Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технології.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

30. Аналіз об’єкту проектування шляхом поєднання різноманітних факторів, вимог, умов, шляхів реалізації проекту.

Врахування функціональної сторони об’єкта проектування у поєднанні з конструкційними матеріалами, формою виробу в цілому, конструктивними особливостями, технологією його виготовлення. Методика визначення об’єму ідей, необхідних для проектно-технологічної діяльності, і формування завдання (який кінцевий результат необхідно одержати і чи буде одержано розв’язок проблеми, над якою працюють?). Врахування позитивних та негативних наслідків від прийнятого рішення, їх упливу на остаточний варіант, тобто розв’язок поставлених завдань.

31. Аналіз та компонування інформації для проекту у вигляді реферату.

Реферат як огляд публікацій, доступних за заданою темою. Вимоги до огляду публікації і реферування джерел. Подача інформації у вигляді цитат. Виконання виписок із книги. Застосуванні карток у реферуванні джерел. Систематизація інформації згідно з планом дослідження. Дослідницькі здібності і творчий підхід учнів під час реферування. Підготовка рефератів.

32. Навчальний тип рефератів з аналізу інформації для проекту.

Навчальні реферати для самостійної роботи в школі з метою навчання учнів працювати ефективно – з максимумом результату при мінімумі витрат сил і часу. Особливості навчальних рефератів. Представлення автором теми в навчальному рефераті.

33. Контрольний тип рефератів з аналізу інформації для проекту.

Контрольні реферати для перевірки готовності людини до виконання тієї або іншої роботи. Представлення автором себе в контрольному рефераті (через своє представлення теми).

34. Службовий тип рефератів з аналізу інформації для проекту.

Службові реферати як вид службового завдання з термінового вивчення певного питання в умовах обмеженого часу. Глибину опрацьовування і час на розробку.

35. Творчий тип рефератів з аналізу інформації для проекту.

Творчий реферат як вид творчого проекту. Зв’язок особистої ініціативи з виконанням творчих робіт. Приводи для написання реферату. Незадоволеність результатами своєї праці як невід'ємний елемент творчості. Суперечність між структурою роботи і її змістом. Властивість теми «вести» автора. Прийоми написання творчого реферату.

36. Особливості компонування зібраної інформації для проекту.

Підготовка місця для матеріалів, які завантажуватимуться з мережі. Способи систематизації та компонування знайденої інформації, які об’єднують процес завантаження інформації та її одночасну каталогізацію. Спрощені («учнівські») способи каталогізації інформації для проекту, який виконують у наступній послідовності.

37. Остаточне завершення роботи над рефератом.

Написання вступу до реферату після завершення роботи над змістовим наповненням. Обґрунтування актуальності проблеми чи проекту. Оформлення заключної частини реферату. Складання списку використаних літературних джерел. Джерела для формування бібліографічного списку.

38. Дизайн як символ сучасної цивілізації.

Поняття про дизайн. Дизайн як творча діяльність з метою визначення певних якостей промислового виробу. Трансформація поняття «індустріальний дизайн» у «дизайн» в усіх галузях діяльності людини як основної рушійної сили естетизації предметного середовища. Дизайн як творчий процес: художній дизайн (створення речей з точки зору естетичного сприйняття) та технічна естетика – наука про дизайн, враховуючи всі аспекти, і, перш за все, конструктивність (ранній етап становлення дизайну), функціональність (середній), комфортність виробництва, експлуатації, утилізації технічного виробу і т.д. (сучасне розуміння дизайну).

39. Художнє конструювання як практика дизайну.

Художнє конструювання як метод проектування предметного середовища. Дизайн як невід'ємна складова процесу проектування, метод компонування предметних елементів та зв'язків у системах, «людина – середовище» для отримання позитивних техніко-естетичних (споживацьких) властивостей об'єкту, що проектується у співвідношенні з сучасним цілісним ідеалом матеріальної й естетичної культури.

40. Завдання дизайну.

Формування гармонійного предметного середовища, що найбільш повно задовольняє матеріальні і духовні потреби людини. Дизайн як метод (художнє проектування) і мета естетичної діяльності. Предмет, засоби і результати дизайнерської діяльності в структурі промислового проектування.

41. Основи дизайнерського проектування.

Композиція як основа художньо-конструкторської діяльності. Поняття «композиція». Основи композиції в давніх трудових традиціях українців. Закономірності композиції з урахуванням основних понять, що є провідними для практики дизайну: композиційна якість, гармонійність форми, співрозмірність форм частин композиції, цілісність форми. Види композиції: фронтальна, об'ємна, глибинно-просторова.

42. Закони композиції художньо конструкторських виробів.

Закон масштабу з розкриттям логічно і художньо мотивованих метричних відношень між людиною і твором, оточуючим середовищем і твором, його елементами та загальними габаритами форми. Закон пропорційності як інтуїтивна або свідома організація прийомів площинного та об'ємно-просторового формотворення на основі кратних і простих співрозмірних величин. Закон контрасту. Поняття «контраст» як чітке виявлення протилежності відповідних властивостей предмета, стану, дії тощо. Дія закону контрасту в композиції об’єктів художнього конструювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]