Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технології.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

VI. Короткий зміст наВчального матеріалу, що виноситься на державну атестацію

1. Загальні основи проектування у виробничій діяльності людини.

Проектування як вид людської діяльності. Творчі відкриття винахідника чи науковця як прояв творчості. Проектування як особливий вид діяльності. Зв’язок проектної діяльності з науковою, мистецькою, політичною та суспільною діяльністю людини. Послідовність проектування від творчого задуму до плану дій для реалізації задуму.

2. Зв'язок проектів із розв’язанням певних проблем.

Проект як проблема з пошуку нових нестандартних розв’язків, позбавлення усталених стереотипів чи загальноприйнятих правил. Обґрунтування актуальності проблеми, використання сукупності різноманітних методів дослідження, експериментальна перевірка можливих шляхів її розв’язання, винайдення нових технологій для реалізації проекту. Найбільш відомі світові проекти сучасності, в основі яких покладено певну проблему.

3.Наближення проблем проектування до завдань естетизації оточуючого середовища.

Розв’язок в процесі проектної діяльності певних проблем, практичних завдань із визначення можливих шляхів їхнього розв’язання, отримання практичних результатів під час реалізації проекту. Продукти проектної діяльності. Реалізація проекту конструкторської діяльності у вигляді дослідного зразка.

4.Поняття «проект» і «проектування».

Роль творчої діяльності у створенні та реалізації проекту. Загальнонаукове значення проекту. Широкі можливості для використання проектів у різних сферах наукових досліджень, виробництва і життєдіяльності людини.

Проектування як творча, інноваційна діяльність. Бюджет проекту як невід’ємна умова виконання проекту.

5. Комплексне забезпечення умов для здійснення взаємопов`язаних цілей проектування.

Основний зміст проектування. Обґрунтування сукупності засобів, що дозволяють розв’язати поставлені завдання та проблеми. Розмежовування понять «проектування» і «конструювання». Проектна діяльність у сферах функціонування традиційного промислового підприємства. Тривалість реалізації проектів та ознаки їх завершення.

    1. «Внутрішнє» та «зовнішнє» проектування.

Створення креслярських зображень, проектної документації (технічного та робочого проектів), які слугують основними документами для виготовлення технічної системи на виробництві. Розробка загальної ідеї, її дослідження за допомогою теоретичних засобів, розроблених у відповідній технічній науці. Неповторність та одноразовість проектів, рівень їх унікальності. Ризик і невизначеність у проектних очікуваннях.

    1. Проектування як вид людської діяльності.

Організація фінансових та людських ресурсів новаторським шляхом для виконання унікальної роботи з обмеженнями у витратах та строках виконання з метою досягти позитивних змін, визначених кількісними та якісними параметрами. Визначення мети проекту та безпосереднє обґрунтування власно проблеми чи ідеї, яку будуть реалізувати.

8. Класифікація дослідницьких проектів.

Дослідницькі проекти їх структурування за логікою наукового дослідження, аргументація його актуальність визначення об’єкту та предмету дослідження, цілей та завдань роботи над проектом, формулювання гіпотези (припущення) дослідження, визначення методів дослідження та джерел інформації. Складання плану розв’язання проблеми, засвоєння чи визначення нових знань дослідним шляхом, обговорення одержаних результатів, констатація спектру нових проблем для подальшого дослідження.

  1. Практико-орієнтовані проекти.

Особливості цього проекту Виготовлення практично значущого продукту, що має практичне значення для учасників проекту. Складання сценарію всієї діяльності учасників проекту з визначенням функцій кожного з них. Організація координаційної роботи у вигляді поетапних обговорень та презентації отриманих результатів і можливих засобів їх упровадження у практику.

  1. Інформаційні проекти.

Збір інформації про об’єкт проектування.Структура проекту: мета проекту, його актуальність, методи отримання (літературні джерела, засоби масової інформації, бази даних, Інтернет) та обробки інформації (її аналіз, узагальнення, зіставлення з відомими фактами, аргументовані висновки), результат (стаття, реферат, відеофільм).

  1. Творчі проекти.

Підпорядкування структури та процесу реалізації запланованих проектних робіт кінцевому результату, прийнятій логіці спільної діяльності, інтересам учасників проекту. Домовленості про заплановані результати і форму їх представлення – звіт, реферат, відеофільм тощо;

  1. Класифікація проектів за галуззю виконання, змістом, складом і кількістю учасників.

Предметні проекти (виконуються у рамках одного навчального предмета) і інтегровані (в процесі їх виконання використовуються знання з інших дисциплін). За змістом: інтелектуальні, матеріальні, екологічні, сервісні, комплексні. За складом учасників: учні одного класу, однієї школи, міста, регіону, країни, різних країн світу. За кількістю учасників: індивідуальні, групові і колективні (при виконанні групових і колективних проектів). Розподіл обов’язків між учасниками проекту та визначення відповідальності кожного за виконання проекту в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]