великого часу протікання струму через тіло людини опір шкіри знижується, а це призводить до зростання сили струму, та важких наслідків ураження. Суттєво впливає на опір тіла людини фізичний та емоційний стан людини. Його значення знижують незадовільний стан здоров’я, втома, голод, стан сп’яніння, емоційне збудження.

Порогові значення струму (мА)

Вид струму Початок відчуття Не відпускний Фібриляція серця

Змінний струм

f = 50 Гц

0,6 – 1,5 10 - 15 100

Постійний струм=5 - 7 50 - 70 300

Струм, значення котрого не дозволяє потерпілому самостійного відірватись від струмоведучих частин, називаються не відпускним. Аналізуючи таблицю можна зробити висновок, що змінний струм порівняно з постійним є небезпечнішим (до напругі 500 В). Найнебезпечнішими шляхами проходження струму через тіло людини є ті шляхи, котрі викликають ушкодження головного або спинного мозку, серця та легень. На небезпеку ураження струмом впливають метеорологічні умови приміщення. Зростання температури, вологості, зниження рухливості повітря викликають виділення поту, що зменшує електричний опір шкіри.

Шляхи зменшення електронебезпеки:

- застосування малих напруг ( ≤ 42 В, розповсюджено 36 і 12 В);

- ізоляція струмопровідних частин;

- забезпечення заземлення металевих частин обладнання, які доступні для дотику людини;

- застосування огороджувальних засобів;

- попереджувальна сигналізація, блокіровка ( аварійне відключення);

- занулення - передбачене електричне з’єднання з нульовим захисним провідником металевих не струмопровідних частин, які можуть виявитися під напругою.

Долікарська допомога при ушкодженні електричним струмом. Результат ураження залежить від тривалості протікання струму крізь людину, тому необхідно швидко звільнити потерпілого від дії струму. Після чого необхідно оцінити його стан. У всіх випадках ураження необхідно обов’язково викликати лікаря незалежно від стану потерпілого.

Якщо потерпілий при свідомості (стійке дихання, є пульс), його слід покласти на підстілку з одягу, розстебнути одяг, котрий утруднює дихання, забезпечити приплив свіжого повітря, сполоснути обличчя холодною водою.

Слід дати йому випити 15 – 20 краплин настоянки валеріани і гарячого чаю. Якщо потерпілий знаходиться в електрошоковому стані, треба його негайно привести до тями (дати понюхати нашатирний спирт, збризнути обличчя водою, похлопати рукою по обличчю)